GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HBOR povećao visinu pokrića osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika

HBOR povećao visinu pokrića osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2021 / 14:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) izvijestila je u četvrtak da je u okviru mjera pomoći gospodarstvu zbog covida-19, s 50 na 90 posto povećala visinu pokrića osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika, dok je uvjet minimalnog potrebnog dijela izvoznih prihoda smanjila s 20 na 10 posto.

Za sve posredne izvoznike, odnosno dobavljače izvoznika omogućeno je korištenje tog osiguranja ako ostvaruju najmanje 20 posto udjela prihoda prodajom izvoznicima (dosadašnji je uvjet bio 40 posto), a tu mogućnost osiguranja poduzetnici mogu koristiti za kredite odobrene putem 13 banaka.

HBOR je omogućio i subvencioniranje troška premije osiguranja.

Za Program osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika kažu da omogućava jednostavno i brzo odobrenje kredita jer banke kao osiguranici, prema unaprijed dogovorenim uvjetima, odobrene kredite za likvidnost izvoznicima i posrednim izvoznicima mogu uključiti u portfelj kredita, za koji sada HBOR preuzima do 90 posto rizika povrata.

Izvoznici su pritom definirani kao poslovni subjekti koji su u zadnjoj poslovnoj godini, za koju su dostupna službena financijska izvješća, ostvarili najmanje 10 posto prihoda od izvoza, a posredni izvoznici kao oni koji su najmanje 20 posto prihoda ostvarili od prodaje izvoznicima.

U osigurani portfelj moguće je uključiti kredit u visini dvostrukih godišnjih rashoda za plaće korisnika kredita, ili kredit u iznosu do 25 posto ukupnog prihoda poduzeća u 2019.

"Uz sve to, HBOR je u 2020. u okviru covid mjera odobrio gotovo 1,3 milijarde kuna kredita, a zahvaljujući HBOR-ovom osiguranju portfelja kredita banke su poduzetnicima odobrile više od milijardu kuna kredita za likvidnost. Subvencijom troškova premije osiguranja snizit ćemo poduzetnicima troškove financiranja, a vjerujem da će i značajno povećanje udjela rizika koje HBOR preuzima dodatno potaknuti banke na odobrenje kredita i pomoći očuvanju likvidnosti naših poduzetnika te radnih mjesta", izjavila je predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko.

Dodatno, za poduzetnike i kredite kod kojih model portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost izvoznika nije primjenjiv, uvedena je i mogućnost odobrenja pojedinačnog osiguranja kredita.

Kada je riječ o subvencioniranju troškova premije osiguranja kredita, iz HBOR-a objašnjavaju da izvoznici i posredni izvoznici koji u razdoblju od 31. ožujka 2020. do zadnjeg dana mjeseca koji prethodi podnošenju zahtjeva nisu smanjili broj zaposlenih za više od 20 posto ako su veliki poduzetnici, ili više od 50 posto ako su mali i srednji poduzetnici te nemaju dospjelih nepodmirenih obveza po osnovi javnih davanja, mogu koristiti mogućnost subvencioniranja troškova premije osiguranja.

Zaključno, iz HBOR-a iznose da su za provedbu tog programa od Europske komisije dobili odobrenje do 31. lipnja 2021., a što su morali tražiti jer su uvjeti programa osiguranja povoljniji od tržišnih.

Tagovi: Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Tamara Perko, osiguranje kredita
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE