GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Obuhvat dosadašnjih sankcija ne utječe izravno na imovinu Sberbanka Hrvatska

HNB: Obuhvat dosadašnjih sankcija ne utječe izravno na imovinu Sberbanka Hrvatska
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2022 / 13:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Obuhvat dosadašnjih EU-ovih sankcija prema Rusiji nema direktan utjecaj na imovinu Sberbanka d.d. Hrvatska, priopćila je u petak Hrvatska narodna banka (HNB).

HNB ističe da je u okviru sankcija Europske unije zabranjeno kreditiranje i kupnja vrijednosnih papira pet najvećih ruskih banaka u državnom vlasništvu, što uključuje i Sberbank u Rusiji.

"Ovom je mjerom obuhvaćen samo matični entitet, ali ne i njezini supsidijari u Europskoj uniji. (...) Obuhvat dosadašnjih EU sankcija nema direktan utjecaj na imovinu Sberbank d.d. Hrvatska", kažu u HNB-u.

Dodaju da se Sberbank Hrvatska, kreditna institucija sa sjedištem u Hrvatskoj koja posluje u okviru grupacije Sberbank u EU te je pod nadzorom Europske središnje banke, pažljivo monitorira i procjenjuje u okviru trenutnih okolnosti.

HNB ujedno podsjeća da su sukladno Zakonu o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana u pravilu do 100 tisuća eura, a iznimno depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130 tisuća eura.

Pred Sberbankovim poslovnicama u Zagrebu i drugim gradovima stvorili su se redovi građana koji se raspituju za svoje štedne uloge, a neki ih žele i podići.

U središnjoj banci kažu da pomno prate sve što se događa sa situacijom u Ukrajini i Rusiji i mogućim posljedicama koje bi ti događaji mogli imati na banke u Hrvatskoj.

"U tom cilju analiziramo i mogući utjecaj tih događanja na banke u Hrvatskoj u cilju povećavanja njihove spremnosti na sankcije ili druge posljedice koje mogu nastati s obzirom na rusko-ukrajinsku krizu", kažu u HNB-u.

Podsjećaju da drugi paket sankcija Europske unije uključuje sveobuhvatne financijske sankcije i stroge kontrole izvoza koje će imati dubok utjecaj na rusko gospodarstvo, financijski sustav i pristup najsuvremenijoj tehnologiji.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, Sberbank Hrvatska, Sberbank
PROČITAJ I OVO
Buffett kupio 2,5 milijarde dolara vrijednih dionica Citigroupa
SHOPPING
Buffett kupio 2,5 milijarde dolara vrijednih dionica Citigroupa
NEW YORK - Legendarni investitor Warren Bufett odradio je vrlo zanimljivo tromjesečje.
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
AKVIZICIJE
Barclays preuzima Kensington Mortgage za 2,3 milijarde funti
LONDON - Britanska banka Barclays UK, podružnica matične tvrtke Barclays, kupit će britanskog hipotekarnog zajmodavca Kensington Mortgage za oko 2,3 milijarde funti (2,68 milijardi eura).
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
FINALIZACIJA
Sparkasse dovršio akviziciju Erste Carda
LJUBLJANA - Sparkasse banka je danas završila proces kupnje Erste Card, koja u Sloveniji ima ekskluzivno pravo izdavanja Diners Club kartica i sklapanja ugovora o prihvaćanju kartica na prodajnim mjestima.
Gotovina pomalo iščezava i u Njemačkoj
TRENDOVI
Gotovina pomalo iščezava i u Njemačkoj
BERLIN - Gotovina bi u Njemačkoj mogla iščeznuti, strahuje Udruga za novac i vrijednosti (BDGW).
NETS CEE i PBZ Card postaju strateški partneri u segmentu prihvata platnih kartica
KARTICE
NETS CEE i PBZ Card postaju strateški partneri u segmentu prihvata platnih kartica
ZAGREB - PBZ Card, u vlasništvu Privredne banke Zagreb, članice Intesa Sanpaolo Grupe, danas je objavio uvođenje novog modela strateškog partnerstva s društvom NETS CEE u području prihvata platnih kartica na prodajnim mjestima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE