GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatnu stopu 0,5 posto

HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatnu stopu 0,5 posto
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2020 / 10:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede i HBOR pripremili su novi financijski instrument "Obrtna sredstva za ruralni razvoj", za koji je osigurano 130 milijuna kuna, a kredite će odobravati izravno HBOR, uz kamatnu stopu od 0,5 posto, dok će korisnici biti oslobođeni svih naknada.

Riječ je o novom programu kreditiranja likvidnosti poljoprivrednika i prerađivača poljoprivrednih proizvoda te subjekata koji djeluju u sektoru šumarstva čije je poslovanje pogođeno pandemijom Covid-19, ističu u odvojenim priopćenjima Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR).

Kredite će odobravati izravno HBOR uz kamatnu stopu od 0,5 posto, a korisnici kredita oslobođeni su svih naknada koje se uobičajeno naplaćuju prilikom odobrenja (npr. naknade za obradu kreditnog zahtjeva, za rezervaciju sredstava i sl) kao i naknada za izmjenu uvjeta kreditiranja, uključujući naknadu za prijevremeni povrat kredita.

Zahtjevi za kredit moći će se podnijeti HBOR-u od ponedjeljka 1. lipnja.

Minimalni iznos kredita je 190 tisuća, a maksimalni 1,52 milijuna kuna.

Sredstva se odobravaju na rok do pet godina (uključujući poček do 12 mjeseci), odnosno do tri godine (uključujući poček do šest mjeseci) za kredite u iznosu 760 tisuća kuna ili manje.

Instrumenti osiguranja su zadužnice i bjanko zadužnice korisnika kredita te, po potrebi, zadužnice i bjanko zadužnice povezanih osoba.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu kako će se tim novim instrumentom u kratkom roku osigurati likvidnost u sektorima poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkog i šumarskog sektora, ali i potaknuti oporavak nakon javnozdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa COVID-19.

Sredstva će se moći koristiti za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja (tzv. hladni pogon), nabavu sirovina i podmirenje obveza prema dobavljačima te ostalih troškova tekućeg poslovanja.

Sredstvima se ne mogu podmirivati postojeće kreditne obveze prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama, napominju iz HBOR-a.

Ukupan iznos sredstava namijenjen za ove kredite iznosi 130 milijuna kuna, a osiguran je prenamjenom dijela financijskog instrumenta "Investicijski krediti za ruralni razvoj" u financijski instrument "Obrtna sredstva za ruralni razvoj".

Zahtjevi za kredit zaprimaju se do 31. prosinca ili do iskorištenja ukupnog iznosa raspoloživih sredstava, navodi se u priopćenju Ministarstva i HBOR-a.

Tagovi: Hrvatska banka za obnovu i razvitak, ruralni razvoj, poljoprivreda, obrtna sredstva
PROČITAJ I OVO
Tri hrvatske udruge među 44 neprofitna projekta usmjerena na djecu koje su podržao UniCredit
POTPORE
Tri hrvatske udruge među 44 neprofitna projekta usmjerena na djecu koje su podržao UniCredit
ZAGREB - Zaklada UniCredit pokrenula je u prosincu 2019. inicijativu „Call for Europe 2019. – potpora djetinjstvu” s ciljem podupiranja socijalnih projekata koji pomažu djeci u različitim europskim zemljama u kojima je UniCredit prisutan, uključujući Hrvatsku.
Banke u eurozoni najavljuju strože uvjete kreditiranja u trećem tromjesečju
KREDITIRANJE
Banke u eurozoni najavljuju strože uvjete kreditiranja u trećem tromjesečju
FRANKFURT - Kompanije u eurozoni relativno su lako dobivale kredite u drugom tromjesečju zahvaljujući državnim jamstvima ali banke očekuju da će u trećem tromjesečju postrožiti uvjete kreditiranja, pokazuje istraživanje Europske središnje banke.
OTP banka snižava kamatne stope za kredite vezane uz NRS
KAMATNE STOPE
OTP banka snižava kamatne stope za kredite vezane uz NRS
ZAGREB - OTP banka je u utorak najavila da od početka kolovoza snižava kamatne stope na kredite građana u eurima i kunama vezane za nacionalnu referentnu kamatnu stopu (NRS1).
Kineski ICBC i dalje najveća globalna banka
RANGIRANJA
Kineski ICBC i dalje najveća globalna banka
ZAGREB - Najveće svjetske banke locirane su u Kini, pokazuje rang lista magazina The Banker.
Marić: Građani neće imati trošak u zamjeni kunskih kredita eurskima
TVRDNJE
Marić: Građani neće imati trošak u zamjeni kunskih kredita eurskima
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak kako građani s kunskim kreditima neće imati trošak prilikom njihove zamjene u eurske po uvođenju zajedničke europske valute u Hrvatskoj, a ne očekuje ni znatnije dizanje opće razine cijena nakon uvođenja eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE