GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Na popisu ostalih sistemski važnih kreditnih institucija i dalje sedam banaka

HNB: Na popisu ostalih sistemski važnih kreditnih institucija i dalje sedam banaka
POPIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 17:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je objavila najnoviji popis ostalih sistemski važnih (OSV) kreditnih institucija na kojemu je i nadalje ukupno sedam banaka, a za većinu njih je pripadajući zaštitni sloj kapitala ostao isti kao i do sada, osim za Addiko banku za koju je smanjen.

I na najnovijem popisu ostalih sistemski važnih kreditnih institucija i nadalje se nalaze Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb (PBZ), Erste&Steiermaerkische banka (Erste), Raiffeisenbank Austria (RBA), OTP banka Hrvatska, Addiko banka i Hrvatska poštanska banka (HPB), objavila je središnja banka na svojim mrežnim stranicama.

Za svaku od tih banaka utvrđena je i visina stope zaštitnog sloja kojeg moraju održavati i od 1. siječnja 2021. godine.

Prema podacima iz tablice koja je sastavni dio priopćenja HNB-a, visina stope zaštitnog sloja za pet banaka i od početka iduće godine, kao i do sada, iznosi dva posto - Zagrebačku banku, PBZ, Erste, RBA i OTP banku, dok za Addiko banku i HPB iznosi 0,5 posto.

Usporedba s popisom koji je središnja banka objavila krajem prošle godine pokazuje da je za pet banaka visina stope zaštitnog sloja ostala na dva posto, a za HPB na 0,5 posto.

Za Addiko banku je, pak, razina tog kapitalnog zahtjeva smanjena s jedan posto na 0,5 posto, pokazuje usporedba podataka središnje banke.

Kako se pojašnjava u priopćenju, HNB je, kao imenovano tijelo za utvrđivanje ostalih sistemski važnih kreditnih institucija, proveo godišnje preispitivanje sistemske važnosti kreditnih institucija i visine zaštitnog sloja za utvrđene OSV kreditne institucije.

Središnja banka u priopćenju objašnjava da je najnovije preispitivanje je provedeno primjenom iste metodologije kao i u prethodnim ciklusima identifikacije OSV kreditnih institucija (u skladu s člankom 138. Zakona o kreditnim institucijama), a kojim je propisano da se sistemska važnost ocjenjuje na osnovi najmanje jednog od uvjeta - veličine, značenja za gospodarstvo Europske unije ili Republike Hrvatske, značenja prekogranične aktivnosti i povezanosti kreditne institucije ili grupe s financijskim sustavom.

Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo donijelo je Smjernice o kriterijima za utvrđivanje uvjeta za primjenu članka 131. stavka 3. Direktive 2013/36/EU u vezi s procjenom drugih sistemski važnih institucija, koje su prenesene u interne procedure HNB-a.

Hrvatska je središnja banka primijenila standardni bodovni pristup za procjenu OSV kreditnih institucija, upotrebljavajući tzv. obvezne pokazatelje razvrstane u sva četiri područja (uvjeta) iz članka 138. Zakona, a raspoložive na datum 31. prosinca 2019. (revidirani podaci za sve kreditne institucije sa sjedištem u RH s odobrenjem za rad u trenutku bodovanja), prilagođeni prag od 275 bodova i stručnu procjenu.

Na osnovi opisane procedure preispitivanjem je utvrđeno ukupno sedam OSV kreditnih institucija, ističu iz HNB-a.

Dodaju i kako stopu zaštitnog sloja za OSV kreditnu instituciju HNB određuje unutar zakonski dopuštenog raspona uzimajući u obzir pokazatelje sistemske značajnosti, povijesne gubitke u sustavu i stručnu procjenu u relaciji s drugim makrobonitetnim instrumentima kao segmentom koordinirane politike središnje banke usmjerene k postizanju i očuvanju financijske stabilnosti.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Erste, Erste&Steiermaerkische banka, Raiffeisenbank Austria, OTP banka Hrvatska, Addiko banka, Hrvatska poštanska banka
PROČITAJ I OVO
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAJAM
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Svjetska banka potpisale su ugovor o zajmu za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti (HEAL) u iznosu od 200 milijuna eura, kojim će se osigurati sredstva za hrvatska poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa, kao i dvama razornim potresima.
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
ZELENA POTROŠNJA
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
BEČ - Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission's Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku.
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
KREDITI
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
BRUXELLES - Zajmoprimcu koji je sklopio ugovor o zajmu u stranoj valuti i koji nije bio svjestan nepoštenosti odredbe iz toga ugovora ne može zbog zastare biti uskraćen povrat iznosa plaćenih na temelju te ugovorne odredbe, objavio je u četvrtak Sud EU-a.
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
ZABRANE
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
PEKING - Veće banke posljednjih su tjedana čak smanjile kreditiranje nekretnina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE