GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB putem redovite operacije bankama plasirao 1,32 milijarde kuna

HNB putem redovite operacije bankama plasirao 1,32 milijarde kuna
PLASMAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2020 / 12:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je putem redovne operacije na otvorenom tržištu bankama plasirala 1,32 milijarde kuna na rok od tjedna dana, uz kamatnu stopu od 0,05 posto, isto kao i na četiri zadnje aukciji.

Kroz redovne operacije HNB bankama nudi dodatnu likvidnost na tjedan dana, a današnji je iznos za 200 milijuna kuna manji nego prošli tjedna, kada su banke zatražile i dobile 1,52 milijarde kuna.

Naime, središnja je banka prošli tjedan, 6. travnja bankama kroz redovnu operaciju plasirala 1,52 milijarde kuna, također po kamatnoj stopi od 0,05 posto, a taj iznos kratkoročnog kredita dospijeva u srijedu, 15. travnja.

Na današnju su, pak, redovnu tjednu aukciju pristigli zahtjevi banaka u iznosu od 1,32 milijarde kuna, a HNB ih je sve prihvatio. Datum namire je srijeda, 15. travnja, a datum dospijeća idući tjedan, 22. travnja.

Redovne operacije jedna su od mjera povećanja likvidnosti bankovnog sustava, a koje središnja banka poduzima s ciljem održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti u tijeku krize izazvane epidemijom koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

Tako je sredinom ožujka, 16. ožujka HNB proveo strukturnu operaciju na otvorenom tržištu, na kojoj je bankama plasirao 3,8 milijardi kuna na rok od pet godina, uz kamatnu stopu od 0,25 posto, što je najveći iznos dosada plasiran na strukturnim operacijama.

HNB je 16. ožujka ponovo počeo provoditi i redovite tjedne operacije, a iznosi su se pritom kretali od 350 milijuna kuna (početkom travnja) do najviših 1,52 milijarde kuna na prošlotjednoj aukciji. Kamatna stopa na redovnoj operaciji sredinom ožujka bila je 0,30 posto godišnje, no već je na aukciji održanoj tjedan dana kasnije, 23. ožujka kamatna stopa na te kratkoročne plasmane pala na 0,05 posto i od tada se zadržala na toj razini.

Uz strukturnu i redovne operacije na otvorenom tržištu, središnja je banka proteklih tjedana poduzela i druge mjere povećanja likvidnosti bankovnog sustava.

Tako je sredinom ožujka putem dvije aukcije otkupila državne obveznice u iznosu od 4,3 milijarde kuna, što je bio prvi put da je središnja banka djelovala na taj način.

Također je u drugoj polovici ožujka (23. ožujka) HNB smanjio stopu obvezne pričuve, čime je bankama oslobođeno dodatnih 10,5 milijardi kuna.

Kako bi očuvala stabilnost tečaja, središnja je banka u ožujku održala i pet deviznih intervencija, u kojima je bankama prodala ukupno gotovo 2,25 milijardi eura.

Osim toga, HNB je od 19. do 30. ožujka sedam puta prodao devize izravno poslovnim bankama izvan aukcije u ukupnom iznosu od 282 milijuna eura, objavila je središnja banka u svom redovnom mjesečnom biltenu objavljenom krajem prošlog tjedna.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, redovita operacija na otvorenom tržištu, repo aukcija
PROČITAJ I OVO
Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja
RAST
Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja

ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu krajem lipnja dosegnuli su 138,9 milijardi kuna, što je za oko milijardu kuna više nego krajem svibnja, a rast za 4,2 milijarde kuna u odnosu na lipanj prošle godine, pokazuju najnoviji podatci Hrvatske narodne banke (HNB).

Societe Generale nadmašio očekivanja
SJAJNE BROJKE
Societe Generale nadmašio očekivanja
LONDON — Societe Generale nadmašio očekivanja rezultatima u drugom kvartalu zahvaljujući oporavku maloprodajnog poslovanja u Francuskoj i smanjenoj razini loših kredita.
Otvoren natječaj za dizajn hrvatske strane eurokovanica
NATJEČAJ
Otvoren natječaj za dizajn hrvatske strane eurokovanica

ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je raspisala natječaj za izbor dizajna nacionalne strane eurokovanica, a otvoren je do 15. rujna.

HSBC više nego udvostručio dobit u prvoj polovini godine
UZLET
HSBC više nego udvostručio dobit u prvoj polovini godine
LONDON - Dobit bankarskog diva HSBC-a više se nego udvostručila u prvoj polovini godine, zahvaljujući gospodarskom oporavku u Britaniji i Hong Kongu, prenose britanski mediji.
Slovenski bankarski sustav pripremljen za nepovoljan scenarij
STRETS TEST
Slovenski bankarski sustav pripremljen za nepovoljan scenarij
LJUBLJANA - Stres testovi slovenskog bankovnog sustava potvrdili su stabilnost sustava i odgovarajuću adekvatnost kapitala čak i u slučaju nepovoljnog scenarija. Ipak, banke moraju biti oprezne na očitu krizu i na odgovarajući način upravljati rizicima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE