GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB preuzima od HUB-a izračun i objavu Nacionalne referentne stope

HNB preuzima od HUB-a izračun i objavu Nacionalne referentne stope
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2020 / 16:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) preuzet će od Hrvatske udruge banaka (HUB) izračun i objavu Nacionalne referentne stope (NRS), a prvi izračun, koje će se odnositi na prvo tromjesečje 2020., HNB će objaviti u svibnju, izvijestili su u ponedjeljak iz središnje banke.

Nacionalna referentna stopa prosječnog troška financiranja hrvatskoga bankarskog sektora (NRS) jedna je od referentnih kamatnih stopa koje se u Hrvatskoj koriste u financijskim proizvodima i ugovorima, uključujući i ugovore o kreditu s potrošačima, stoji u objavi na internetskim stranicama HNB-a, uz napomenu da s istekom razdoblja predviđenog u prijelaznim odredbama europske uredbe br. 2016/1011, preduvjet za daljnje korištenje NRS-a od 1. siječnja 2020. jest njegovo usklađivanje s tom uredbom.

Njome se propisuje regulatorni okvir za izračun referentnih vrijednosti koje se koriste na financijskim tržištima kako bi se osigurala njihova ispravnost i točnost.
NRS je dosad izračunavala i objavljivala Hrvatska udruga banaka (HUB), a iz HNB-a poručuju da zbog važnosti NRS-a za domaće financijsko tržište te osiguranja kontinuiteta i neovisnosti njegova izračuna i objave, kao i u svjetlu činjenice da HUB u ovom trenutku ne ispunjava kriterije kojima moraju udovoljavati administratori referentnih vrijednosti, HUB će u veljači objaviti zadnji izračun NRS-a, a koji će se odnositi na četvrto tromjesečje prošle godine.
NRS za prvo tromjesečje 2020. izračunat će i objaviti HNB i to će činiti i dalje, a izračunate stope HNB će po prvi put objaviti u svibnju ove godine, u skladu s utvrđenim kalendarom objave, kažu iz središnje banke.

Nova uloga HNB-a u izračunu NRS-a i korištenje podataka koje banke i štedne banke dostavljaju HNB-u u sklopu redovnog izvješćivanja podrobnije su razrađeni Nacrtom prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama koji je prošao javnu raspravu, dodaju iz HNB-a, uz napominjući da će na svojim mrežnim stranicama objaviti i metodologiju za izračun NRS-a.

Zakonom o potrošačkom kreditiranju propisuje se da kreditne institucije kod kredita s promjenjivom kamatnom stopom definiraju parametar koji prate u kontekstu donošenja odluke o njezinoj korekciji, a on mora biti jasan i poznat potrošačima. Kreditne institucije mogu izabrati jedan od parametara koji su propisani Zakonom o potrošačkom kreditiranju - referentne kamatne stope (EURIBOR, LIBOR), NRS, prinos na trezorske zapise Ministarstva financija i prosječne kamatne stope na depozite građana u danoj valuti, pojašnjavaju iz HNB-a.

Udio kredita odobrenih uz NRS u ukupnim kreditima s promjenjivom kamatnom stopom u rujnu 2019. iznosio je 29 posto, odnosno bilo je 46 milijardi kuna odobrenih kredita kreditnih institucija uz promjenjivu kamatnu stopu, stoji u objavi.

Tagovi: Hrvatska udruga banaka, Hrvatska narodna banka, nacionalna referentna stopa
PROČITAJ I OVO
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
PODJELA RIZIKA
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće novi instrument podjele rizika za hrvatske banke, a Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), članica Grupe Intesa Sanpaolo, prva će se uključiti u instrument.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE