GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatnu stopu 0,5 posto

HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatnu stopu 0,5 posto
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2020 / 10:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede i HBOR pripremili su novi financijski instrument "Obrtna sredstva za ruralni razvoj", za koji je osigurano 130 milijuna kuna, a kredite će odobravati izravno HBOR, uz kamatnu stopu od 0,5 posto, dok će korisnici biti oslobođeni svih naknada.

Riječ je o novom programu kreditiranja likvidnosti poljoprivrednika i prerađivača poljoprivrednih proizvoda te subjekata koji djeluju u sektoru šumarstva čije je poslovanje pogođeno pandemijom Covid-19, ističu u odvojenim priopćenjima Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR).

Kredite će odobravati izravno HBOR uz kamatnu stopu od 0,5 posto, a korisnici kredita oslobođeni su svih naknada koje se uobičajeno naplaćuju prilikom odobrenja (npr. naknade za obradu kreditnog zahtjeva, za rezervaciju sredstava i sl) kao i naknada za izmjenu uvjeta kreditiranja, uključujući naknadu za prijevremeni povrat kredita.

Zahtjevi za kredit moći će se podnijeti HBOR-u od ponedjeljka 1. lipnja.

Minimalni iznos kredita je 190 tisuća, a maksimalni 1,52 milijuna kuna.

Sredstva se odobravaju na rok do pet godina (uključujući poček do 12 mjeseci), odnosno do tri godine (uključujući poček do šest mjeseci) za kredite u iznosu 760 tisuća kuna ili manje.

Instrumenti osiguranja su zadužnice i bjanko zadužnice korisnika kredita te, po potrebi, zadužnice i bjanko zadužnice povezanih osoba.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu kako će se tim novim instrumentom u kratkom roku osigurati likvidnost u sektorima poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkog i šumarskog sektora, ali i potaknuti oporavak nakon javnozdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa COVID-19.

Sredstva će se moći koristiti za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja (tzv. hladni pogon), nabavu sirovina i podmirenje obveza prema dobavljačima te ostalih troškova tekućeg poslovanja.

Sredstvima se ne mogu podmirivati postojeće kreditne obveze prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama, napominju iz HBOR-a.

Ukupan iznos sredstava namijenjen za ove kredite iznosi 130 milijuna kuna, a osiguran je prenamjenom dijela financijskog instrumenta "Investicijski krediti za ruralni razvoj" u financijski instrument "Obrtna sredstva za ruralni razvoj".

Zahtjevi za kredit zaprimaju se do 31. prosinca ili do iskorištenja ukupnog iznosa raspoloživih sredstava, navodi se u priopćenju Ministarstva i HBOR-a.

Tagovi: Hrvatska banka za obnovu i razvitak, ruralni razvoj, poljoprivreda, obrtna sredstva
PROČITAJ I OVO
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE