GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB proslavila 30 godina poslovanja i uspješnu akviziciju Nove hrvatske banke

HPB proslavila 30 godina poslovanja i uspješnu akviziciju Nove hrvatske banke
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2022 / 11:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka proslavila je sinoć 30 godina poslovanja, tijekom kojih je snažno jačala svoju tržišnu poziciju i izrasla u jednu od najvećih banaka u Hrvatskoj.

U iznenadnim i zahtjevnim okolnostima početkom ove godine akvizirala je i Sberbank, sada Novu hrvatsku banku. Svečana proslava 30 godina banke održana je uz prisustvo brojnih gostiju u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Obilježavanje 30 godina HPB-a dolazi nakon rekordne 2021. godine u kojoj je Banka ostvarila najbolju neto dobit u povijesti u iznosu 202 milijuna kuna, rast imovine na 27,9 milijardi kuna te stopu adekvatnosti
kapitala od 25,7%.

„U HPB-u imamo puno razloga za slavlje, uz ostvarenje najboljih poslovnih rezultata u povijesti, našoj Grupi pridružili smo novu članicu, Novu hrvatsku banku, koja je danas stabilizirana i uspješno posluje. Nakon uspješnih 30 godina poslovanja nastavljamo snažno graditi razvojni put Banke, pružajući značajnu podršku gospodarskom oporavku naše zemlje“, izjavio je Marko Badurina, predsjednik Uprave HPB-a.

Svečanoj proslavi prisustvovao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je poručio kako Hrvatskoj poštanskoj banci posebno čestita na svemu što su učinili za hrvatski bankarski sustav, a prije svega u smislu rasprostranjenosti banke koja je danas najdostupnija hrvatskim građanima. Premijer je istaknuo izuzetnu spremnost HPB-a da, uz agilan pristup hrvatske Vlade i Hrvatske narodne banke, integrira Novu hrvatsku banku u hrvatski financijski sustav i anulira rizik izloženosti veći od 8 milijardi kuna. Naglasio je i spremnost Hrvatske za skoro članstvo u Schegenu i Eurozoni, što će dodatno osnažiti hrvatsko gospodarstvo.

Hrvatska poštanska banka osnovana je u listopadu 1991. godine sa sjedištem u Zagrebu, a kroz povijest punu prekretnica kontinuirano je jačala tržišnu prisutnost. Svoju prvu podružnicu osnovala je u Splitu 2003. godine, kada započinje ubrzano širenje mreže diljem zemlje, a prisutnost u Dalmaciji dodatno ojačava uspješnim pripajanjem Jadranske banke 2019. godine.

Snažnim iskorakom u smjeru digitalizacije 2014. godine HPB ubrzo postaje predvodnica digitalnih trendova. Prva je u Hrvatskoj uvela pristup e-Građanima, biometriju za prijavu u mobilno bankarstvo, omogućila online otvaranje računa, podizanje gotovine na bankomatu mobitelom i najveći opseg usluga putem ePoslovnice.

HPB u svom poslovanju vodi se potrebama građana i gospodarstva, slijedeći misiju „Stvaramo uvjete za bolji život u Hrvatskoj“, posebice u sredinama gdje nema bankarskih poslovnica. Zahvaljujući vlastitoj mreži te partnerskoj mreži od oko 1.000 ureda Hrvatske pošte, danas je najdostupnija banka u Hrvatskoj.
Svojih tri desetljeća rada u Hrvatskoj obilježila je posebno osmišljenim aktivnostima i društveno odgovornim projektima, a realizirala je i video serijal financijske edukacije 'HPB za financijsku pismenost', koji nastavlja i tijekom 2022. godine. Nastavak usmjerenosti na održivo poslovanje te dobrobiti zajednice i klijenata ostaje jedan od prioritetnih ciljeva HPB-a za ovu godinu.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Marko Badurina, andrej Plenković, Nova hrvatska banka
PROČITAJ I OVO
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
DIVIDENDA
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Prva je to ovogodišnja isplata dividende, a o drugoj u istom iznosu odluka se očekuje krajem godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE