GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: U Hrvatskoj 46 posto klijenata banaka koristi internetsko i mobilno bankarstvo

HNB: U Hrvatskoj 46 posto klijenata banaka koristi internetsko i mobilno bankarstvo
ISPOD PROSJEKA EU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2020 / 10:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj se 46 posto klijenata banaka koristi internetskim i/ili mobilnim bankarstvom, dok je prosjek EU-a 58 posto, pokazuje anketa stručnjaka Hrvatske narodne banke (HNB) provedena u 2019. godini.

Direktor direkcije supervizije informacijskih sustava HNB-a Slaven Smojver i savjetnica u direkciji za bonitetnu regulativu i krizno upravljanje HNB-a Ivana Jolić objavili su rad "Digitalizacija - rezultati ankete hrvatskih banaka u 2019.", a anketa je provedena tijekom prošle godine, dakle prije krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Autori tako u sažetku rada zamjećuju da je pandemija bolesti covid-19 banke dodatno usmjerila ka inovaciji, digitalizaciji i traženju kreativnih i održivih rješenja. "Reakcije banaka na potrebu ograničavanja i izbjegavanja bliskoga fizičkog kontakta u prvom su redu usmjerene na povećanje korištenja digitalnih kanala (mobilno i internetsko bankarstvo i bankomati) te promoviranje udaljenog rada. Ti postupci sugeriraju da će se dosadašnje digitalizacijske inicijative dodatno ubrzati i znatno proširiti", navode Smojver i Jolić u proširenom sažetku rada koji je središnja banka objavila u srijedu.

Njihov se rad odnosi na rezultate ankete kojom su prošle godine bile obuhvaćene sve banke s ciljem procjene razloga, opsega, izazova i utjecaja digitalizacije te digitalne transformacije banaka na njihovo poslovanje.

Ta anketa, navode autori, pokazuje da se razmjerno malo klijenata banaka u Hrvatskoj, njih 46 posto, koristi internetskim i/ili mo­bilnim bankarstvom, u odnosu na 58 posto koliko je prosjek EU-a, dok u Danskoj, Finskoj i Nizozemskoj to čini više od 90 posto građana.

Istraživanje pokazuje da su banke, u kontekstu vrsta usluga koje pružaju klijen­tima, usredotočene na digitalizaciju postojećih, jednostavnijih, proizvoda poput gotovinskih kredita, iako uvode i nove proi­zvode poput digitalnih novčanika.

Digitalizacija dovodi i do repozicioni­ranja organizacijskih jedinica zaduženih za informacijske tehnologije (IT) koje od podrške poslovanju postaju integralni dio poslovnog modela i generator zarade bana­ka.

Također, analiza je pokazala i značajno raslojavanje između manjih i većih banaka.

Naime, veće banke puno ekstenzivnije digitaliziraju svoje poslovanje. Veće banke implementirale su ili planiraju implementirati značajno veći opseg tehnoloških inovacija u odnosu s krajnjim korisnicima, više se koriste ili se planiraju koristiti inovativnim tehnologijama i veći se udio njihovih klijenata koristi internetskim i mobilnim bankarstvom. Manje banke, s druge strane, percipiraju veće prepreke u digitalizaciji poslovanja i više se oslanjaju na vanjske suradnike u procesu programskog razvoja, navode Smojver i Jolić.

Na tržišno natjecanje u segmentu mobilnog bankarstva, uz nova očekivanja klijenata, značaj­no pridonose "fintech" tvrtke koje sve više ulaze i u Hrvatsku te regulatorne promjene, prije svega druga direktiva o platnim uslugama (PSD2 Regulation), ističe uz ostalo autori.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, internetsko bankarstvo, mobilno bankarstvo
PROČITAJ I OVO
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE