GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HBOR produžio rok otplate Covid-19 zajmova na pet godina

HBOR produžio rok otplate Covid-19 zajmova na pet godina
ROKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2020 / 10:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) produljila je rok otplate "Covid-19" zajmova za obrtna sredstva s tri na pet godina radi lakšeg poslovanja hrvatskih gospodarstvenika, navodi se u bančinu priopćenju od četvrtka.

"Zbog i dalje otežanih uvjeta poslovanja hrvatskih gospodarstvenika, a kako bi se olakšalo poslovanje i otplata kreditnih obveza, HBOR je produžio rok otplate po programu obrtna sredstva Mjera COVID-19 na pet godina, uključujući i mogućnost korištenja počeka do jedne godine", stoji u bančinu priopćenju.

Ti krediti odobravaju se putem 14 poslovnih banaka po modelu podjele rizika, uz kamatnu stopu već od 0 posto na HBOR-ov udio u kreditu za prve 3 godine otplate, pri čemu visina kamatne stope ovisi o propisima o dodjeli državnih potpora.

Također, na HBOR-ov udio u kreditu ne naplaćuje se naknada za obradu zahtjeva, kao ni naknada za rezervaciju sredstava, a korisnici kredita mogu biti poslovni subjekti privatnog i javnog sektora koji trebaju dokazati negativne posljedice uzrokovane epidemijom Covid-19.

Zahtjev za ta sredstva može se predati jednoj od 14 banaka s kojima HBOR ima dogovorenu suradnju po ovom programu. Najniži iznos kredita koji se može zatražiti iz HBOR-ovih izvora je milijun kuna, a drugi dio kredita odobrava se iz izvora poslovne banke. Za kredite veće od 37 milijuna kuna moguće je izravno odobrenje kredita, napominju iz HBOR-a, navodi se u priopćenju.

Iz HBOR-a podsjećaju da povoljna sredstva za likvidnost iz bančinih izvora poduzetnici mogu zatražiti i putem osam banaka s kojima je HBOR u svibnju zaključio sporazume o okvirnim kreditima.

Na taj način poduzetnicima je stavljeno na raspolaganje 1,2 milijarde kuna za nove kredite za likvidnost, koji se odobravaju uz kamatne stope snižene za 0,75 postotnih bodova u odnosu na redovne. Pritom najniži iznos kredita koji se može zatražiti nije ograničen, a najviši je 35 milijuna kuna, kažu iz HBOR-a.

Odobreno 300 milijuna kuna turističkom sektoru

Nadalje, navode iz HBOR-a, mali i srednji poduzetnici iz turističkih djelatnosti mogli su do 5. lipnja ove godine podnijeti izravno HBOR-u zahtjev za beskamatni kredit za obrtna sredstva. Do tog datuma zaprimljeno je više od 550 zahtjeva, od kojih je polovina već obrađena, a krediti u ukupnom iznosu od gotovo 300 milijuna kuna već su odobreni.

Od ostalih mjera, tu su i krediti po programu obrtna sredstva za ruralni razvoj, u iznosu od 190 tisuća do 1,52 milijuna kuna, koje HBOR odobrava izravno, bez naknada, uz kamatnu stopu 0,5 posto i uz zadužnice kao jedini instrument osiguranja.

Osim povoljnih kreditnih sredstava, HBOR je uveo i program osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika, kojim osigurava 50 posto iznosa glavnice i kamata odobrenih kredita koje banke uključe u portfelj te na taj način omogućava brže i jednostavnije odobrenje novih sredstava za očuvanje likvidnosti izvoznika i posrednih izvoznika.

HBOR je svim klijentima kojima je kredit odobren izravno omogućio korištenje moratorija u trajanju do ukupno sedam mjeseci, do 30. rujna 2020. godine, odnosno do 10 mjeseci onima koji imaju pozitivan "Covid score". Klijentima pak koji se bave turističkom djelatnosti omogućeno je korištenje moratorija u trajanju do 16 mjeseci, to jest do 30. lipnja 2021. godine, navode još iz HBOR-a.

Tagovi: Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Covid-19 zajmovi
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE