GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa odobrila NLB-u ulazak na hrvatsko tržište leasinga

Hanfa odobrila NLB-u ulazak na hrvatsko tržište leasinga
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2024 / 16:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski regulator tržišta financijskih usluga Hanfa odobrio je Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) neizravnu kupnju 100-postotnog vlasničkog udjela u hrvatskoj leasing kući Mobil Leasing, koja na tržištu leasinga u južnom slovenskom susjedu drži nešto više od tri posto tržišnog udjela. Vlasništvo dolazi akvizicijom Summit Leasinga.

NLB je prošlog studenog potpisala ugovor s Apollo Global Managementom i Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o preuzimanju 100% udjela u SLS Holdco, koja je matična tvrtka Summit Leasing Slovenija i njegovih podružnica. Među njima je i hrvatska tvrtka Mobil Leasing.

Završetak transakcije ovisi o dobivanju regulatornih suglasnosti i suglasnosti nadležnih tijela odn institucija za zaštitu tržišnog natjecanja i očekuje se u drugoj polovici ove godine. Jedna od takvih bila je i suglasnost Hanfe.

Upravno vijeće agencije danas je NLB-u dalo zeleno svjetlo za neizravnu kupnju 100 posto Mobil leasinga koji, prema podacima Hanfe, kontrolira 3,3 posto hrvatskog tržišta leasing usluga i trenutno ima 3500 aktivnih ugovora o financiranju vozila.

Kako je danas priopćeno u Hanfi, NLB ispunjava sve uvjete za dobivanje kvalificiranog vlasničkog udjela, a kupnju leasing društva ne koče otvoreni postupci oko prenesenih deviznih depozita.

Naime, Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb tuže NLB u ime i za račun hrvatske države zbog prijenosa deviznih uloga hrvatskih štediša iz zagrebačke podružnice LB-a u hrvatske poslovne banke. Glavnica svih tužbi je 171 milijun eura, a zbog dugotrajnosti sudskog postupka kamate su u međuvremenu prije nekog vremena premašile glavnicu.

Parlament je u kolovozu 2018. usvojio i poseban zakon za zaštitu vrijednosti slovenskog kapitalnog ulaganja u NLB-u, na temelju kojeg će Fond Republike Slovenije za sukcesiju NLB-a nadoknaditi iznose koji će od njega biti prisilno vraćeni na temelju pravomoćnih sudskih odluka u Hrvatskoj.

Ulazak NLB-a na hrvatsko tržište leasinga kroz Summit Leasing tako predstavlja važan korak u povratku NLB-a na hrvatsko tržište financijskih usluga. Južni slovenski susjed bio je jedini od bivših jugoslavenskih republika u kojem NLB, kao jedna od jačih regionalnih financijskih institucija, dosad nije bila prisutna. U to se želi vratiti i pokušajem preuzimanja Addiko banke sa sjedištem u Beču.

Tagovi: HANFA, NLB. mobil leasing, Summit Leasing Slovenija
PROČITAJ I OVO
Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu
POTEZI
Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu
ZAGREB - Američka digitalna banka Mercury nedavno je Hrvatsku uvrstila na listu zabranjenih zemalja, što je stvorilo probleme hrvatskim startupovima i tehnološkim tvrtkama koji su koristili njihove usluge za poslovanje na tržištu SAD-a.
UniCredit nadmašio predviđanja dobiti, kupio belgijsku digitalnu banku
DOBRE BROJKE
UniCredit nadmašio predviđanja dobiti, kupio belgijsku digitalnu banku
MILANO - Talijanska banka UniCredit u srijedu je objavila dobit u drugom tromjesečju bolju od očekivane i rekla da kupuje belgijsku digitalnu banku s vlastitom IT platformom temeljenom na oblaku za 370 milijuna eura (401 milijun dolara).
BNP Paribas nadmašio očekivanja zahvaljujući prihodima od trgovanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
BNP Paribas nadmašio očekivanja zahvaljujući prihodima od trgovanja
PARIZ - Francuska BNP Paribas objavila je u srijedu tromjesečnu dobit bolju od očekivane nakon što su prihodi investicijskog bankarstva skočili zbog porasta trgovanja dionicama, neutralizirajući oštar pad neto prihoda od kamata u francuskom maloprodajnom poslovanju.
Deutsche Bank prekinuo niz od 15 uzastopnih profitabilnih kvartala
GUBITAK
Deutsche Bank prekinuo niz od 15 uzastopnih profitabilnih kvartala
FRANKFURT - Deutsche Bank u drugom je kvartalu prekinula niz dobiti od 15 tromjesečja s manjim gubitkom od očekivanog, budući da je napravila rezervaciju za tekuću tužbu oko svog odjela Postbank.
Slovenske banke u pet mjeseci s 410 milijuna eura čiste dobiti
U PLUSU
Slovenske banke u pet mjeseci s 410 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do svibnja ostvarile 409,9 milijuna eura čiste dobiti, što je 6,6 posto više nego u istom razdoblju lani. Nastavljen je rast neto kamata, dok su nekamatni prihodi smanjeni. Formiranje neto gubitaka i rezerviranja značajno je poraslo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE