GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 14,5%

HPB: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 14,5%
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2021 / 16:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je neto dobit od 40 milijuna kuna, što je za oko pet milijuna kuna ili 14,5 posto više no u istom razdoblju lani, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.

Kako je navedeno financijskom izvješću, operativna dobit iznosila je 74 milijuna kuna, pet milijuna kuna ili osam posto više no u prva tri lanjska mjeseca.

"Veća operativna dobit rezultat je mjera smanjenja troškova pokrenutih u 2020. godini i manjih troškova osiguranja pasive", istaknuli su iz HPB-a.

Pritom, operativni prihodi su pali za četiri milijuna kuna, na 191 milijun kuna, a operativni troškovi su bili manji za devet milijuna te iznosili 116 milijuna kuna.

Po podacima iz izvješća, dobit prije oporezivanja iznosila je 49 milijuna kuna, 10 milijuna kuna više no u istom razdoblju prethodne godine.

Neto prihod od kamata pao je za tri milijuna kuna, na 135 milijuna kuna, dok se neto prihod od naknada i provizija zadržao na razini od 42 milijuna kuna.

"Neto kamatni prihod je u blagom padu ponajviše zbog prilagođavanja kreditnog portfelja sukladno covid-19 pandemiji, to jest rastu subvencioniranih kredita stanovništvu i transakcija podržanih od strane države s nižim kamatnim stopama te smanjenim kreditnim aktivnostima gospodarstva i malih i srednjih poduzeća", napisali su iz HPB-a.

Imovina banke na dan 31. ožujka 2021. godine iznosila je 26,6 milijardi kuna, što je za 1,06 milijardi kuna više u odnosu na kraj prošle godine.

Bruto krediti porasli su za 156 milijuna kuna, na 16,4 milijarde kuna, dok su depoziti povećani za 733 milijuna kuna, na 21,9 milijardi kuna.

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, HPB grupa, koju uz matičnu banku, čine i društva HPB Invest te HPB-nekretnine, ostvarila je neto dobit od 40,6 milijuna kuna.

Pritom se rezultat grupe najvećim dijelom odnosi na rezultat samog HPB-a, dok je HPB Invest ostvario neto dobit u iznosu 195,1 tisuću kuna, a HPB-nekretnine 107,7 tisuća kuna.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, HPB Invest, HPB-nekretnine, Jadranska banka, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Uvođenje eura: Za banke je to izazov, ali i dugoročno koristan potez
BANKARI
Uvođenje eura: Za banke je to izazov, ali i dugoročno koristan potez
RIJEKA – Kune koje će do zadnjeg dana ove godine biti deponirane u bankama, 1. siječnja 2023. »probudit« će se kao euri, rekao je Damir Odak, bivši viceguverner HNB-a i moderator okruglog stola »Očekivani utjecaj uvođenja eura na poslovanje banaka« koji se održao na nedavnoj konferenciji »Financijsko tržište« u Opatiji.
Dimonove izjave podigle dionice JPMorgana i ostalih banaka
TRŽIŠTE
Dimonove izjave podigle dionice JPMorgana i ostalih banaka
NEW YORK - Izjave prvog čovjeka JPMorgana Jamieja Dimona često imaju itekakvog odjeka na tržištu. Tako je bilo i danas.
NLB KomBank Organic: 2,5 miliona dinara za najbolje projekte organske proizvodnje
NAGRADE
NLB KomBank Organic: 2,5 miliona dinara za najbolje projekte organske proizvodnje
BEOGRAD – Tradicionalni Organic konkurs NLB Komercijalne banke, članice NLB Grupe, danas je zvanično završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom iznosu od dva i po miliona dinara za pet najboljih projekata uzgoja i prerade organske hrane.
Bankar HSBC-a: Financijski rizici klimatskih promjena pretjerani
KONTROVERZE
Bankar HSBC-a: Financijski rizici klimatskih promjena pretjerani
LONDON - Središnje banke i vladajuće administracije diljem svijeta pretjeruju s ukazivanjem na financijske rizike klimatskih promjena, rekao je voditelj održivih ulaganja u banci HSBC Stuart Kirk, izazvavši kritike klimatskih aktivista, a HSBC se ogradio od njegovih tvrdnji.
Sberbank napušta Londonsku burzu
ODLAZAK
Sberbank napušta Londonsku burzu
LONDON - Najveći ruski zajmodavac, Sberbank, koji je teško pogođen zapadnim sankcijama, planira napustiti Londonsku burzu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE