GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Na popisu ostalih sistemski važnih kreditnih institucija i dalje sedam banaka

HNB: Na popisu ostalih sistemski važnih kreditnih institucija i dalje sedam banaka
POPIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 17:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je objavila najnoviji popis ostalih sistemski važnih (OSV) kreditnih institucija na kojemu je i nadalje ukupno sedam banaka, a za većinu njih je pripadajući zaštitni sloj kapitala ostao isti kao i do sada, osim za Addiko banku za koju je smanjen.

I na najnovijem popisu ostalih sistemski važnih kreditnih institucija i nadalje se nalaze Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb (PBZ), Erste&Steiermaerkische banka (Erste), Raiffeisenbank Austria (RBA), OTP banka Hrvatska, Addiko banka i Hrvatska poštanska banka (HPB), objavila je središnja banka na svojim mrežnim stranicama.

Za svaku od tih banaka utvrđena je i visina stope zaštitnog sloja kojeg moraju održavati i od 1. siječnja 2021. godine.

Prema podacima iz tablice koja je sastavni dio priopćenja HNB-a, visina stope zaštitnog sloja za pet banaka i od početka iduće godine, kao i do sada, iznosi dva posto - Zagrebačku banku, PBZ, Erste, RBA i OTP banku, dok za Addiko banku i HPB iznosi 0,5 posto.

Usporedba s popisom koji je središnja banka objavila krajem prošle godine pokazuje da je za pet banaka visina stope zaštitnog sloja ostala na dva posto, a za HPB na 0,5 posto.

Za Addiko banku je, pak, razina tog kapitalnog zahtjeva smanjena s jedan posto na 0,5 posto, pokazuje usporedba podataka središnje banke.

Kako se pojašnjava u priopćenju, HNB je, kao imenovano tijelo za utvrđivanje ostalih sistemski važnih kreditnih institucija, proveo godišnje preispitivanje sistemske važnosti kreditnih institucija i visine zaštitnog sloja za utvrđene OSV kreditne institucije.

Središnja banka u priopćenju objašnjava da je najnovije preispitivanje je provedeno primjenom iste metodologije kao i u prethodnim ciklusima identifikacije OSV kreditnih institucija (u skladu s člankom 138. Zakona o kreditnim institucijama), a kojim je propisano da se sistemska važnost ocjenjuje na osnovi najmanje jednog od uvjeta - veličine, značenja za gospodarstvo Europske unije ili Republike Hrvatske, značenja prekogranične aktivnosti i povezanosti kreditne institucije ili grupe s financijskim sustavom.

Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo donijelo je Smjernice o kriterijima za utvrđivanje uvjeta za primjenu članka 131. stavka 3. Direktive 2013/36/EU u vezi s procjenom drugih sistemski važnih institucija, koje su prenesene u interne procedure HNB-a.

Hrvatska je središnja banka primijenila standardni bodovni pristup za procjenu OSV kreditnih institucija, upotrebljavajući tzv. obvezne pokazatelje razvrstane u sva četiri područja (uvjeta) iz članka 138. Zakona, a raspoložive na datum 31. prosinca 2019. (revidirani podaci za sve kreditne institucije sa sjedištem u RH s odobrenjem za rad u trenutku bodovanja), prilagođeni prag od 275 bodova i stručnu procjenu.

Na osnovi opisane procedure preispitivanjem je utvrđeno ukupno sedam OSV kreditnih institucija, ističu iz HNB-a.

Dodaju i kako stopu zaštitnog sloja za OSV kreditnu instituciju HNB određuje unutar zakonski dopuštenog raspona uzimajući u obzir pokazatelje sistemske značajnosti, povijesne gubitke u sustavu i stručnu procjenu u relaciji s drugim makrobonitetnim instrumentima kao segmentom koordinirane politike središnje banke usmjerene k postizanju i očuvanju financijske stabilnosti.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Erste, Erste&Steiermaerkische banka, Raiffeisenbank Austria, OTP banka Hrvatska, Addiko banka, Hrvatska poštanska banka
PROČITAJ I OVO
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
KREDITI
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
ZAGREB - Ako je kredit ugovoren uz fiksnu kamatnu stopu, neće biti potrebna nikakva prilagodba jer će se nastaviti primjenjivati ista kamatna stopa. Kada je riječ o kreditima ugovorenima uz promjenjivu kamatnu stopu, u nekim će slučajevima biti potrebno prilagoditi promjenjivi parametar.
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
KAMATE
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
ZAGREB - U promotivnom razdoblju od 20. rujna do 2. listopada 2021. klijenti će u Zabi moći ugovoriti gotovinske kredite po nominalnoj kamatnoj stopi već od 3,99%
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
DIVIDENDE
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je pustila u javnu raspravu prijedlog da se od 1. listopada ukine odluka o privremenom ograničenju raspodjela, kojom se od banaka traži da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu u svrhu povećanja njihove otpornosti i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZARADA
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZAGREB - Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) postao je vlasnik 5,3 posto dionica beogradske Alta banke, objavila je Beogradska burza, navodeći da je riječ o provedbi Sporazuma o sukcesiji bivše Jugoslavije.
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
PRIZNANJA
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
ZAGREB - Intesa Sanpaolo na prvome je mjestu među europskim bankama prema Institutional Investoru za 2021. godinu i najbolja je talijanska tvrtka za odnose s financijskim analitičarima i institucionalnim investitorima, kao i za okolišne, društvene i upravljačke (ESG) aspekte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE