GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB želi uvesti reda u bankarske naknade

HNB želi uvesti reda u bankarske naknade
RED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2024 / 13:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) konačno je odlučila uvesti reda kad je riječ o bankarskim naknadama. Prošli tjedna upućena je okružnica bankama kojom se od njih traži da u roku od 180 dana izrade internu metodologiju za utvrđivanje strukture i visine naknada, kao i kriterije za njihovu izmjenu, te da potom revidiraju postojeće tarife i javno ih objave.

Iz HNB-a su poručili da su okružnicu poslali svim subjektima iz svoje nadležnosti (kreditne institucije, institucije za platni promet, institucije za elektronički novac, kreditne unije, kreditni posrednici u stambenom potrošačkom kreditiranju) prije svega radi unapređenja transparentnosti njihova poslovanja u području naknada, piše tportal.

Središnja banka je od njih zatražila da uspostave metodologiju kojom će svaki pojedini pružatelj usluge definirati način na koji utvrđuje naknade. Jednom kada se definira, taj će se način primjenjivati na sve naknade, bez obzira na koji se proizvod te na koju se uslugu ili kategoriju klijenata odnosi.

Uz to, HNB očekuje da će pružatelj usluga, u skladu s uspostavljenom metodologijom, revidirati svoje tarife naknada. Regulator se nada kako bi to 'trebalo doprinijeti boljem položaju korisnika usluga u pogledu informiranosti o cijenama usluga, na temelju čega će moći donijeti kvalitetniju odluku o izboru pružatelja usluge'.

Inače, banke imaju od 100 do čak 800 'tarifnih stavki' odnosno različitih naknada i provizija, a zakonski propisi ne reguliraju ih na jedinstven način.

Podsjetimo, u veljači je Erste banke povećala dio naknada. Od 1. veljače povećana je naknada za vođenje tekućeg i žiroračuna s 1,59 eura na 2 eura, te naknada za korištenje računa od strane opunomoćenika s 0,27 eura na 0,40 eura, po svakom opunomoćeniku mjesečno.

U OTP-u je s 1. travnja poskupjelo 'izvršenje usluge po SEPA izravnom terećenju”, pa dok je stara naknada bila 1 posto, minimalno 0,35 eura maksimalno 3,32 eura po nalogu, nova je 1 posto, minimalno 0,50 eura, a maksimalno 1 euro po nalogu.

Nadalje, ugovaranje punomoći po računu poskupjelo je s 1,59 eura jednokratno na 2 eura jednokratno, a mogućnost korištenja računa za opunomoćenika sa 0,40 eura mjesečno na 0,50 eura mjesečno, Vođenje tekućeg računa poskupjelo je s 1,59 na 1,90 eura mjesečno, a vođenje žiro računa s 1,26 eura na 1,90 eura mjesečno, pri čemu se naplaćuje ako je evidendiran promet.

Vođenje deviznog računa poskupjelo je u OTP-u sa 11,95 eura godišnje na 15 eura godišnje, a vođenje deviznog žiro računa sa 10,62 eura godišnje na 15 eura godišnje.

Povećanje naknada najavila je i druga po veličini banka na tržištu, Privredna banka Zagreb, koja od 1. kolovoza diže naknade za vođenje transakcijskih računa i dio kreditnih transfera putem online bankarstva.

Za tekući račun u eurima trenutna, dosadašnja naknada od 0,71 do 1,19 eura mjesečno, iznosit će od početka kolovoza od 0,97 eura do 1,61 eura mjesečno.

Nadalje, naknada za tekući račun u eurima za umirovljenike se s razine od 0,36 do 0,60 povećava na od 0,43 do 0,72 eura mjesečno, potom naknada za tekući račun u eurima i stranoj valuti povećava se sa sadašnjih od 0,71 do 1,19 na 0,97 do 1,61 eura mjesečno, naknada za žiro račun u eurima sada je od 0,48 do 0,80 eura, dok će nova naknada od 1. kolovoza za ovaj proizvod biti 0,58 do 0,96 eura mjesečno.

Ide gore i naknada za žiro račun u eurima i stranoj valuti. Sada je od 0,48 do 0,80 eura, a nova će uvećana naknada iznositi od 0,58 do 0,96 eura mjesečno.

Tagovi: HNB, NAKNADE, BANKE, OTP, ERSTE, PBZ, ZABA
PROČITAJ I OVO
Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu
POTEZI
Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu
ZAGREB - Američka digitalna banka Mercury nedavno je Hrvatsku uvrstila na listu zabranjenih zemalja, što je stvorilo probleme hrvatskim startupovima i tehnološkim tvrtkama koji su koristili njihove usluge za poslovanje na tržištu SAD-a.
UniCredit nadmašio predviđanja dobiti, kupio belgijsku digitalnu banku
DOBRE BROJKE
UniCredit nadmašio predviđanja dobiti, kupio belgijsku digitalnu banku
MILANO - Talijanska banka UniCredit u srijedu je objavila dobit u drugom tromjesečju bolju od očekivane i rekla da kupuje belgijsku digitalnu banku s vlastitom IT platformom temeljenom na oblaku za 370 milijuna eura (401 milijun dolara).
BNP Paribas nadmašio očekivanja zahvaljujući prihodima od trgovanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
BNP Paribas nadmašio očekivanja zahvaljujući prihodima od trgovanja
PARIZ - Francuska BNP Paribas objavila je u srijedu tromjesečnu dobit bolju od očekivane nakon što su prihodi investicijskog bankarstva skočili zbog porasta trgovanja dionicama, neutralizirajući oštar pad neto prihoda od kamata u francuskom maloprodajnom poslovanju.
Deutsche Bank prekinuo niz od 15 uzastopnih profitabilnih kvartala
GUBITAK
Deutsche Bank prekinuo niz od 15 uzastopnih profitabilnih kvartala
FRANKFURT - Deutsche Bank u drugom je kvartalu prekinula niz dobiti od 15 tromjesečja s manjim gubitkom od očekivanog, budući da je napravila rezervaciju za tekuću tužbu oko svog odjela Postbank.
Slovenske banke u pet mjeseci s 410 milijuna eura čiste dobiti
U PLUSU
Slovenske banke u pet mjeseci s 410 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do svibnja ostvarile 409,9 milijuna eura čiste dobiti, što je 6,6 posto više nego u istom razdoblju lani. Nastavljen je rast neto kamata, dok su nekamatni prihodi smanjeni. Formiranje neto gubitaka i rezerviranja značajno je poraslo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE