GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB lani sa značajnim padom neto dobiti

HNB lani sa značajnim padom neto dobiti
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2021 / 17:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u 2020. poslovala je s dobiti od gotovo 266 milijuna kuna, ostvarivši pozitivan rezultat drugu godinu zaredom, no ona je bila gotovo tri i pol puta manja nego u godini ranije, pokazuje revidirano financijsko izvješće središnje banke objavljeno na njezini internetskim stranicama.

Usporedbe radi, u 2019. HNB je ostvario nešto više od 927 milijuna kuna dobiti.

Od lanjske dobiti, 53,2 milijuna kuna raspoređeno je u opće pričuve, a 212,8 milijuna kuna u državni proračun, sukladno Zakonu o HNB-u.

Financijsko izvješće pokazuje i da je lani HNB ostvario 591,7 milijuna kuna neto kamatnog prihoda, što je gotovo 88 milijuna kuna ili 17,4 posto više nego u godini ranije.

Istodobno, neto prihod od naknada i provizija bio je 34,4 milijuna kuna ili 11 posto veći, dok su prihodi od poslovanja iznosili 703,3 milijuna kuna te su bili 48 posto niži nego 2019. godine.

Troškovi poslovanja HNB-a u 2020. godini dosegnuli su 419,5 milijuna kuna ili šest posto više. Pritom se navodi da je u 2020. u HNB-u prosječno bilo 690 zaposlenika, što je 19 više nego godinu ranije, a ukupni troškovi za zaposlenike bili su 203 milijuna kuna.

Inače, Hrvatska narodna banka od 1. srpnja 2020. potpuna je vlasnica Hrvatskog novčarskog zavoda, koji se bavi proizvodnjom novca i medalja od zlata i drugih plemenitih kovina, kovanica i prigodnog optjecajnog novca i dr. Do tog datuma HNB je imao značajan utjecaj u tom zavodu, koji se smatrao pridruženim subjektom.

Zavod je lani imao 78,6 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je oko 10 posto manje nego ud 2019. godini, dok je dobit gotovo udvostručio, na 10,1 milijun kuna, navodi se između ostalog u financijskom izvješću.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
MORATORIJ
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
ZAGREB - UniCredit banka u Italiji na svojim web stranicama i dalje nudi mogućnost ugovaranja moratorija na kredite za tamošnje korporativne klijente, odnosno poduzeća, a vezano uz situaciju s bolesti COVID-19.
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
RAST
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu rasta od 0,3% ukupni krediti stanovništvu krajem ožujka dosegnuli su 137,7 mlrd. kuna.
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
ZAJAM
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
WASHINGTON - Odbor direktora Svjetske banke u petak je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) odobrio zajam u iznosu od 200 milijuna eura za Projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti u Republici Hrvatskoj (HEAL), priopćeno je u subotu iz Svjetske banke.
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
HNB
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, upozorila je jučer Hrvatska narodna banka nakon sjednice Savjeta.
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
KREDITI
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
ZAGREB - UniCreditu je kroz Paneuropski jamstveni fond odobreno 300 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom, a od tog iznosa 100 milijuna eura ići će Zagrebačkoj banci, priopćili su u četvrtak iz te banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE