GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB lani sa značajnim padom neto dobiti

HNB lani sa značajnim padom neto dobiti
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2021 / 17:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u 2020. poslovala je s dobiti od gotovo 266 milijuna kuna, ostvarivši pozitivan rezultat drugu godinu zaredom, no ona je bila gotovo tri i pol puta manja nego u godini ranije, pokazuje revidirano financijsko izvješće središnje banke objavljeno na njezini internetskim stranicama.

Usporedbe radi, u 2019. HNB je ostvario nešto više od 927 milijuna kuna dobiti.

Od lanjske dobiti, 53,2 milijuna kuna raspoređeno je u opće pričuve, a 212,8 milijuna kuna u državni proračun, sukladno Zakonu o HNB-u.

Financijsko izvješće pokazuje i da je lani HNB ostvario 591,7 milijuna kuna neto kamatnog prihoda, što je gotovo 88 milijuna kuna ili 17,4 posto više nego u godini ranije.

Istodobno, neto prihod od naknada i provizija bio je 34,4 milijuna kuna ili 11 posto veći, dok su prihodi od poslovanja iznosili 703,3 milijuna kuna te su bili 48 posto niži nego 2019. godine.

Troškovi poslovanja HNB-a u 2020. godini dosegnuli su 419,5 milijuna kuna ili šest posto više. Pritom se navodi da je u 2020. u HNB-u prosječno bilo 690 zaposlenika, što je 19 više nego godinu ranije, a ukupni troškovi za zaposlenike bili su 203 milijuna kuna.

Inače, Hrvatska narodna banka od 1. srpnja 2020. potpuna je vlasnica Hrvatskog novčarskog zavoda, koji se bavi proizvodnjom novca i medalja od zlata i drugih plemenitih kovina, kovanica i prigodnog optjecajnog novca i dr. Do tog datuma HNB je imao značajan utjecaj u tom zavodu, koji se smatrao pridruženim subjektom.

Zavod je lani imao 78,6 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je oko 10 posto manje nego ud 2019. godini, dok je dobit gotovo udvostručio, na 10,1 milijun kuna, navodi se između ostalog u financijskom izvješću.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE