GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li banke ponuditi novi moratorij?

Hoće li banke ponuditi novi moratorij?
MORATORIJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2020 / 10:05
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Sukladno odluci Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) te jučerašnjoj potvrdi HNB-a u Novom listu da će postupiti u skladu sa smjernicama EU-regulatora vezano za produljenje moratorija na kredite zbog pandemije sve do kraja ožujka 2021., a da se to ne vodi kao nenaplativi plasman, ali najviše devet mjeseci u kontinuitetu, poslovne banke smo pitali jesu li spremne produljiti ili pak nanovo odobravati moratorije na kredite.

Ima li upita od strane klijenata, s obzirom na cijelu ekonomsku situaciju koja se ponovno »zateže« kao što se zatežu i epidemiološke mjere, pitali smo ih.

Zagrebačka banka navodi da, s obzirom na nove okolnosti, trenutačno razmatra mogućnost da klijentima pogođenim epidemijom omogući ugovaranje novog moratorija ili produžetak postojećeg na ukupan rok trajanja do devet mjeseci, o čemu će, kažu u Zabi, detaljnije pravovremeno obavijestiti građane.

– Naši su bankari i dalje u stalnom kontaktu s klijentima i svakomu od njih pristupaju individualno kako bi zajednički pronašli najbolje rješenje, ističu u Zabi, piše Novi list.

I PBZ je obavijestio da je će »uskladiti svoje politike i mjere moratorija sukladno regulatornim smjernicama«, kao i OTP banka, u kojoj kažu da će »kao i uvijek dosad postupati u skladu s propisanim smjernicama«.

– Veći je dio klijenata nakon isteka moratorija nastavio s urednom otplatom svojih kreditnih obveza, a za one koji su zatražili produljenje, ono je ili odobreno ili je još u procesu odobrenja, tvrde u OTP-u.

U Erste banci kažu da će banka detaljno pročiti najnovije EBA-ine smjernice te donijeti odluku na koji ih način adekvatno implementirati u svoje poslovanje, no naglašavaju da i u ovom trenutku u svojoj ponudi imaju standardne mjere restrukturiranja koje u slučaju potrebe građani mogu iskoristiti neovisno o tome jesu li prethodno koristili tzv. kovid-moratorij. U Addiko banci vele da kontinuirano prate situaciju na tržištu i ovisno o tome prilagođavaju uvjete sukladno strategiji banke o odgovornom kreditiranju.

Tagovi: moratorij na kredit, koronakriza, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Erste, OTP banka Hrvatska
PROČITAJ I OVO
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAJAM
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Svjetska banka potpisale su ugovor o zajmu za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti (HEAL) u iznosu od 200 milijuna eura, kojim će se osigurati sredstva za hrvatska poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa, kao i dvama razornim potresima.
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
ZELENA POTROŠNJA
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
BEČ - Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission's Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku.
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
KREDITI
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
BRUXELLES - Zajmoprimcu koji je sklopio ugovor o zajmu u stranoj valuti i koji nije bio svjestan nepoštenosti odredbe iz toga ugovora ne može zbog zastare biti uskraćen povrat iznosa plaćenih na temelju te ugovorne odredbe, objavio je u četvrtak Sud EU-a.
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
ZABRANE
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
PEKING - Veće banke posljednjih su tjedana čak smanjile kreditiranje nekretnina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE