GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Obuhvat dosadašnjih sankcija ne utječe izravno na imovinu Sberbanka Hrvatska

HNB: Obuhvat dosadašnjih sankcija ne utječe izravno na imovinu Sberbanka Hrvatska
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2022 / 13:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Obuhvat dosadašnjih EU-ovih sankcija prema Rusiji nema direktan utjecaj na imovinu Sberbanka d.d. Hrvatska, priopćila je u petak Hrvatska narodna banka (HNB).

HNB ističe da je u okviru sankcija Europske unije zabranjeno kreditiranje i kupnja vrijednosnih papira pet najvećih ruskih banaka u državnom vlasništvu, što uključuje i Sberbank u Rusiji.

"Ovom je mjerom obuhvaćen samo matični entitet, ali ne i njezini supsidijari u Europskoj uniji. (...) Obuhvat dosadašnjih EU sankcija nema direktan utjecaj na imovinu Sberbank d.d. Hrvatska", kažu u HNB-u.

Dodaju da se Sberbank Hrvatska, kreditna institucija sa sjedištem u Hrvatskoj koja posluje u okviru grupacije Sberbank u EU te je pod nadzorom Europske središnje banke, pažljivo monitorira i procjenjuje u okviru trenutnih okolnosti.

HNB ujedno podsjeća da su sukladno Zakonu o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana u pravilu do 100 tisuća eura, a iznimno depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130 tisuća eura.

Pred Sberbankovim poslovnicama u Zagrebu i drugim gradovima stvorili su se redovi građana koji se raspituju za svoje štedne uloge, a neki ih žele i podići.

U središnjoj banci kažu da pomno prate sve što se događa sa situacijom u Ukrajini i Rusiji i mogućim posljedicama koje bi ti događaji mogli imati na banke u Hrvatskoj.

"U tom cilju analiziramo i mogući utjecaj tih događanja na banke u Hrvatskoj u cilju povećavanja njihove spremnosti na sankcije ili druge posljedice koje mogu nastati s obzirom na rusko-ukrajinsku krizu", kažu u HNB-u.

Podsjećaju da drugi paket sankcija Europske unije uključuje sveobuhvatne financijske sankcije i stroge kontrole izvoza koje će imati dubok utjecaj na rusko gospodarstvo, financijski sustav i pristup najsuvremenijoj tehnologiji.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, Sberbank Hrvatska, Sberbank
PROČITAJ I OVO
HPB prodao preostale trezorske dionice
PRODAJA
HPB prodao preostale trezorske dionice
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka je dana 7. prosinca 2023. godine otpustila 85 vlastitih dionica oznake HPB, koje predstavljaju 0,004198% temeljnog (dioničkog) kapitala Banke.
AIK banka dobitnik dva međunarodna priznanja
PRIZNANJA
AIK banka dobitnik dva međunarodna priznanja
BEOGRAD - AIK banka je danas saopštila da je još jednu godinu za redom osvojila prestižno međunarodno priznanje za Najbolju komercijalnu banku i Najbolju bankarsku grupaciju u Srbiji za 2023. godinu, koje tradicionalno dodeljuje renomirani ekonomski magazin International Banker.
Tabaković: Bankarski sektor u Srbiji stabilan, visokolikvidan i profitabilan
NBS
Tabaković: Bankarski sektor u Srbiji stabilan, visokolikvidan i profitabilan
BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je bankarski sektor Srbije stabilan, visokolikvidan i profitabilan.
Gotovo udvostručen profit banaka u Srbiji za devet meseci 2023.
SNAŽAN RAST
Gotovo udvostručen profit banaka u Srbiji za devet meseci 2023.
BEOGRAD - Banke u Srbiji su prošle godine zaradile 742,4 miliona evra, skoro duplo više nego godinu ranije, a za devet meseci 2023. već su preskočile taj profit, piše Danas.
Credit Suisse nakon skandala vratio smijenjenog kontrolora istrage o nacističkim računima
POTEZI
Credit Suisse nakon skandala vratio smijenjenog kontrolora istrage o nacističkim računima
ŽENEVA - Švicarska banka Credit Suisse ponovno je angažirala smijenjenog neovisnog kontrolora interne istrage o opsluživanju nacističkih klijenata i računa povezanih s nacistima, doznaje se od američkih senatora koji su istraživali to pitanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE