GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Guverner Vujčić dobitnik ovogodišnje nagrade Lamfalussy

Guverner Vujčić dobitnik ovogodišnje nagrade Lamfalussy
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2021 / 17:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Izvršni odbor Mađarske narodne banke (MNB) izabrao je guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića za dobitnika Nagrade Lamfalussy za 2021., međunarodnoga priznanja nazvanog po barunu Alexandreu Lamfalussyju - "ocu eura", priopćeno je u ponedjeljak iz HNB-a.

Tom nagradom Izvršni odbor MNB-a želi dati priznanje Vujčiću za postignuća kao guvernera HNB-a, odnosno za reformu hrvatske monetarne politike koja je omogućila stabilnost hrvatske kune u odnosu na euro, što je dovelo do pridruživanja Hrvatske mehanizmu ERM II prošlog ljeta, navodi se u obrazloženju nagrade.

"Hrvatska ne bi mogla doći do praga ulaska u europodručje, a da prethodno niste imali ključnu ulogu u pregovorima Hrvatske i Europske unije kao zamjenik glavnog pregovarača te Vam stoga pripadaju velike zasluge za uspješan proces integracije Hrvatske u EU. Pritom svakako treba spomenuti Vašu važnu ulogu u organizaciji Dubrovačke ekonomske konferencije, na kojoj sudjeluju poznati ekonomisti i kreatori monetarnih politika iz cijelog svijeta svake godine", ističe se dalje u obrazloženju MNB-a.

Na početku prigodne konferencije s temom „Budućnost monetarne politike nakon Covid-19 u perspektivi razvoja javnog duga", Vujčić održao je glavni govor, uvodno se zahvalivši na nagradi.

"Osjećam se istodobno počašćenim i zahvalnim, jer sam svjestan važnosti ove nagrade, koja nosi ime doista impresivne osobe; imao sam, naime, sreću poznavati Alexandrea Lamfalussyja, koji je svojim radom i postignućima ostavio ozbiljan trag u samim temeljima europskoga ekonomskog i monetarnog zajedništva. Naravno, iznimno poštujem i sve dosadašnje dobitnike ove nagrade, i zato – puno vam hvala", rekao je Vujčić.

Lamfalussy, belgijski ekonomist i središnji bankar, rođen je 1929. u Kapuváru u Mađarskoj. Studirao je na Katoličkom sveučilištu u Leuvenu i Nuffield Collegeu u Oxfordu, gdje je doktorirao ekonomiju. Sudjelovao je u radu Delorsove komisije, koja je postavila temelje Europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji, bio je prvi predsjednik Europskoga monetarnog instituta te je imao istaknutu ulogu u osnivanju Europske središnje banke i kreiranju regulative europskoga financijskog sustava.

Nagradu je mađarska središnja banka ustanovila 2014. godine kao priznanje za izvanredne profesionalne uspjehe i životna postignuća pojedinaca koji na međunarodnoj razini utječu na rad središnjih banaka i na funkcioniranje međunarodnoga financijskog sustava u cjelini. Nagrada se dodjeljuje početkom godine na konferenciji Lamfalussy Lectures, koju organizira Mađarska narodna banka, a sudjeluju brojni ekonomski i financijski stručnjaci.

Dobitnici nagrade Lamfalussy dosad su bili Ewald Nowotny, tadašnji guverner Oesterreichische Nationalbank; Benoit Coeure, tadašnji član Izvršnog odbora Europske središnje banke, Banka za međunarodne namire (BIS); Jacques de Larosiere, bivši generalni direktor Međunarodnoga monetarnog fonda odnosno bivši guverner Banque de France te bivši predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj; Zhou Xiaochuan, tadašnji guverner Narodne banke Kine; Yves Mersch, tadašnji član Izvršnog odbora Europske središnje banke i Peter Praet, bivši član Izvršnog odbora Europske središnje banke, zaključuje se u priopćenju HNB-a.

Tagovi: Boris Vujčić, nagrada Lamfalussy, Hrvatska narodna banka, Yves Mersch, Zhou Xiaochuan, Narodna banka Kine, Ewald Nowotny, Benoit Coeure
PROČITAJ I OVO
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE