GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB: Proriteti u 2022. projekt Euro i integracija Nove hrvatske banke

HPB: Proriteti u 2022. projekt Euro i integracija Nove hrvatske banke
STRATEGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2022 / 18:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanka banka (HPB) ove će se godine usmjeriti na uspješnu provedbu projekta Euro, kao i na pripreme za integraciju buduće Nove hrvatske banke te razvoj modela održivog poslovanja, priopćeno je u srijedu iz te banke.

Prema revidiranim godišnjim financijskim izvještajima, objavljenima u srijedu, HPB je lani ostvario rekordnu neto dobit od 202 milijuna kuna, što predstavlja rast od 11 posto u odnosu na godinu ranije.

Pozitivni trendovi i napredak zabilježeni su u svim ključnim segmentima poslovanja, ističu iz te banke. Navode pritom da je operativna dobit iznosila 312 milijuna kuna te je bila viša za 8 posto u odnosu na prethodnu godinu, što se zahvaljuje rastu svih relevantnih kategorija prihoda, ali i smanjenju operativnih troškova zahvaljujući odgovornom upravljanju i optimizaciji poslovnih procesa.

Imovina Banke tijekom 2021. porasla je za 2,4 milijarde kuna na 27,9 milijardi kuna, a dodatno je ojačana i kapitaliziranost, pa je stopa adekvatnosti kapitala dodsegnula 25,7 posto, po čemu je HPB u vrhu bankarskih institucija u Hrvatskoj, navode iz te banke.

Rekordno niska razina udjela nenaplaćenih potraživanja prvenstveno je rezultat nastavka trenda poboljšanja kvalitete kreditnog portfelja, odnosno smanjenja neprihodujućih izloženosti., ističe se u priopćenju te banke. Dodaje se da je ostvaren rast kredita stanovništvu, posebno u segmentu stambenog kreditiranja, od 15,5 posto. U segmentu gospodarstva, fokus kreditnih aktivnosti bio je na zahtjevima za obrtnim sredstvima i refinanciranju postojećih obveza.

Iz HPB-a podsjećaju da su od 1. ožujka ove godine preuzeli Sberbank d.d., čime su omogućili normalizaciju i stabilizaciju njezinog poslovanja u iznimno kratkom roku, kao i očuvanje njene imovine i imovine njenih klijenata.

Sberbank d.d. u sanaciji će nakon završetka sanacije nastaviti poslovanje u okviru HPB Grupe pod nazivom Nova hrvatska banka d.d. uz novi vizualni identitet koji odražava novi početak i dodatnu povezanost s HPB Grupom.

Tom akvizicijom HPB je značajno osnažila svoju poziciju na bankarskom tržištu u Hrvatskoj što se očituje u zajedničkom tržišnom udjelu te dvije banke od 7,77 posto, što predstavlja polugu za daljnji tržišni iskorak i ostvarenje sinergijskih učinaka, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Nova hrvatska banka, Sberbank, Sberbank Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE