GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB lani sa značajnim padom neto dobiti

HNB lani sa značajnim padom neto dobiti
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2021 / 17:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u 2020. poslovala je s dobiti od gotovo 266 milijuna kuna, ostvarivši pozitivan rezultat drugu godinu zaredom, no ona je bila gotovo tri i pol puta manja nego u godini ranije, pokazuje revidirano financijsko izvješće središnje banke objavljeno na njezini internetskim stranicama.

Usporedbe radi, u 2019. HNB je ostvario nešto više od 927 milijuna kuna dobiti.

Od lanjske dobiti, 53,2 milijuna kuna raspoređeno je u opće pričuve, a 212,8 milijuna kuna u državni proračun, sukladno Zakonu o HNB-u.

Financijsko izvješće pokazuje i da je lani HNB ostvario 591,7 milijuna kuna neto kamatnog prihoda, što je gotovo 88 milijuna kuna ili 17,4 posto više nego u godini ranije.

Istodobno, neto prihod od naknada i provizija bio je 34,4 milijuna kuna ili 11 posto veći, dok su prihodi od poslovanja iznosili 703,3 milijuna kuna te su bili 48 posto niži nego 2019. godine.

Troškovi poslovanja HNB-a u 2020. godini dosegnuli su 419,5 milijuna kuna ili šest posto više. Pritom se navodi da je u 2020. u HNB-u prosječno bilo 690 zaposlenika, što je 19 više nego godinu ranije, a ukupni troškovi za zaposlenike bili su 203 milijuna kuna.

Inače, Hrvatska narodna banka od 1. srpnja 2020. potpuna je vlasnica Hrvatskog novčarskog zavoda, koji se bavi proizvodnjom novca i medalja od zlata i drugih plemenitih kovina, kovanica i prigodnog optjecajnog novca i dr. Do tog datuma HNB je imao značajan utjecaj u tom zavodu, koji se smatrao pridruženim subjektom.

Zavod je lani imao 78,6 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je oko 10 posto manje nego ud 2019. godini, dok je dobit gotovo udvostručio, na 10,1 milijun kuna, navodi se između ostalog u financijskom izvješću.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
HNB
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, upozorila je jučer Hrvatska narodna banka nakon sjednice Savjeta.
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
KREDITI
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
ZAGREB - UniCreditu je kroz Paneuropski jamstveni fond odobreno 300 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom, a od tog iznosa 100 milijuna eura ići će Zagrebačkoj banci, priopćili su u četvrtak iz te banke.
Savjet HNB-a: Sistemski rizici financijskog sustava i dalje na povišenoj razini
RIZICI
Savjet HNB-a: Sistemski rizici financijskog sustava i dalje na povišenoj razini
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, ocjenjuje u srijedu Hrvatska narodna banka (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
ŠTEDNJA
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
PODGORICA - Štednja građana u Crnoj Gori povećana je za 70,4 miliona eura i na kraju marta je iznosila 1,8 milijardi eura, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
U PLUSU
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
BEČ - Addiko bank AG ostvarila je dobit od 5,0 milijuna eura nakon oporezivanja u prvom kvartalu 2021. godine, nakon minusa od 8,4 milijuna eura u istom kvartalu prethodne godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE