GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HBOR uspješno prošao akreditaciju Europske komisije

HBOR uspješno prošao akreditaciju Europske komisije
PROCEDURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2024 / 10:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) uspješno je završila proces dobivanja akreditacije Europske komisije i time dobila ovlasti za izravno upravljanje sredstvima Europske unije, priopćeno je iz HBOR-a.

Time se HBOR svrstao u manji broj razvojnih banka iz Europske unije koje su uspješno dovršile zahtjevan postupak pred Europskom komisijom, čime je dodatno potvrđena visoka razina kvalitete i profesionalnih standarda u poslovanju HBOR-a, kažu u toj banci.

Europska komisija je, naime, izvijestila HBOR o uspješnom završetku procesa procjene stupova, pravila i postupaka (eng. Pillar Assessment) u dobivanju akreditacije za provedbenog partnera za centralizirane financijske instrumente EU-a.

Europska komisija, u suradnji s odabranim vanjskim revizorom, provela je temeljitu i opsežnu procjenu kako bi utvrdila udovoljava li HBOR zahtjevima Financijske uredbe primjenjive na opći proračun Unije. Komisija je ocjenjivala razne aspekte poslovanja HBOR-a, uključujući sustav internih kontrola, vanjsku reviziju, računovodstveni sustav, financijske instrumente, pristup financiranju, objavljivanje informacija o primateljima te zaštitu osobnih podataka.

Uspješnom procjenom HBOR je stekao ovlasti za izravno upravljanje sredstvima Europske unije.

"Rezultati procjene potvrdili su sposobnost HBOR-a da na visokoj razini stručnosti osigura zaštitu financijskih interesa EU-a na način usporediv s onim kojim se služi komisija prilikom izravnog upravljanja proračunom EU-a. Kroz ovaj značajan uspjeh HBOR se pridružuje prestižnom krugu malobrojnih financijskih institucija koje su ovlaštene za izravno upravljanje sredstvima Europske unije", kaže se u priopćenju.

"Ovo predstavlja izvanredan, a smijem reći i povijesni uspjeh za HBOR, koji označava novu prekretnicu u povijesti naše institucije. (...) Ovaj uspjeh ne samo da predstavlja veliki korak naprijed za HBOR, omogućavajući nam da direktno apliciramo za sredstva EU-a bez potrebe za posrednicima, već otvara i nove mogućnosti za razvoj inovativnih financijskih instrumenata", izjavio je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.

Tagovi: HBOR, AKREDITACIJA, EUROPSKA KOMISIJA, ČUVALO
PROČITAJ I OVO
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
POTRAŽNJA
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
BERLIN - Potražnja za potrošačkim kreditima u Njemačkoj lani je smanjena za 7,3 posto na godišnjoj razini, objavilo je ovoga tjedna udruženje banaka BFACH.
Citigroup i Wells Fargo s tromjesečnim padom dobiti
PAD
Citigroup i Wells Fargo s tromjesečnim padom dobiti
NEW YORK - Američke banke Wells Fargo i Citigroup zabilježile su u prvom kvartalu ove godine manju dobit nego u istom razdoblju lani.
JPMorgan povećao dobit, ali i objavio razočaravajuće prognoze
SUZDRŽANO
JPMorgan povećao dobit, ali i objavio razočaravajuće prognoze
NEW YORK - Američka banka JPMorgan Chase u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 13,4 milijarde dolara, što je šest posto više nego u istom razdoblju lani.
EBRD prošlu godinu zaključio s dobiti od 2,1 milijardu eura
U PLUSU
EBRD prošlu godinu zaključio s dobiti od 2,1 milijardu eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvijestila je da je u 2023. godini poslovala s dobiti zahvaljući rastu kamatnih stopa i dobrim rezultatima tržišta dionica.
Zagrebačka banka potvrdila dividendu od 1,4 eura
DIVIDENDA
Zagrebačka banka potvrdila dividendu od 1,4 eura
ZAGREB - Glavna skupština Zagrebačke banke potvrdila je jučer, 10. travnja 2024., prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE