GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Obuhvat dosadašnjih sankcija ne utječe izravno na imovinu Sberbanka Hrvatska

HNB: Obuhvat dosadašnjih sankcija ne utječe izravno na imovinu Sberbanka Hrvatska
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2022 / 13:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Obuhvat dosadašnjih EU-ovih sankcija prema Rusiji nema direktan utjecaj na imovinu Sberbanka d.d. Hrvatska, priopćila je u petak Hrvatska narodna banka (HNB).

HNB ističe da je u okviru sankcija Europske unije zabranjeno kreditiranje i kupnja vrijednosnih papira pet najvećih ruskih banaka u državnom vlasništvu, što uključuje i Sberbank u Rusiji.

"Ovom je mjerom obuhvaćen samo matični entitet, ali ne i njezini supsidijari u Europskoj uniji. (...) Obuhvat dosadašnjih EU sankcija nema direktan utjecaj na imovinu Sberbank d.d. Hrvatska", kažu u HNB-u.

Dodaju da se Sberbank Hrvatska, kreditna institucija sa sjedištem u Hrvatskoj koja posluje u okviru grupacije Sberbank u EU te je pod nadzorom Europske središnje banke, pažljivo monitorira i procjenjuje u okviru trenutnih okolnosti.

HNB ujedno podsjeća da su sukladno Zakonu o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana u pravilu do 100 tisuća eura, a iznimno depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130 tisuća eura.

Pred Sberbankovim poslovnicama u Zagrebu i drugim gradovima stvorili su se redovi građana koji se raspituju za svoje štedne uloge, a neki ih žele i podići.

U središnjoj banci kažu da pomno prate sve što se događa sa situacijom u Ukrajini i Rusiji i mogućim posljedicama koje bi ti događaji mogli imati na banke u Hrvatskoj.

"U tom cilju analiziramo i mogući utjecaj tih događanja na banke u Hrvatskoj u cilju povećavanja njihove spremnosti na sankcije ili druge posljedice koje mogu nastati s obzirom na rusko-ukrajinsku krizu", kažu u HNB-u.

Podsjećaju da drugi paket sankcija Europske unije uključuje sveobuhvatne financijske sankcije i stroge kontrole izvoza koje će imati dubok utjecaj na rusko gospodarstvo, financijski sustav i pristup najsuvremenijoj tehnologiji.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, Sberbank Hrvatska, Sberbank
PROČITAJ I OVO
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE