GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: U travnju nastavljen snažan rast kredita poduzećima

HNB: U travnju nastavljen snažan rast kredita poduzećima
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2022 / 14:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krediti nefinancijskim poduzećima u travnju su porasli za 1,9 milijardi kuna, nastavivši svoj snažan rast, a kako ocjenjuju iz Hrvatske narodne banke (HNB), potražnja za kreditima se vjerojatno povećala zbog izraženog poskupljenja uvoznih energenata i sirovina.

Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima, osim središnje države, porasli su tijekom travnja za 2,7 milijardi kuna ili 1,1 posto na osnovi transakcija u odnosu na ožujak te su na kraju travnja iznosili 254,5 milijardi kuna. Taj se porast u potpunosti odnosi na kredite, koji čine glavnu stavku plasmana, a pritom su već treći mjesec zaredom snažno porasli krediti nefinancijskim poduzećima, za 1,9 milijardi kuna, stoji u HNB-ovom komentaru monetarnih kretanja za travanj, objavljenom u utorak.

Analitičari HNB-a smatraju da se potražnja poduzeća za kreditima vjerojatno povećala zbog izraženog poskupljenja uvoznih energenata i sirovina, što je povećalo trošak njihove nabave, kao i nastojanja poduzeća da se zaduže uz povoljne uvjete i time preduhitre očekivani porast troškova zaduživanja.

"Naime, napetost i pojačana nesigurnost na tržištima izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu ponajviše se ogledaju u jačim inflatornim pritiscima, osobito u segmentu energenata i sirovina, a time jačaju i rizici brže i snažnije promjene smjera monetarne politike i rasta tržišnih kamatnih stopa", napisali su iz središnje banke.

Po podatcima HNB-a, ukupni su krediti (osim središnjoj državi) krajem travnja ove godine dosegnuli iznos od 247,9 milijarde kuna, što je u odnosu na travanj prošle godine više za 14,9 milijardi kuna, odnosno više za 6,4 posto.

Na mjesečnoj su razini ukupni krediti (na osnovu transakcija) porasli za 2,7 milijardi kuna ili za 1,1 posto.

Što se tiče kreditiranja ostalih sektora, na mjesečnoj razini blago su porasli krediti ostalim domaćim sektorima, za 200 milijuna kuna, na 10,6 milijardi kuna, te krediti stanovništvu, za 600 milijuna kuna, na 143,7 milijardi kuna.

Na mjesečnoj razini podjednako su, za 200 milijuna kuna, porasli stambeni i gotovinski nenamjenski krediti stanovništvu, dok su na godišnjoj razini stambeni krediti tek neznatno ubrzali rast, s osam na 8,1 posto. Rast gotovinskih nenamjenskih kredita ostao je nepromijenjen, 3,4 posto.

Po podatcima središnje banke, stambeni krediti stanovništvu su krajem travnja iznosili 69 milijardi kuna, a gotovinski nenamjenski krediti 53,9 milijardi kuna.

Kao odraz spomenutoga znatnog ubrzavanja rasta plasmana poduzećima, sa 7,5 na 10,2 posto na godišnjoj razini, dodatno su ubrzali godišnji rast i ukupni plasmani, s pet na 6,5 posto, izvijestili su iz HNB-a.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, krediti
PROČITAJ I OVO
NLB Komercijalna banka kreće u prinudni otkup akcija
OTKUP
NLB Komercijalna banka kreće u prinudni otkup akcija
BEOGRAD – Skupština NLB Komercijalne banke danas je donela odluku o prinudnom otkupu akcija.
Adrović: Kamate na kredite rast će već u srpnju
KAMATNE STOPE
Adrović: Kamate na kredite rast će već u srpnju
ZAGREB - Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović bio je gost N1 Studija uživo. Govorio je o rastu kamata na kredite, uvođenju eura i bankarskom sustavu u Hrvatskoj.
NBS: Privremena mera za izračunavanje kapitala banaka
ODLUKE
NBS: Privremena mera za izračunavanje kapitala banaka
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije u sredu je na vanrednoj sednici usvojio Odluku o privremenoj meri koja se odnosi na izračunavanje kapitala banke kojom se daje mogućnost bankama da ublaže negativne efekte promene cena hartija od vrednosti na kapital, nastale usled poremećaja na globalnim finansijskim tržištima.
Zagrebačka banka i Feelsgood surađuju na projektima s društvenim učinkom
SURADNJA
Zagrebačka banka i Feelsgood surađuju na projektima s društvenim učinkom
ZAGREB - Zagrebačka banka i Feelsgood Capital Partners sklopili su u utorak ugovor o poslovnoj suradnji kojim se planira suradnja na projektima koji mogu ostvariti mjerljiv i namjeravan društveni učinak, priopćili su potpisnici.
Zaba na vrhu: Čak pet banaka među deset najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj
PROFITABILNOST
Zaba na vrhu: Čak pet banaka među deset najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj
ZAGREB - Listu prošlogodišnjih dobitaša više nego uvjerljivo predvodi Zagrebačka banka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE