GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB Grupa objavila Izvještaj o održivosti za 2023. godinu

HPB Grupa objavila Izvještaj o održivosti za 2023. godinu
ODRŽIVOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2024 / 08:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Slijedeći stratešku smjernicu održivosti i društvene odgovornosti, HPB Grupa je kroz 2023. realizirala niz aktivnosti kojima se ostvario značajan napredak za okoliš, društvo i gospodarstvo, s ciljem stvaranja bolje, sigurnije i održivije budućnosti.

U objavljenom Izvještaju o održivosti za izvještajno razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. HPB Grupa donosi širok opseg informacija iz segmenta održivosti, s prepoznatim utjecajima, strategijom i postavljenim ciljevima te planovima, aktivnostima i provedenima inicijativama.

Izvještaj o održivosti HPB Grupe kreiran je prema međunarodno priznatom okviru za nefinancijsko izvještavanje – Global Reporting Initiative (GRI) Standards. Prema načelu dvostruke značajnosti kroz tri ključna segmenta održivog razvoja (okoliš, društvo i upravljanje), obuhvaćene su sve materijalne teme i pokazatelji u kojima HPB Grupa prepoznaje svoje utjecaje na okoliš i društvo, kao i relevantni rizici i prilike za daljnji napredak.

U segmentu okolišne održivosti, HPB Grupa je tijekom 2023. usavršila metodologiju i proširila opseg izračuna emisija stakleničkih plinova vlastitih aktivnosti te po prvi puta izračunala ugljični otisak svojih ulaganja i zajmova. Provedena je procjena prihvatljivosti i usklađenosti djelatnosti portfelja Banke u skladu s Uredbom o taksonomiji, a usvojena je i Klimatska strategija do 2050. usklađena s ciljevima europskog i nacionalnog regulatornog okvira za postizanje ugljične neutralnosti do 2050. godine. U segmentu upravljanja okolišem Banci je 2023. dodijeljena značajna nagrada HRIO Indeks održivosti u kategoriji Upravljanje okolišem.

„Za HPB Grupu održivost znači trajno putovanje. Kroz proteklu godinu nastavili smo implementirati održive prakse, stvarati dugoročne vrijednosti za svoje dionike te postavljati ciljeve za bolju budućnost. U Izvještaju prikazujemo sveobuhvatnu analizu našeg poslovnog modela, strategije u upravljanju ključnim utjecajima, postavljenim ciljevima i aktivnostima kojima doprinosimo održivoj tranziciji, očuvanju okoliša, stvaranju poticajnog okruženja za naše zaposlenike i potpore zajednici u kojoj poslujemo“, izjavio je predsjednik Uprave HPB-a, Marko Badurina.

Segment društvene održivosti temelji se na poštivanju ljudskih prava, poticanju raznolikosti i uključivosti na radnom mjestu. U 2023. godini usvojena su Načela raznolikosti i nediskriminacije te Načela zaštite ljudskih i dječjih prava, kojima je HPB Grupa postavila temelje za integraciju društvenih čimbenika u svoje poslovanje i u odnose s dionicima. U izvještajnom razdoblju 2023. godine, Banci je po sedmi puta dodijeljeno priznanje Poslodavac partner za izvrsnost u procesima upravljanja ljudskim potencijalima, a napredak u ovom segmentu prepoznat je i u 2024. godini, osmu godinu zaredom.

Zbog odgovornog korporativnog upravljanja, HPB Grupa teži potpunoj transparentnosti kroz objavu točnih, pravovremenih i pouzdanih informacija o svojim utjecajima na okoliš i društvo, za što joj je dodijeljeno PwC-ovo Priznanje za najveći napredak u izgradnji povjerenja javnosti.

Kao prva banka u Hrvatskoj, članstvom u Financijskoj inicijativi Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP FI), HPB se obvezala ispuniti šest načela odgovornog bankarstva u zadanom vremenskom roku te transparentno pratiti i izvještavati o napretku na godišnjoj razini. Primjenom danih smjernica HPB potvrđuje svoja nastojanja da osnaži održivost i pridonese boljim uvjetima za život u Hrvatskoj.

Tagovi: HPB, ODRŽIVOST, BADURINA
PROČITAJ I OVO
Primorac: Hrvatska nije ni na kakvoj crnoj listi
REAKCIJE
Primorac: Hrvatska nije ni na kakvoj crnoj listi
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac rekao je danas da američka financijska institucija Mercury koja je Hrvatsku uvrstila na listu zabranjenih zemalja uopće nije banka, te da Hrvatska nije ni na kakvoj crnoj listi.
Upravni odbor Addika podržava ponudu NLB-a za preuzimanje, ali nije siguran u njezin uspjeh
OČITOVANJE
Upravni odbor Addika podržava ponudu NLB-a za preuzimanje, ali nije siguran u njezin uspjeh
BEČ - Upravni odbor Addiko banke, bankarske grupacije sa sjedištem u Beču koja djeluje na području bivše Jugoslavije, u poruci dioničarima izrazio je naklonost poboljšanoj ponudi za preuzimanje NLB-a.
S&P: OTP grupa na vrhu ljestvice banaka s najboljim rezultatima u Europi
NA VRHU
S&P: OTP grupa na vrhu ljestvice banaka s najboljim rezultatima u Europi
SPLIT - S&P Global Market Intelligence ovog srpnja objavio je svoju inauguralnu ljestvicu europskih banaka s najboljim rezultatima, proglasivši OTP grupu kao najuspješniju europsku bankarsku grupu u 2023. godini.
Revolut napokon dobio licencu za bankarstvo u Velikoj Britaniji
LICENCE
Revolut napokon dobio licencu za bankarstvo u Velikoj Britaniji
LONDON - Britanski fintech startup Revolut priopćio je u četvrtak da je dobio bankarsku licencu s ograničenjima od Uprave za bonitetnu regulaciju Ujedinjenog Kraljevstva, čime je prekinuto trogodišnje čekanje.
Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu
POTEZI
Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu
ZAGREB - Američka digitalna banka Mercury nedavno je Hrvatsku uvrstila na listu zabranjenih zemalja, što je stvorilo probleme hrvatskim startupovima i tehnološkim tvrtkama koji su koristili njihove usluge za poslovanje na tržištu SAD-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE