GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Guverner Vujčić dobitnik ovogodišnje nagrade Lamfalussy

Guverner Vujčić dobitnik ovogodišnje nagrade Lamfalussy
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2021 / 17:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Izvršni odbor Mađarske narodne banke (MNB) izabrao je guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića za dobitnika Nagrade Lamfalussy za 2021., međunarodnoga priznanja nazvanog po barunu Alexandreu Lamfalussyju - "ocu eura", priopćeno je u ponedjeljak iz HNB-a.

Tom nagradom Izvršni odbor MNB-a želi dati priznanje Vujčiću za postignuća kao guvernera HNB-a, odnosno za reformu hrvatske monetarne politike koja je omogućila stabilnost hrvatske kune u odnosu na euro, što je dovelo do pridruživanja Hrvatske mehanizmu ERM II prošlog ljeta, navodi se u obrazloženju nagrade.

"Hrvatska ne bi mogla doći do praga ulaska u europodručje, a da prethodno niste imali ključnu ulogu u pregovorima Hrvatske i Europske unije kao zamjenik glavnog pregovarača te Vam stoga pripadaju velike zasluge za uspješan proces integracije Hrvatske u EU. Pritom svakako treba spomenuti Vašu važnu ulogu u organizaciji Dubrovačke ekonomske konferencije, na kojoj sudjeluju poznati ekonomisti i kreatori monetarnih politika iz cijelog svijeta svake godine", ističe se dalje u obrazloženju MNB-a.

Na početku prigodne konferencije s temom „Budućnost monetarne politike nakon Covid-19 u perspektivi razvoja javnog duga", Vujčić održao je glavni govor, uvodno se zahvalivši na nagradi.

"Osjećam se istodobno počašćenim i zahvalnim, jer sam svjestan važnosti ove nagrade, koja nosi ime doista impresivne osobe; imao sam, naime, sreću poznavati Alexandrea Lamfalussyja, koji je svojim radom i postignućima ostavio ozbiljan trag u samim temeljima europskoga ekonomskog i monetarnog zajedništva. Naravno, iznimno poštujem i sve dosadašnje dobitnike ove nagrade, i zato – puno vam hvala", rekao je Vujčić.

Lamfalussy, belgijski ekonomist i središnji bankar, rođen je 1929. u Kapuváru u Mađarskoj. Studirao je na Katoličkom sveučilištu u Leuvenu i Nuffield Collegeu u Oxfordu, gdje je doktorirao ekonomiju. Sudjelovao je u radu Delorsove komisije, koja je postavila temelje Europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji, bio je prvi predsjednik Europskoga monetarnog instituta te je imao istaknutu ulogu u osnivanju Europske središnje banke i kreiranju regulative europskoga financijskog sustava.

Nagradu je mađarska središnja banka ustanovila 2014. godine kao priznanje za izvanredne profesionalne uspjehe i životna postignuća pojedinaca koji na međunarodnoj razini utječu na rad središnjih banaka i na funkcioniranje međunarodnoga financijskog sustava u cjelini. Nagrada se dodjeljuje početkom godine na konferenciji Lamfalussy Lectures, koju organizira Mađarska narodna banka, a sudjeluju brojni ekonomski i financijski stručnjaci.

Dobitnici nagrade Lamfalussy dosad su bili Ewald Nowotny, tadašnji guverner Oesterreichische Nationalbank; Benoit Coeure, tadašnji član Izvršnog odbora Europske središnje banke, Banka za međunarodne namire (BIS); Jacques de Larosiere, bivši generalni direktor Međunarodnoga monetarnog fonda odnosno bivši guverner Banque de France te bivši predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj; Zhou Xiaochuan, tadašnji guverner Narodne banke Kine; Yves Mersch, tadašnji član Izvršnog odbora Europske središnje banke i Peter Praet, bivši član Izvršnog odbora Europske središnje banke, zaključuje se u priopćenju HNB-a.

Tagovi: Boris Vujčić, nagrada Lamfalussy, Hrvatska narodna banka, Yves Mersch, Zhou Xiaochuan, Narodna banka Kine, Ewald Nowotny, Benoit Coeure
PROČITAJ I OVO
Fauci: U ožujku počinjemo ispitivati Modernino cjepivo protiv južnoafričkog soja
NAJAVE
Fauci: U ožujku počinjemo ispitivati Modernino cjepivo protiv južnoafričkog soja
WASHINGTON - Sredinom ožujka u Sjedinjenim Državama počinju ispitivanja cjepiva koje je laboratorij Moderne razvio protiv južnoafričkog soja, rekao je Anthony Fauci, savjetnik Bijele kuće.
APN objavio popis 14 banaka koje će davati subvencionirane stambene kredite
POPIS
APN objavio popis 14 banaka koje će davati subvencionirane stambene kredite
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je u petak popis 14 banaka banaka s kojima je potpisan ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita, a kod kojih se efektivne kamatne stope reću se od 2,09 do 3,50 posto za kune odnosno od 2,15 do 3,50 posto za eure.
Revolut u Sloveniji otvorio banku, nudi depozitne račune
OTVORENJE
Revolut u Sloveniji otvorio banku, nudi depozitne račune
LJUBLJANA - Revolut, globalna financijska platforma s više od 15 milijuna klijenata širom svijeta, danas je počeo koristiti svoju specijaliziranu europsku bankarsku dozvolu u Sloveniji.
Rezervacije gotovo prepolovile dobit Erste Groupa u 2020.
LOŠA GODINA
Rezervacije gotovo prepolovile dobit Erste Groupa u 2020.
BEČ - Austrijska banka Erste Group preliminarno je u petak izvijestila o gotovo upola nižoj neto dobiti u 2020. i manjim prihodima zbog većih rezervacija za rizike na svim glavnim tržištima u vrijeme pandemije koronavirusa.
PBZ lani s neto dobiti od 817 milijuna kuna
U PLUSU
PBZ lani s neto dobiti od 817 milijuna kuna

ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) u prošloj je godini ostvarila neto dobit od 817 milijuna kuna, što je za 56,5 posto manje nego godinu prije, pokazuje financijsko izvješće PBZ-a objavljeno u petak.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE