GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB: Proriteti u 2022. projekt Euro i integracija Nove hrvatske banke

HPB: Proriteti u 2022. projekt Euro i integracija Nove hrvatske banke
STRATEGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2022 / 18:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanka banka (HPB) ove će se godine usmjeriti na uspješnu provedbu projekta Euro, kao i na pripreme za integraciju buduće Nove hrvatske banke te razvoj modela održivog poslovanja, priopćeno je u srijedu iz te banke.

Prema revidiranim godišnjim financijskim izvještajima, objavljenima u srijedu, HPB je lani ostvario rekordnu neto dobit od 202 milijuna kuna, što predstavlja rast od 11 posto u odnosu na godinu ranije.

Pozitivni trendovi i napredak zabilježeni su u svim ključnim segmentima poslovanja, ističu iz te banke. Navode pritom da je operativna dobit iznosila 312 milijuna kuna te je bila viša za 8 posto u odnosu na prethodnu godinu, što se zahvaljuje rastu svih relevantnih kategorija prihoda, ali i smanjenju operativnih troškova zahvaljujući odgovornom upravljanju i optimizaciji poslovnih procesa.

Imovina Banke tijekom 2021. porasla je za 2,4 milijarde kuna na 27,9 milijardi kuna, a dodatno je ojačana i kapitaliziranost, pa je stopa adekvatnosti kapitala dodsegnula 25,7 posto, po čemu je HPB u vrhu bankarskih institucija u Hrvatskoj, navode iz te banke.

Rekordno niska razina udjela nenaplaćenih potraživanja prvenstveno je rezultat nastavka trenda poboljšanja kvalitete kreditnog portfelja, odnosno smanjenja neprihodujućih izloženosti., ističe se u priopćenju te banke. Dodaje se da je ostvaren rast kredita stanovništvu, posebno u segmentu stambenog kreditiranja, od 15,5 posto. U segmentu gospodarstva, fokus kreditnih aktivnosti bio je na zahtjevima za obrtnim sredstvima i refinanciranju postojećih obveza.

Iz HPB-a podsjećaju da su od 1. ožujka ove godine preuzeli Sberbank d.d., čime su omogućili normalizaciju i stabilizaciju njezinog poslovanja u iznimno kratkom roku, kao i očuvanje njene imovine i imovine njenih klijenata.

Sberbank d.d. u sanaciji će nakon završetka sanacije nastaviti poslovanje u okviru HPB Grupe pod nazivom Nova hrvatska banka d.d. uz novi vizualni identitet koji odražava novi početak i dodatnu povezanost s HPB Grupom.

Tom akvizicijom HPB je značajno osnažila svoju poziciju na bankarskom tržištu u Hrvatskoj što se očituje u zajedničkom tržišnom udjelu te dvije banke od 7,77 posto, što predstavlja polugu za daljnji tržišni iskorak i ostvarenje sinergijskih učinaka, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Nova hrvatska banka, Sberbank, Sberbank Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju siječnja 41,3 mlrd. eura što je povećanje za 0,6 mlrd. eura ili 1,6% na mjesečnoj razini i 4,1 eura ili 10,9% u odnosu siječanj 2022. (na osnovi stanja).
UBS-ovo spašavanje Credit Suissea rezultirat će desecima tisuća otkaza
POSLJEDICE
UBS-ovo spašavanje Credit Suissea rezultirat će desecima tisuća otkaza
LONDON - Očekuje se da će UBS-ovo spašavanje Credit Suissea rezultirati ukidanjem desetaka tisuća radnih mjesta, a švicarski financijski sektor već se priprema za teške udarce spornog preuzimanja.
Agonija First Republica ni izdaleka nije završena
PROBLEMI
Agonija First Republica ni izdaleka nije završena
NEW YORK - Iako se prije nekoliko dana činilo kako je First Republic Bank spašen, investitori očito misle da tome nije tako.
EBRD povećava udjel u ProCredit Holdingu
POTEZI
EBRD povećava udjel u ProCredit Holdingu
LONDON - Potpisivanjem dva kupoprodajna ugovora između Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne financijske korporacije (IFC), članice Grupe Svjetske banke, danas je otvoren put za promjenu sastava temeljnog dioničara baza ProCredit Holding AG & Co KGaA (ProCredit Holding).
S&P srezao izglede UBS-a
ZABRINUTOST
S&P srezao izglede UBS-a
NEW YORK - S&P Global Ratings priopćio je da je smanjio izglede za UBS Group sa stabilnih na negativne zbog zabrinutosti vezanih uz sposobnost švicarske banke da integrira Credit Suisse.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE