GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Krajem 2020. platne kartice imalo je 3,45 milijuna potrošača

HNB: Krajem 2020. platne kartice imalo je 3,45 milijuna potrošača
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2021 / 08:37
Autor: Seebiz/h
ZAGREB - Krajem 2020. godine u Hrvatskoj je 3,45 milijuna potrošača imalo platne kartice, odnosno od ukupno 4,05 milijuna stanovnika njih 85 posto imalo je barem jednu platnu karticu, njih više od 29 posto dvije, a više od 17 posto tri platne kartice, podaci su Hrvatske narodne banke (HNB).

Kako se navodi u HNB-ovoj publikaciji "Platne kartice i kartične transakcije - 2020.", u Hrvatskoj je bilo ukupno registrirano 8,78 milijuna platnih kartica, što je za 4,8 posto manje nego krajem 2019. godine.

Krajem prošle godine bilo je evidentirano 3,45 milijuna potrošača imatelja platnih kartica, odnosno od ukupno 4,05 milijuna stanovnika njih 85 posto imalo je barem jednu platnu karticu. Njih više od 29 posto imalo je dvije platne kartice, a više od 17 posto tri. Nadalje, 240.264 imatelja platnih kartica bilo poslovnih subjekata.

Prosječan mjesečni broj korištenih platnih kartica lani je iznosio 4,83 milijuna, nekorištenih je bilo 3,55 milijuna, a blokiranih 0,55 milijuna. Od ukupnog broja platnih kartica tako se lani prosječno mjesečno koristilo njih 54, odnosno od ukupnog se broja izdanih platnih kartica u Hrvatskoj se gotovo svaka druga kartica nije koristila u posljednjih godinu dana (40 posto) ili je bila blokirana (6 posto).

Od ukupnog broja kartica, njih 6,92 milijuna ili 79 posto bilo je debitnih, što je 0,41 posto više nego godinu ranije. Ostatak, 1,85 milijuna ili 21 posto bilo je kreditnih kartica, što je za 20,32 posto manje nego krajem 2019.

Kako navode iz HNB-a, smanjenje broja kreditnih kartica na kraju prošle godine u odnosu na godinu ranije rezultat je poslovne odluke o napuštanju hrvatskog tržišta RH jednoga kartičnog brenda (American Express). Naime, navode, zamjena platnih kartica toga kartičnog brenda trostrane kartične sheme izvršavala se tako da su “stare” kartice bile aktivne do 31. prosinca 2019., a “nove” od trenutka uručenja imatelju platne kartice, pa je ukupan broj kreditnih kartica u zemlji na dan 31. prosinca 2019. privremeno bio uvećan za iznos tih “starih” kartica.

Snažan rast beskontaktnih kartica

Kako ističu iz HNB-a, i na kartičnom tržištu posljednjih godina dolazi do znatnih promjena zasnovanih na tehnologijama i funkcionalnostima, a jedna od tih promjena je i porast broja izdanih beskontaktnih platnih kartica.

U Hrvatskoj je, naime, u 2020. zabilježen značajan porast broja izdanih beskontaktnih platnih kartica, za čak 59,5 posto u odnosu na 2019.. Krajem prošle godine tako je na bilo izdano 5,67 milijuna beskontaktnih platnih kartica ili oko 65 posto od ukupno izdanih platnih kartica. Kontaktnih kartica bilo je 3,1 milijun ili 35 posto od ukupnog broja.

Snažnom porastu broja beskontaktnih platnih kartica zasigurno je pridonijela i raširena infrastruktura koja omogućuje iniciranje beskontaktnih plaćanja, navode iz HNB-a.

Tako navode primjer da je od ukupnog broja aktivnih EFTPOS uređaja u Hrvatskoj, njih više od 80 posto omogućavalo iniciranje beskontaktnih plaćanja imateljima bezgotovinskih platnih kartica.

Prvi beskontaktni bankomati uvedeni su još u ožujku 2017., kad ih je bilo 111, a na kraju 2020. evidentirano ih je već 1.112, što čini 22 posto ukupnog broja svih bankomata u zemlji.

Po podacima iz publikacije, u 2020. je bilo ukupno 21 kreditna institucija i 2 institucije za elektronički novac koje su izdavale platne kartice, a njihovi korisnici izvršili su 526,15 milijuna nacionalnih kartičnih platnih transakcija, s ukupnom vrijednosti od 178,15 milijardi kuna, što je povećanje u odnosu na 2019. za 1,2 odnosno 0,9 posto.

Pritom je prosječno mjesečno izvršavano 43,85 milijuna platnih transakcija karticama izdanim u Hrvatskoj, a prosječna mjesečna vrijednost transakcija iznosila je 14.846,17 kuna.

Po korištenoj platnoj kartici mjesečno je u prosjeku obavljeno 9,08 kartičnih platnih transakcija, u ukupnoj vrijednosti od 3.072,96 kuna.

Kontinuirani rast broja i vrijednosti bezgotovinskih i gotovinskih plaćanja prisutan je u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina, ističu iz HNB-a, pri čemu je broj transakcija platnim karticama u posljednjih je pet godina prosječno godišnje rastao za 8,1 posto, a vrijednost transakcija za 6,7 posto.

Tagovi: HNB, platne kartice, platne transakcije
PROČITAJ I OVO
Slovenske banke u siječnju povećale dobit čak 70%
SKOK
Slovenske banke u siječnju povećale dobit čak 70%
LJUBLJANA - Slovenske banke su u siječnju ostvarile 43,9 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 70 posto više nego u siječnju prošle godine, kada je bila relativno niska u odnosu na većinu prošlogodišnjih mjeseci.
Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju siječnja 41,3 mlrd. eura što je povećanje za 0,6 mlrd. eura ili 1,6% na mjesečnoj razini i 4,1 eura ili 10,9% u odnosu siječanj 2022. (na osnovi stanja).
UBS-ovo spašavanje Credit Suissea rezultirat će desecima tisuća otkaza
POSLJEDICE
UBS-ovo spašavanje Credit Suissea rezultirat će desecima tisuća otkaza
LONDON - Očekuje se da će UBS-ovo spašavanje Credit Suissea rezultirati ukidanjem desetaka tisuća radnih mjesta, a švicarski financijski sektor već se priprema za teške udarce spornog preuzimanja.
Agonija First Republica ni izdaleka nije završena
PROBLEMI
Agonija First Republica ni izdaleka nije završena
NEW YORK - Iako se prije nekoliko dana činilo kako je First Republic Bank spašen, investitori očito misle da tome nije tako.
EBRD povećava udjel u ProCredit Holdingu
POTEZI
EBRD povećava udjel u ProCredit Holdingu
LONDON - Potpisivanjem dva kupoprodajna ugovora između Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne financijske korporacije (IFC), članice Grupe Svjetske banke, danas je otvoren put za promjenu sastava temeljnog dioničara baza ProCredit Holding AG & Co KGaA (ProCredit Holding).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE