GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB nabavlja oklopljeno vozilo za 12 milijuna kuna

HNB nabavlja oklopljeno vozilo za 12 milijuna kuna
ZANIMLJIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2021 / 10:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) nabavlja oklopljeno trezorsko vozilo vrijedno 12 milijuna kuna koje će se koristiti i za prijevoz novca tijekom zamjene kune eurom, kada će se istodobno povlačiti kune iz optjecaja i opskrbljivati tržište eurima, piše u srijedu Večernji list.

Za taj ograničeni postupak javne nabave s odabranim isporučiteljem HNB će sklopiti ugovor za proizvodnju i isporuku jednog motornog vozila za posebne namjene. Blindirano trezorsko vozilo s bruto težinom u rasponu od 32 do 37 tona mora imati balističku zaštitu kabine i teretnog prostora, odnosno mora biti neprobojan na metke, imati zaštitu od eksplozija i gelera. Korisni teret, odnosno nosivost vozila mora biti minimalno 15, a maksimalno 17 tona. Vozilo na krovu te na desnoj i lijevoj strani mora imati i izlaz za slučaj nužde.

Prema javno dostupnim tehničkim specifikacijama, snaga motora mora biti minimalno 500 konjskih snaga, a vozilo mora imati minimalno dva nepropusna spremnika s odvojenim komandama, a ukupna zapremnina spremnika treba biti najmanje 400, a najviše 600 litara.

U HNB-u objašnjavaju da, sukladno zakonu, organiziraju i osiguravaju redovitu opskrbu novčanicama i optjecajnim kovanim novcem na teritoriju RH. Kažu da trenutno imaju dva specijalna blindirana trezorska vozila, od kojih je jedno nabavljeno krajem 1993., a drugo početkom 2007. Objašnjavaju da je specijalno vozilo iz 1993. potrebno zamijeniti novim, ali ističu i to da im je novo vozilo potrebno i za prijevoz gotovog novca tijekom zamjene hrvatske kune eurom, kada će se istodobno povlačiti sav gotov novac kune iz optjecaja i opskrbljivati tržište gotovim novcem eura.

Inače, i MUP će nabaviti dva terenska interventna vozila visoke klase za pratnju i osiguranje novčanih sredstava za potrebe HNB-a. Procijenjena vrijednost te nabave iznosi 1,79 milijuna kuna bez PDV-a, piše Večernji list.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, oklopljeno vozilo, Boris Vujčić
PROČITAJ I OVO
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
KAMATE
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
ZAGREB - U promotivnom razdoblju od 20. rujna do 2. listopada 2021. klijenti će u Zabi moći ugovoriti gotovinske kredite po nominalnoj kamatnoj stopi već od 3,99%
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
DIVIDENDE
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je pustila u javnu raspravu prijedlog da se od 1. listopada ukine odluka o privremenom ograničenju raspodjela, kojom se od banaka traži da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu u svrhu povećanja njihove otpornosti i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZARADA
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZAGREB - Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) postao je vlasnik 5,3 posto dionica beogradske Alta banke, objavila je Beogradska burza, navodeći da je riječ o provedbi Sporazuma o sukcesiji bivše Jugoslavije.
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
PRIZNANJA
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
ZAGREB - Intesa Sanpaolo na prvome je mjestu među europskim bankama prema Institutional Investoru za 2021. godinu i najbolja je talijanska tvrtka za odnose s financijskim analitičarima i institucionalnim investitorima, kao i za okolišne, društvene i upravljačke (ESG) aspekte.
Centralna banka Crne Gore odobrila spajanje NLB-a i Komercijalne banke
ZELENO SVJETLO
Centralna banka Crne Gore odobrila spajanje NLB-a i Komercijalne banke
PODGORICA - Centralna banka Crne Gore odobrila je NLB Banci AD Podgorica pripajanje Komercijalne banke AD Podgorica, čime su se stekli uslovi za posljednju fazu spajanja dva privredna društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE