GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa odobrila Vukoviću i Žabčiću objavljivanje ponude za preuzimanje Karlovačke banke

Hanfa odobrila Vukoviću i Žabčiću objavljivanje ponude za preuzimanje Karlovačke banke
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2020 / 17:06
Autor: SEEbiz
KARLOVAC - Hanfa je na današnjoj sjednici Upravog vijeća odobrila Marku Vukoviću i Ivanu Žabčiću objavljivanje ponude za preuzimanje Karlovačke banke.

Obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastala je za Ponuditelje 23. srpnja 2020., sukladno članku 10. stavku 3. ZPDD-a, objavom obavijesti Ponuditelja o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje Ciljnog društva.

U tekstu ponude za preuzimanje navedeno je da Ponuditelji, sukladno članku 5. stavku 1. ZPDD-a djeluju zajednički temeljem Sporazuma o zajedničkom djelovanju sklopljenog 23. srpnja 2020. godine.

Uvidom u Zahtjev i dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je da Ponuditelji drže ukupno 13.273.420 redovnih dionica Ciljnog društva, oznake KABA-R-B, što predstavlja 75,12% temeljnog kapitala Ciljnog društva i 75,12% dionica Ciljnog društva s pravom glasa te da Marko Vuković drži 6.636.710 redovnih dionica Ciljnog društva, oznake KABA-R-B, a Ivan Žabčić drži 6.636.710 redovnih dionica Ciljnog društva, oznake KABA-R-B, što predstavlja 37,56% temeljnog kapitala Ciljnog društva i 37,56% dionica Ciljnog društva s pravom glasa.

Ponuditelji su dostavili Očitovanje Hrvatske narodne banke od 30. srpnja 2020. u kojem je u bitnome navedeno da je Ponuditeljima

Cijena koju se Ponuditelji u ponudi za preuzimanje obvezuju platiti po dionici iznosi, kako slijedi:
- 6,51 kunu za svaku redovnu dionicu Ciljnog društva oznake KABA-R-A i KABA-R-B
- 65,10 kuna za svaku povlaštenu dionicu Ciljnog društva oznake KABA-P-A.

Prema Potvrdama ZSE od 27. srpnja 2020., u razdoblju od 22. travnja do 22. srpnja 2020. (zadnja tri mjeseca prije dana nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje) na uređenom tržištu redovnim dionicama Ciljnog društva ostvareno je:
- 34,92% dana trgovanja (22 dana trgovanja od mogućih 63 dana), a prosječna ponderirana cijena dionica oznake KABA-R-A u tom razdoblju iznosila je 6,32 kune
- trgovanja povlaštenim dionicama Ciljnog društva oznake KABA-P-A nije bilo (0 dana trgovanja od mogućih 63 dana).

Nadalje, prema Potvrdi ZSE od 27. srpnja 2020., u naprijed navedenom razdoblju (od 22. travnja do 22. srpnja 2020.) redovne dionice Ciljnog društva oznake KABA-R-B nisu bile uvrštene na uređenom tržištu.
Slijedom navedenog, a s obzirom da se u razdoblju od tri mjeseca prije dana nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje povlaštenim dionicama Ciljnog društva oznake KABA-PA nije trgovalo, Ponuditelj je bio obvezan, sukladno odredbi članka 22. stavka 3. točke 9. ZPDD-a, a u vezi s odredbom članka 16. stavka 3. ZPDD-a, Hanfi dostaviti elaborat o procjeni fer vrijednosti dionice Ciljnog društva, revidiran od strane neovisnog ovlaštenog revizora.

Ponuditelj je uz Zahtjev priložio Elaborat o procjeni fer vrijednosti dionice Karlovačka banka d.d. (dalje: Elaborat o procjeni) od 3. kolovoza 2020. kojeg je izradilo društvo CENTAR POSLOVNIH ANALIZA d.o.o.i Izvještaj neovisnog revizora od 6. kolovoza 2020. kojeg je sastavio ovlašteni revizor društvo UNIS REVIZIJA d.o.o., radi revizije predmetnog elaborata, sve u skladu s člankom 22. stavkom 3. točkom 9. ZPDD-a, a kojim je utvrđena fer vrijednost za redovne i za povlaštene dionice Ciljnog društva. Sukladno članku 22. stavku 5. ZPDD-a fer vrijednost dionica ciljnog društva određuje se na dan nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, a u konkretnom slučaju na dan 23. srpnja 2020. godine.

Prema revidiranom Elaboratu o procjeni, fer vrijednost dionice Ciljnog društva na dan nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje (23. srpnja 2020.) iznosi:
- 6,51 kunu za redovnu dionicu Ciljnog društva (oznake KABA-R-A, KABA-R-B)
- 65,10 kuna za svaku povlaštenu dionicu Ciljnog društva (oznake KABA-P-A).

Slijedom navedenog, utvrđeno je da su cijene izražene u ponudi za preuzimanje u naprijed navedenim iznosima od 6,51 kunu za redovne dionice oznake KABA-R-A i KABA-R-B i 65,10 kuna za dionice oznake KABA-P-A, određene u skladu s člankom 16. stavku 3. ZPDD-a. Sukladno članku 19. stavku 1. ZPDD-a, potrebno je osigurati novčana sredstva za plaćanje preostalih 4.296.989 redovnih i povlaštenih dionica Ciljnog društva, oznake KABA-R-A, KABAR-B, KABA-P-A. Uvidom u potvrdu depozitara – SKDD-a, od 17. kolovoza 2020. utvrđeno je da su Ponuditelji sredstva potrebna za plaćanje dionica Ciljnog društva koje se u pravnom prometu pojavljuju u obliku elektroničkih zapisa kod SKDD-a, a koje su predmet ponude za preuzimanje (1.328.233 redovnih dionica oznake KABA-R-A, 2.957.932 redovnih dionica oznake KABA-R-B i 7.128 povlaštenih dionica oznake KABA-P-A) i s tim povezanih materijalnih troškova pohrane dionica osigurali novčanih sredstava na transakcijski račun SKDD-a.

Sredstva potrebna za plaćanje 3.696 povlaštenih dionica Ciljnog društva oznake KABA-P-A koje ne postoje u obliku elektroničkih zapisa kod SKDD-a, a koje su predmet ponude za preuzimanje kao i s tim povezanih troškova, Ponuditelji su, kako je utvrđeno uvidom u dokumentaciju dostavljenu uz Zahtjev, osigurali uplatom novčanih sredstava na poseban račun kod kreditne institucije Raiffeisenbank Austria d.d.kod koje će se pohraniti navedene dionice u razdoblju trajanja ponude za preuzimanje.

Zahtjevu je priložena potvrda o plaćenoj naknadi. 

Tagovi: Ivan Žabčić, Marko Vuković, Karlovačka banka, Hanfa, Zagrebačka burza
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE