GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Uslijed pandemije znatno povećani rizici za financijski sustav

HNB: Uslijed pandemije znatno povećani rizici za financijski sustav
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2020 / 11:59
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Zdravstveni i gospodarski šok zbog pandemije Covid-19 znatno su povećali rizike za financijski sustav, no građani i poduzeća iskoristili su prethodno povoljno razdoblje kako bi ojačali financijsku otpornost, dok kreditne institucije u krizu ulaze s visokim rezervama kapitala i likvidnosti, ističe se u novom broju Financijske stabilnosti HNB-a.

Hrvatska narodna banka (HNB) u 21. broju Financijske stabilnosti, redovite publikacije u kojoj jednom godišnje ocjenjuje glavne rizike i izazove za financijsku stabilnost, analizira utjecaje globalnoga gospodarskog šoka izazvanog pandemijom bolesti Covid-19.

Analiza se temelji na podacima za prvih pet mjeseci ove godine, a kako ističu iz HNB-a, niz koordiniranih mjera fiskalne, monetarne i supervizorske politike očuvao je stabilnost financijskog sustava i ublažio gospodarske posljedice poremećaja, pri čemu je zadržana i stabilnost tečaja i kamatnih stopa, pogođena poduzeća pristupila su programu zaštite radnih mjesta, a poduzete su i mjere s ciljem olakšavanja postupaka odgoda i reprograma kredita.

"Sve navedeno omogućilo je poduzećima i stanovništvu nastavak zaduživanja uz povoljne uvjete i zadržavanje iznimno niskih troškova servisiranja duga. Poduzeća su na narušene uvjete poslovanja, nakon dugog razdoblja razduživanja, reagirala pojačanim zaduživanjem kod banaka, kako bi prikupila sredstva za financiranje redovnog poslovanja. S druge strane, stanovništvo je zaustavilo zaduživanje po potrošačkim kreditima u svjetlu pogoršanja stanja na tržištu rada i izrazito nepovoljnih očekivanja, dok se rast stambenoga kreditiranja čak i ubrzao pod utjecajem programa državnog subvencioniranja", navode iz HNB-a.

Kažu da su se banke već počele pripremati na potencijalne gubitke po kreditima najteže pogođenim klijentima, premda će odgode otplata kredita donekle odgoditi posljedice gospodarskog poremećaja u financijskom sustavu.

Troškovi očekivanih gubitaka po neprihodonosnim kreditima bankama su već, uz pad prihoda, znatno smanjili dobit, pri čemu iz HNB-a napominju da iznosi kredita za koje su zatražene odgode ili reprogrami za sada ne čine sistemski rizik.


No, s druge strane, izloženost banaka prema poduzećima koja koriste potpore za očuvanje zaposlenosti višestruko je veća od iznosa odgoda i reprograma, što je latentni rizik koji zahtijeva praćenje, upozoravaju iz HNB-a, dodajući da su najranjivija poduzeća koja posluju u ugostiteljstvu, prometu i drugim uslužnim djelatnostima.

Primjetno jačanje kreditiranja države

Kako se navodi u publikaciji, pandemija koronavirusa dovela je do preokreta u dinamici i strukturi kreditne aktivnosti banaka u Hrvatskoj, uz primjetno jačanje kreditiranja države.

"Nakon ožujka intenzivirano je kreditiranje države zbog njezinih povećanih potreba za financiranjem. To je ponajviše pridonijelo ubrzanju rasta kredita, koji je u svibnju 2020. iznosio 7,4 posto na godišnjoj razini. Spomenute promjene, s utjecajem tečajnih razlika, ubrzale su rast imovine banaka, koja je na kraju svibnja bila za 7,7 posto viša nego u istom mjesecu prethodne godine", stoji u analizi.

Kod sektora kućanstava tijekom prva dva mjeseca 2020. nastavio se trend rasta kredita primjetan posljednjih godina, no već se u ožujku usporio, a u travnju je došlo do snažnog pada, u obje glavne kategorije, stambenih i gotovinskih nenamjenskih kredita.

Potaknuta mjerama Vlade o subvencioniranju stambenih kredita, navodi se, dinamika kreditiranja stanovništva u svibnju je intenzivirana u segmentu stambenoga kreditiranja, no gotovinski krediti i dalje bilježe negativna kretanja.

Anticipirajući negativna kretanja, poduzeća su u veljači i ožujku iskoristila raspoložive kreditne linije, čime je ojačano kreditiranje poduzeća, najvećim dijelom obrtnih sredstava, a nakon toga, u travnju se ublažila dinamika kreditiranja nefinancijskih poduzeća, kažu iz HNB-a.

Depoziti u bankama ubrzali su rast u kriznim uvjetima praćenim deprecijacijskim pritiscima na domaću valutu, pa su tako ukupni depoziti rezidenata u svibnju na godišnjoj razini bili viši za 10,7 posto, što je rekordna stopa rasta u posljednjih deset godina.

Tijekom ožujka prvi je put od 2008. godine zabilježen znatniji porast euroizacije depozita.

"Zbog očekivanih deprecijacijskih pritisaka u ožujku su značajno porasli eurski depoziti, dok se kunski depoziti nisu značajnije promijenili. Nakon što je HNB u nekoliko navrata intervenirao na deviznom tržištu i time ublažio deprecijacijske pritiske, rast depozitne euroizacije zaustavio se", navodi se u analizi.

Profitabilnost banaka će se u 2020. smanjiti, potrebna snažnija orijentacija na digitalno poslovanje

S pandemijom koronavirusa došlo je do rasta većine sistemskih rizika, upozoravaju iz HNB-a, navodeći da pogoršano makroekonomsko okružje uzrokuje rast kreditnog rizika, što će se nepovoljno odraziti na profitabilnost banaka, a primjetljivo je i povećanje rizika koncentracije izloženosti zbog naglog rasta kreditiranja države.

"Pod utjecajem smanjenoga operativnog prihoda, uz istodobni rast troškova ispravaka vrijednosti, profitabilnost će se banaka u 2020. godini smanjiti. Nakon što je u prvom tromjesečju operativni prihod smanjen zbog realiziranih tržišnih gubitaka po financijskim instrumentima, do kraja godine do izražaja će doći i učinak promjene strukture portfelja u smislu rasta udjela kredita državi koji se odobravaju po nižim stopama, uz istodobni pad gotovinskih kredita stanovništvu, koji su u 2019. bankama donosili trećinu kamatnog prihoda", navodi se između ostalog u publikaciji.

Privremeni nerevidirani podaci za prvo tromjesečje ove godine upućuju na smanjenje bruto dobiti banaka od 22,7 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2019. U travnju i svibnju zabilježena je još snažnija kontrakcija neto dobiti pa je u prvih pet mjeseci 2020. prema preliminarnim podacima za gotovo 40 posto niža nego u istom razdoblju prethodne godine.

Kaže se i da će nepovoljna gospodarska kretanja odnosno kriza prouzročena bolešću Covid-19 zaustaviti trend zamjetnog poboljšanja kvalitete kreditnog portfelja banaka.

U idućem razdoblju može se očekivati porast materijalizacije kreditnog rizika, a očekivani pad gospodarske aktivnosti i nepovoljan utjecaj na tržište rada, dohotke kućanstava i poslovanje poduzeća, čiji su intenzitet i duljina trajanja još uvijek vrlo neizvjesni, odrazit će se na porast neprihodonosnih kredita, procjenjuju u HNB-u.

Pritom se podsjeća da je HNB radi ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica pandemije na financijsku poziciju klijenata banaka, a samim time i na banke, u uvjetima iznimno povišene neizvjesnosti privremeno relaksirao propise o klasifikaciji loših plasmana, uz istodobnu zabranu isplate dobiti iz prethodne godine.

U uvjetima izraženih rizika i niske dobiti, s čim je povezana i zdravstvena ugroza, poručuju iz HNB-a, banke će morati ojačati strukturne promjene usmjerene ne jačanje digitalizacije.

"Snažnija orijentacija na digitalne kanale poslovanja omogućila bi racionalizaciju troškova poslovanja, koji su u Hrvatskoj relativno visoki, što ujedno opterećuje i marže banaka", smatraju u HNB-u.

Tagovi: hrvatski finacijski sustav, Hrvatska narodna banka, kreditiranje, Covid-19, nenaplativi krediti
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE