GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe

HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2022 / 17:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u ponedjeljak je kupila potraživanja i udjele koji se odnose na kreditno-depozitni i ostale odnose Nove hrvatske banke (bivša Sberbank) s društvima Pronam Nekretnine d.o.o. i Sberbank Europe u likvidaciji, a vrijednost transakcije iznosi 74 milijuna eura.

Kako je priopćeno iz HPB-a, tom transakcijom banka je stekla potpuni udjel u Pronam Nekretninama, pravo potraživanja koje Sberbank Europe ima prema društvu Pronam Nekretnine po kreditu koji dospijeva 2027. godine, ukupnog nominalnog iznosa glavnice 5,3 milijuna eura te pravo potraživanja koje Sberbank Europe ima prema Novoj hrvatskoj banci po određenim kreditima i MREL kreditu, koji dospijevaju između 2024. i 2029., ukupnog nominalnog iznosa glavnice od 66 milijuna eura.

Na taj način HPB nastavlja s optimizacijom strukture HPB Grupe, osigurava poslovni kontinuitet kroz stjecanje nekretnina koje se koriste za obavljanje temeljne djelatnosti društava u HPB Grupi te minimizira buduće izdatke i rashode koji proizlaze iz dužničkih instrumenata, kaže se u priopćenju.

Današnja transakcija označava kraj naslijeđenog kreditno-depozitnog odnosa Nove hrvatske banke i HPB Grupe sa Sberbank Europe, zaključuje se.

Podsjetimo, HPB je početkom ožujka kupio Sberbank Hrvatsku za 71 milijun kuna, čime je spriječena likvidacija te banke, pogođene zapadnim sankcijama Rusiji zbog čega je došlo do naglog urušavanja njezine likvidnosti. Ta banka sada posluje u sastavu HPB grupe pod nazivom Nova hrvatska banka.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Nova hrvatska banka, Sberbank, Sberbank Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
SNAŽAN RAST
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura, što je za 647,2 milijuna eura ili 91,2 posto više nego godinu ranije, pokazuju privremeni nerevidirani podaci o poslovanju kreditnih institucija koje je u četvrtak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
DOBRE BROJKE
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
BEČ - Potaknut dobrim operativnim rezultatima i povoljnim kamatnim okruženjem, Erste Group Bank AG ostvario je operativni rezultat od 5,5 milijardi eura u 2023. godini, što predstavlja rast od 38% u usporedbi s prethodnom godinom.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
DIVIDENDA
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
ZAGREB - Zagrebačka banka objavljuje da Uprava i Nadzorni odbor Banke predlažu Glavnoj skupštini, za koju se planira da će biti održana 10. travnja 2024. donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od 1,40 eura po dionici, koja bi se isplatila iz neto dobiti ostvarene u 2023. godini.
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
STAGNACIJA
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
FRANKFURT - Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni gotovo su stagnirali u siječnju, uz najnižu stopu rasta u gotovo devet godina, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE