GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HBOR-u potpora EIB-a u programu jačanja savjetodavnih usluga vrijednom 670.000 eura

HBOR-u potpora EIB-a u programu jačanja savjetodavnih usluga vrijednom 670.000 eura
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 13:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisale su sporazum o financiranju razvoja i provedbi savjetodavnih usluga za ulaganja, a ukupna vrijednost tog programa premašuje 670 tisuća eura, izvijestile su u utorak te financijske institucije.

HBOR je sporazumom dobio podršku Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (European Investment Advisory Hub - EIAH) u jačanju kapaciteta pružanja savjetodavnih usluga i tehničke pomoći javnom sektoru, a prije svega jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Ukupna vrijednost programa veća je od 670 tisuća eura, od čega će se bespovratnim sredstvima EIAH-a financirati do 500 tisuća eura, dok ostatak će HBOR financirati iz vlastitih sredstava, izvijestili su HBOR, EIB i Europska komisija u zajedničkom priopćenju.

HBOR tim projektom nastavlja sa svojom ulogom u pružanju podrške kvalitetnoj pripremi i razvoju projekata kako bi se povećala uspješnost njihove provedbe smanjujući istovremeno troškove za investitore. Kroz predviđene aktivnosti, naveli su iz hrvatske razvojne banke, pružiti će širok spektar usluga u svrhu jačanja kapaciteta javnog sektora u strukturiranju održivih i isplativih projekata te realizacije investicija u područjima poput zaštite i upravljanja okolišem, učinkovitog korištenja resursa, kružnog gospodarstva, pametnih gradova i socijalne infrastrukture.

U okviru projekata kojima je potrebna savjetodavna podrška HBOR će pomoći jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u pripremi i provedbi ulaganja s posebnim naglaskom na ulaganja u nedovoljno razvijenim područjima RH, dodaje se.

Sporazum su u ime HBOR-a potpisali predsjednica Uprave Tamara Perko i član Uprave Hrvoje Čuvalo, a ispred EIB-a Dario Scannapieco, potpredsjednik banke zadužen za aktivnosti u Hrvatskoj.

Perko je izjavila da je glavni cilj povećati kvalitetu i volumen održivih investicija javnog sektora u RH te na taj način doprinijeti uravnoteženom društvenom i gospodarskom regionalnom razvoju, što je jedan od strateških ciljeva HBOR-ovog poslovanja.

"Pružanjem podrške klijentima iz javnog sektora u razvoju i strukturiranju investicije te pripremi potrebne dokumentacije povećat ćemo uspješnost njihove realizacije i mogućnost financiranja kroz korištenje sredstava fondova Europske unije“, rekla je Perko, čija se izjava prenosi u priopćenju.

Scannapieco je poručio da EIB s ponosom podržava HBOR, svog lokalnog partnera, u njegovim naporima za poticanje zelenog i održivog rasta u Hrvatskoj.

"Nakon pandemije, sada je još važnije staviti na raspolaganje naše znanje i iskustvo lokalnim partnerima kako bismo im pomogli u postizanju održivog oporavka kroz savjetovanje u pripremi kvalitetnih projekata za financiranje koje nude naše dvije institucije te europski fondovi dostupni u novom Višegodišnjem financijskom okviru”, kazao je Scannapieco.

U priopćenju se prenosi i izjava europskog povjerenika za ekonomiju Paola Gentilonija, koji je poručio da će HBOR, zahvaljujući bespovratnoj pomoći Savjetodavnog centra u okviru Plana ulaganja za Europu, izgraditi savjetodavne usluge kako bi pomogao lokalnim i regionalnim vlastima u pripremi i provedbi projekata u ključnim sektorima poput kružnog gospodarstva, pametnih gradova te socijalne infrastrukture.

"Projekt pokazuje prednosti prilagođene savjetodavne podrške i tehničke pomoći za povećanje učinkovitosti ulaganja javnog sektora u korist građana diljem Hrvatske", ocijenio je Gentiloni.

Strategija poslovanja HBOR-a za razdoblje 2020. - 2024. identificira pet strateških ciljeva, od kojih je jedan poticanje uravnoteženoga i održivoga regionalnog, ruralnog i urbanog razvoja RH. HBOR će također organizirati niz aktivnosti za podizanje svijesti o postojanju novog mehanizma savjetodavne potpore, kao i o temama vezanim za strukturiranje i pripremu projekata, naveli su još iz hrvatske razvojne banke.

Tagovi: Europska investicijska banka, Dario Scannapieco, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Tamara Perko
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE