GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatnu stopu 0,5 posto

HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatnu stopu 0,5 posto
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2020 / 10:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede i HBOR pripremili su novi financijski instrument "Obrtna sredstva za ruralni razvoj", za koji je osigurano 130 milijuna kuna, a kredite će odobravati izravno HBOR, uz kamatnu stopu od 0,5 posto, dok će korisnici biti oslobođeni svih naknada.

Riječ je o novom programu kreditiranja likvidnosti poljoprivrednika i prerađivača poljoprivrednih proizvoda te subjekata koji djeluju u sektoru šumarstva čije je poslovanje pogođeno pandemijom Covid-19, ističu u odvojenim priopćenjima Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR).

Kredite će odobravati izravno HBOR uz kamatnu stopu od 0,5 posto, a korisnici kredita oslobođeni su svih naknada koje se uobičajeno naplaćuju prilikom odobrenja (npr. naknade za obradu kreditnog zahtjeva, za rezervaciju sredstava i sl) kao i naknada za izmjenu uvjeta kreditiranja, uključujući naknadu za prijevremeni povrat kredita.

Zahtjevi za kredit moći će se podnijeti HBOR-u od ponedjeljka 1. lipnja.

Minimalni iznos kredita je 190 tisuća, a maksimalni 1,52 milijuna kuna.

Sredstva se odobravaju na rok do pet godina (uključujući poček do 12 mjeseci), odnosno do tri godine (uključujući poček do šest mjeseci) za kredite u iznosu 760 tisuća kuna ili manje.

Instrumenti osiguranja su zadužnice i bjanko zadužnice korisnika kredita te, po potrebi, zadužnice i bjanko zadužnice povezanih osoba.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu kako će se tim novim instrumentom u kratkom roku osigurati likvidnost u sektorima poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkog i šumarskog sektora, ali i potaknuti oporavak nakon javnozdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa COVID-19.

Sredstva će se moći koristiti za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja (tzv. hladni pogon), nabavu sirovina i podmirenje obveza prema dobavljačima te ostalih troškova tekućeg poslovanja.

Sredstvima se ne mogu podmirivati postojeće kreditne obveze prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama, napominju iz HBOR-a.

Ukupan iznos sredstava namijenjen za ove kredite iznosi 130 milijuna kuna, a osiguran je prenamjenom dijela financijskog instrumenta "Investicijski krediti za ruralni razvoj" u financijski instrument "Obrtna sredstva za ruralni razvoj".

Zahtjevi za kredit zaprimaju se do 31. prosinca ili do iskorištenja ukupnog iznosa raspoloživih sredstava, navodi se u priopćenju Ministarstva i HBOR-a.

Tagovi: Hrvatska banka za obnovu i razvitak, ruralni razvoj, poljoprivreda, obrtna sredstva
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE