GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatnu stopu 0,5 posto

HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatnu stopu 0,5 posto
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2020 / 10:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede i HBOR pripremili su novi financijski instrument "Obrtna sredstva za ruralni razvoj", za koji je osigurano 130 milijuna kuna, a kredite će odobravati izravno HBOR, uz kamatnu stopu od 0,5 posto, dok će korisnici biti oslobođeni svih naknada.

Riječ je o novom programu kreditiranja likvidnosti poljoprivrednika i prerađivača poljoprivrednih proizvoda te subjekata koji djeluju u sektoru šumarstva čije je poslovanje pogođeno pandemijom Covid-19, ističu u odvojenim priopćenjima Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR).

Kredite će odobravati izravno HBOR uz kamatnu stopu od 0,5 posto, a korisnici kredita oslobođeni su svih naknada koje se uobičajeno naplaćuju prilikom odobrenja (npr. naknade za obradu kreditnog zahtjeva, za rezervaciju sredstava i sl) kao i naknada za izmjenu uvjeta kreditiranja, uključujući naknadu za prijevremeni povrat kredita.

Zahtjevi za kredit moći će se podnijeti HBOR-u od ponedjeljka 1. lipnja.

Minimalni iznos kredita je 190 tisuća, a maksimalni 1,52 milijuna kuna.

Sredstva se odobravaju na rok do pet godina (uključujući poček do 12 mjeseci), odnosno do tri godine (uključujući poček do šest mjeseci) za kredite u iznosu 760 tisuća kuna ili manje.

Instrumenti osiguranja su zadužnice i bjanko zadužnice korisnika kredita te, po potrebi, zadužnice i bjanko zadužnice povezanih osoba.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu kako će se tim novim instrumentom u kratkom roku osigurati likvidnost u sektorima poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkog i šumarskog sektora, ali i potaknuti oporavak nakon javnozdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa COVID-19.

Sredstva će se moći koristiti za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja (tzv. hladni pogon), nabavu sirovina i podmirenje obveza prema dobavljačima te ostalih troškova tekućeg poslovanja.

Sredstvima se ne mogu podmirivati postojeće kreditne obveze prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama, napominju iz HBOR-a.

Ukupan iznos sredstava namijenjen za ove kredite iznosi 130 milijuna kuna, a osiguran je prenamjenom dijela financijskog instrumenta "Investicijski krediti za ruralni razvoj" u financijski instrument "Obrtna sredstva za ruralni razvoj".

Zahtjevi za kredit zaprimaju se do 31. prosinca ili do iskorištenja ukupnog iznosa raspoloživih sredstava, navodi se u priopćenju Ministarstva i HBOR-a.

Tagovi: Hrvatska banka za obnovu i razvitak, ruralni razvoj, poljoprivreda, obrtna sredstva
PROČITAJ I OVO
HPB odobrila 510 kredita u jesenskom krugu APN programa
KREDITI
HPB odobrila 510 kredita u jesenskom krugu APN programa
ZAGREB - U jesenskom krugu programa subvencioniranog stambenog kreditiranja za koji su 19. listopada završile prijave u APN, Hrvatska poštanska banka odobrila je 510 kredita, izvijestili su iz HPB-a.
HNB: Od 29. listopada počinje s radom NKSInst platni sustav
NAJAVE
HNB: Od 29. listopada počinje s radom NKSInst platni sustav
ZAGREB - Od 29. listopada u Hrvatskoj s radom počinje platni sustav NKSInst, koji će bankama koje u njemu sudjeluju omogućiti međubankovna instant plaćanja u kunama, pri čemu se trajanje transakcije mjeri sekundama, priopćila je u četvrtak Hrvatska narodna banka (HNB).
Vujčić: Ne brinite za banke
GUVERNER
Vujčić: Ne brinite za banke
ROVINJ - Guverner Hrvatske narodne banke je na konferenciji "Izazov promjene" u Rovinju poručio kako je domaći bankovni sustav vrlo dobro kapitaliziran te sposoban podnijeti i puno veće iznose loših kredita od trenutnih.
EIB i Erste: 30 miliona evra za oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji
KREDITI
EIB i Erste: 30 miliona evra za oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji
BEOGRAD - Evropska investiciona banka (EIB) i Erste Banka ugovorile su kreditnu liniju od 30 miliona evra kako bi se omogućio snažan oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji, kao odgovor na pad ekonomske aktivnosti izazvane virusom korona.
UBS: Najbolji kvartal u proteklom desetljeću
SJAJNE BROJKE
UBS: Najbolji kvartal u proteklom desetljeću
ŽENEVA - Najveći svjetski upravitelj imovinom, švicarski UBS, u trećem je kvartalu ostvario neto dobit od 2,1 milijarde dolara, čak 99 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE