GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HBOR: Fond Inicijative triju mora dosad prikupio milijardu eura

HBOR: Fond Inicijative triju mora dosad prikupio milijardu eura
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2021 / 17:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Investicijski fond Inicijative triju mora (3SIIF) dosad je prikupio milijardu eura za ulaganja u infrastrukturne projekte, a prva ulaganja iz tog fonda već su zaključena, rečeno je na konferenciji održanoj u petak u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

Kako je priopćeno iz HBOR-a, cilj konferencije 3SIIF bio je predstaviti karakteristike tog investicijskog fonda i mogućnosti koje nudi za financiranje infrastrukturnih ulaganja.

Planirana veličina ulaganja u fond iznosi 3 do 5 milijardi eura od institucionalnih i privatnih ulagača, a svrha ulaganja je smanjenje velikog jaza u kvaliteti infrastrukture u odnosu na zapadnu Europu te ostvarivanje dobiti za ulagače kroz investicije u najbrže rastuću regiju EU.

Fond je do sada prikupio gotovo 1 milijardu eura, koji će se koristiti za ulaganja u infrastrukturne projekte koji doprinose sigurnosti i raznolikosti opskrbe energijom, gospodarskoj, prometnoj, socijalnoj i digitalnoj povezanosti zemalja članica Inicijative, kao i snažnijoj integraciji EU-a smanjenjem razlika u kvaliteti infrastrukture. Prva ulaganja Fonda već su zaključena, navode iz HBOR-a.

Konferenciju je otvorila predsjednica Uprave HBOR-a i članica Nadzornog odbora 3SIIF-a Tamara Perko, a uvodno se putem videa publici obratio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Inicijativa triju mora pokrenuta je kao platforma za suradnju 12 država EU-a od Baltičkog do Jadranskog i Crnog mora s ciljem stvaranja koherentne i dobro integrirane infrastrukture u srednjoj Europi. Proeuropske je naravi i nadopunjuje druge oblike regionalne suradnje, ali istovremeno je i platforma za jačanje transatlantskih veza.

Investicijski fond Inicijative triju mora, kao namjenski komercijalni fond usmjeren na infrastrukturna ulaganja u srednjoj i istočnoj Europi, ulagat će u energiju, promet i digitalnu infrastrukturu u državama članicama EU-a iz srednje i istočne Europe koje se nalaze između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora, gdje je potražnja za dugoročnim komercijalnim ulaganjima u nacionalnu infrastrukturu među najvišima u EU, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Gordan Grlić Radman, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Inicijativa triju mora
PROČITAJ I OVO
Savjet HNB-a: Suglasnost za uprave Zagrebačke banke i Sberbanka
SUGLASNOST
Savjet HNB-a: Suglasnost za uprave Zagrebačke banke i Sberbanka
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne bane (HNB) u petak je dao suglasnost za članove uprava Zagrebačke banke i Sberbanka, a usvojio je i informaciju o statusu i aktivnostima vezanima uz izradu optjecajnih eurokovanica s nacionalnom stranom, priopćeno je iz središnje banke.
Yellen razvojnim bankama: Mobilizirajte kapital za borbu protiv klimatskih promjena
PORUKE
Yellen razvojnim bankama: Mobilizirajte kapital za borbu protiv klimatskih promjena
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen poručila je u četvrtak čelnicima Svjetske banke i drugih razvojnih banaka da smisle konkretne planove za mobilizaciju znatno više kapitala za borbu protiv klimatskih promjena i smanjenje emisije štetnih plinova.
Kina želi više stranih banaka i osiguravatelja
REGULATIVA
Kina želi više stranih banaka i osiguravatelja
PEKING - Kina će nastaviti otvarati svoj financijski sektor i poboljšavati postupke za ulazak stranih banaka i osiguravajućih društava na domaće tržište, objavila je vlada u Pekingu, prenose državni mediji.
JPMorgan bogato nagradio Dimona kako bi ga zadržao na poziciji CEO-a
POTEZI
JPMorgan bogato nagradio Dimona kako bi ga zadržao na poziciji CEO-a
NEW YORK - JPMorgan bogato je nagradio glavnog izvršnog direktora Jamieja Dimona kako bi ga zadržao na poziciji CEO-a.
Brnabić: Goldman Sachs razmatra ulaganje u Srbiji
INVESTICIJE
Brnabić: Goldman Sachs razmatra ulaganje u Srbiji
BEOGRAD - Američka investiciona grupacija "Goldman Sachs" razmatra da prvi put ulaže u Srbiji, dogovoreno je u Njojorku na sastanku premijerke Srbije Ane Brnabić sa čelnim ljudima te grupacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE