GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HBOR nudi povoljne kredite za obrtna sredstva

HBOR nudi povoljne kredite za obrtna sredstva
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 17:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) izvijestila je u ponedjeljak da klijentima omogućava moratorij na otplatu kredita i reprogram obveza, a po modelu podjele rizika s poslovnim bankama, poduzetnicima koji trpe negativne posljedice koronavirusa nudi i povoljno kreditiranje obrtnih sredstava.

"Osim moratorija i reprograma obveza, HBOR je kao novu mjeru poduzetnicima omogućio povoljno kreditiranje obrtnih sredstava u suradnji s poslovnim bankama. Osnovne prednosti ove mjere su kamatna stopa već od nula posto na HBOR-ov udio u kreditu te korištenje HBOR-ovog portfeljnog osiguranja kao kolaterala za kredit", ističe se u bančinu priopćenju.

Kako se pojašnjava, krediti iz programa Obrtna sredstva odobravat će se po modelu podjele rizika s poslovnim bankama - 50 posto iznosa iz izvora HBOR-a, a druga polovina iz izvora banke.

Pritom će dio iznosa kredita iz izvora HBOR-a u prvoj godini otplate kredita biti po kamatnoj stopi već od nula posto, a dva posto u drugoj i trećoj godini uz mogućnost da ta kamatna stopa i u sljedećim godinama također bude umanjena, što ovisi o propisima o dodjeli državnih potpora.

Krediti se odobravaju na rok do tri godine, a sredstva mogu koristiti poduzetnici koji imaju posljedice uzrokovane pandemijom COVID - 19 za financiranje tekućeg poslovanja i podmirenje kratkoročnih obveza.

Poduzetnici se sa zahtjevom za ta sredstva trebaju javiti jednoj od deset banaka s kojima HBOR ima dogovorenu suradnju na ovom programu. Također, kao instrument osiguranja, izvoznici će moći koristiti portfeljno osiguranje kredita HBOR-a, navodi se u priopćenju.

"HBOR-ovo portfeljno osiguranje kao jamstvo do 50 posto ukupnog iznosa odobrenog kredita moći će koristiti poduzetnici iz svih gospodarskih sektora, uključujući i turistički, koji su ostvarili 20 posto prihoda od izvoza u prethodnoj poslovnoj godini. Portfeljno osiguranje omogućit će jednostavnije i brže dobivanje novih kredita za likvidnost. Ove pogodnosti uskoro će moći koristiti i posredni izvoznici, to jest dobavljači izvoznika. Poduzetnici mogu i dalje koristiti programe izvozno-kreditnog osiguranja HBOR-a za odobrenje pojedinačne police osiguranja", navodi se dalje u priopćenju HBOR-a.

Moratorij i reprogram obveza

HBOR je izvijestio da je svojim klijentima kojima je kredit odobren izravno već omogućio moratorij u trajanju od 1. travnja do 30. lipnja ove godine za neplaćene obveze dospjele od 1. ožujka do do 30. lipnja 2020. godine, pri čemu napominju da ako negativan utjecaj pandemije potraje dulje, postoji mogućnost produljenja razdoblja moratorija.

"Do sada je moratorij omogućen za više od tisuću klijenata HBOR-a koji su obaviješteni o ovoj mogućnosti", kažu iz HBOR-a, uz napomenu da se klijenti kojima je kredit HBOR-a odobren putem poslovnih banaka sa zahtjevom za moratorij trebaju obratiti svojoj poslovnoj banci.

HBOR je spreman podržati svaki zahtjev za moratorij klijenata kojima je kredit iz programa HBOR-a odobren putem poslovne banke ili modelom podjele rizika, kažu iz razvojne banke.

Također, klijentima je omogućeno i reprogramiranje postojećih kreditnih obveza prema HBOR-u.

"Reprogramom se može odobriti produljenje rokova korištenja, počeka i otplate kredita za šest mjeseci. Sa svakim klijentom individualno će se dogovarati reprogramiranje obveza sukladno njegovom otplatnom potencijalu. Zahtjev za reprogramiranje klijenti trebaju podnijeti poslovnoj banci ili HBOR-u, ovisno o načinu odobrenja postojećeg kredita", kažu iz banke.

Radi se i na drugim mjerama

Iz HBOR-a poručuju da u suradnji s drugim domaćim i inozemnim institucijama rade i na donošenju drugih mjera te će, u skladu sa svojom ulogom, aktivnosti i programe prilagođavati potrebama i okolnostima u kojima posluju hrvatski poduzetnici.

"To se prije svega odnosi na razvoj novih garantnih shema i kreditiranje pandemijom pogođenih sektora. U suradnji s poslovnim bankama HBOR dogovara i druge načine financiranja likvidnosti poduzetnika", kažu iz HBOR-a.

Dodaju i da su hrvatskim poduzetnicima i javnom sektoru sada, a bit će i u budućnosti, na raspolaganju HBOR-ova povoljna sredstava za financiranje investicija, ali i postojeći programi za kreditiranje obrtnih sredstava - Priprema izvoza i Obrtna sredstva.

Tagovi: Hrvatska banka za obnovu i razvitak, HBOR, moratorij, moratorij na otplatu kredita
PROČITAJ I OVO
Dinarska i devizna štednja nastavile da rastu
BANKE U SRBIJI
Dinarska i devizna štednja nastavile da rastu
BEOGRAD - Dinarska i devizna štednja nastavile su da rastu i dostižu svoje najviše nivoe i u godini koju karakteriše pojačana neizvesnost i globalna ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa, saopštila je Narodna banka Srbije.
NBS očekuje da će banke ponuditi kredite samo uz izjavu o zaposlenju i zaradi
OČEKIVANJA
NBS očekuje da će banke ponuditi kredite samo uz izjavu o zaposlenju i zaradi
BEOGRAD - Narodna banka Srbije očekuje da će banke iskoristiti mogućnosti da građanima ponude kredite manjih vrednosti samo uz izjavu o zaposlenju i zaradi.
ECB: Kreditiranje kompanija u eurozoni snažno raslo i u rujnu
KREDITI
ECB: Kreditiranje kompanija u eurozoni snažno raslo i u rujnu
FRANKFURT - Kreditiranje kompanija u eurozoni ponovo je snažno poraslo u rujnu, pokazali su u utorak podaci Europske središnje banke (ECB), održavajući pripreme za drugi val pandemije koronavirusa.
PBZ Grupa donirala oko 300.000 kuna Domu za odgoj djece i mladeži Karlovac
DONACIJE
PBZ Grupa donirala oko 300.000 kuna Domu za odgoj djece i mladeži Karlovac
KARLOVAC – PBZ Grupa, dio Intesa Sanpaolo Grupe, najnovijom je donacijom u sklopu svog projekta „Činim dobro svaki dan“ pomogla Domu za odgoj djece i mladeži Karlovac te još jednom dokazala kako je ustrajna u dugoročnom i kontinuiranom pomaganju djeci i mladima.
Ukupni krediti stanovništvu na kraju kolovoza 135,2 milijarde kuna
KREDITIRANJE
Ukupni krediti stanovništvu na kraju kolovoza 135,2 milijarde kuna

ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu su prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke (HNB) na kraju kolovoza iznosili 135,2 milijarde kuna, čime su nastavili rasti na mjesečnoj i godišnjoj razini.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE