GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB, HBOR i Zagrebačka banka kreditiraju HAC

HPB, HBOR i Zagrebačka banka kreditiraju HAC
REFINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2020 / 13:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada je u četvrtak dala suglasnost Hrvatskim autocestama (HAC) za kredit kod Hrvatske poštanske banke, Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak za refinanciranje dva kredita ukupno vrijedna 120,9 milijuna eura, radi pripajanja Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) HAC-u.

HAC će novim kreditom refinancirati dva kredita kod KfW IPEX-Banka iz Njemačke.

Vlada je ujedno dala državno jamstvo u korist triju banaka koje daju novi kredit, kao i prethodnu suglasnost na usuglašeni konačni prijedlog ugovora o pripajanju ARZ-a HAC-u.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković podsjetio je na vladinu odluku iz svibnja, o pripajanju ARZ-a HAC-u.

"Od svibnja kada je Vlada donijela odluku o pripajanju, provedene su sve pripremne radnje za provođenje postupka pripajanja, usuglašen je tekst ugovora o pripajanju, a sukladno Zakonu o radu provedeno je savjetovanje s Radničkim vijećem koje ga je podržalo. Proveden je i postupak refinanciranja na domaćem tržištu dvaju ugovora o kreditu sklopljenih između ARZ-a i banke KfW Frankfurt čime su se stekli uvjeti za nastavak s postupkom pripajanja", rekao je Butković.

Ocijenio je da pripajanje ARZ-a HAC-u predstavlja nastavak reformi restrukturiranja čitavog cestovnog sektora koji je započet 2017. godine, kojim će se postići održiv model poslovanja trgovačkih društava uz optimizaciju troškova.

Kao dan prestanka koncesije i raskida ugovora o koncesiji određen je dan upisa pripajanja ARZ-a HAC-u sudski registar, što se očekuje 1. siječnja 2021. godine.

Tagovi: Hrvatske autoceste, Hrvatska poštanska banka, Zagrebačka banka, Hrvatska banka za obnovu i razvitak
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE