GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe

HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2022 / 17:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u ponedjeljak je kupila potraživanja i udjele koji se odnose na kreditno-depozitni i ostale odnose Nove hrvatske banke (bivša Sberbank) s društvima Pronam Nekretnine d.o.o. i Sberbank Europe u likvidaciji, a vrijednost transakcije iznosi 74 milijuna eura.

Kako je priopćeno iz HPB-a, tom transakcijom banka je stekla potpuni udjel u Pronam Nekretninama, pravo potraživanja koje Sberbank Europe ima prema društvu Pronam Nekretnine po kreditu koji dospijeva 2027. godine, ukupnog nominalnog iznosa glavnice 5,3 milijuna eura te pravo potraživanja koje Sberbank Europe ima prema Novoj hrvatskoj banci po određenim kreditima i MREL kreditu, koji dospijevaju između 2024. i 2029., ukupnog nominalnog iznosa glavnice od 66 milijuna eura.

Na taj način HPB nastavlja s optimizacijom strukture HPB Grupe, osigurava poslovni kontinuitet kroz stjecanje nekretnina koje se koriste za obavljanje temeljne djelatnosti društava u HPB Grupi te minimizira buduće izdatke i rashode koji proizlaze iz dužničkih instrumenata, kaže se u priopćenju.

Današnja transakcija označava kraj naslijeđenog kreditno-depozitnog odnosa Nove hrvatske banke i HPB Grupe sa Sberbank Europe, zaključuje se.

Podsjetimo, HPB je početkom ožujka kupio Sberbank Hrvatsku za 71 milijun kuna, čime je spriječena likvidacija te banke, pogođene zapadnim sankcijama Rusiji zbog čega je došlo do naglog urušavanja njezine likvidnosti. Ta banka sada posluje u sastavu HPB grupe pod nazivom Nova hrvatska banka.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Nova hrvatska banka, Sberbank, Sberbank Hrvatska
PROČITAJ I OVO
OTP banka Srbija lansirala novu i tehnološki unapređenu m-bank aplikaciju
APLIKACIJE
OTP banka Srbija lansirala novu i tehnološki unapređenu m-bank aplikaciju
BEOGRAD – OTP banka Srbija lansirala je potpuno novu i tehnološki unapređenu m-bank aplikaciju. Aplikacija donosi visok nivo performansi i bezbednosti, unapređene i nove funkcionalnosti, a posebno se izdvaja moderan, intuitivan i pregledan dizajn koji će korisnicima pružiti jedinstven nivo korisničkog iskustva.
NBS: Povećana kreditna aktivnost u drugom kvartalu, posebno privrede
KREDITIRANJE
NBS: Povećana kreditna aktivnost u drugom kvartalu, posebno privrede
BEOGRAD – Kreditna aktivnost na međugodišnjem nivou u Srbiji u drugom kvartalu ove godine je nastavila da beleži rast i u junu bila je veća za 13,1 odsto, pri čemu je rast kredita privredi iznosio 15,8 odsto, a stanovništvu 9,8 odsto.
Slovenske banke u prvom polugodištu smanjile dobit 15,4%
PAD
Slovenske banke u prvom polugodištu smanjile dobit 15,4%
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prvom polugodištu ove godine ostvarile 212,5 milijuna eura dobiti prije oporezivanja.
OTP ostvario rekordnu dobit u prvom polugodištu
REKORDI
OTP ostvario rekordnu dobit u prvom polugodištu
BUDIMPEŠTA - OTP grupa zaključila je prvo polugodište 2022. godine s konsolidiranom dobiti nakon oporezivanja od 251 milijarde forinti (162 milijarde forinti u drugom kvartalu).
Rast kredita ubrzao u lipnju
KREDITIRANJE
Rast kredita ubrzao u lipnju

ANALIZA - Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su za 1,8 mlrd. kuna ili 0,7% u odnosu na kraju svibnja (na osnovi transakcija) dosegnuvši 259,2 mlrd. kuna.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE