GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB u 2019. s neto dobiti od 138,8 milijuna kuna

HPB u 2019. s neto dobiti od 138,8 milijuna kuna
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 10:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u prošloj je godini ostvarila neto dobit od 138,8 milijuna kuna, što je za 8,6 posto manje nego godinu ranije, objavila je u četvrtak ta banka, iz koje ističu snažan rast operativnih prihoda u prošloj godini.

Poslovna 2019. godina obilježena je ostvarivanjem rekordnih rezultata te su operativni prihodi na najvišim razinama u korporativnoj povijesti Banke uz međugodišnji porast od 9,7 posto, ističe se u financijskom izvješću HPB-a objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Po podacima iz izvješća, operativni su prihodi HPB-a lani iznosili 833,8 milijuna kuna, dok su operativni troškovi porasli za 11,8 posto, na 510,9 milijuna kuna, što iz Banke objašnjavaju organskim rastom, pripajanjem Jadranske banke i HPB stambene štedionice.


Operativna dobit iznosi 322,9 milijuna kuna i viša je za 6,6 posto ili 20,1 milijuna u odnosu na 2018. godinu, radi snažnog rasta operativnih prihoda, čime je neutraliziran neizbježni skok operativnih troškova za 11,8 posto, naglašavaju iz HPB-a.

Neto kamatni prihodi HPB-a u prošloj su godini porasli za 4,2 posto, na gotovo 536 milijuna kuna, što se objašnjava padom kamatnih troškova.

Neto prihod od provizija i naknada porastao je za 3,9 posto, na 199,6 milijuna kuna, "uslijed održivog rasta provizija u poslovanju sa stanovništvom te pravnim osobama".


HPB je u prošloj godini za 97,6 posto povećao troškove rezerviranja, na 232,2 milijuna kuna, zbog, kako navode, porasta plasmana klijentima i poslovne klime na pojedinim tržištima Hrvatske i rezervacijama za sudske sporove koji se vode protiv Banke.

"Unatoč povećanju troškova vrijednosnog usklađivanja i rezerviranja za gubitke, ostvarena je bruto dobit u iznosu 90,7 milijuna kuna, što je za 51 posto manje nego u prethodnoj godini. Međutim, priznavanjem odgođene porezne imovine temeljem neiskorištenih akumuliranih poreznih gubitaka iz pripojene Jadranske banke u ukupnom iznosu od 80 milijuna kuna, te iskorištenjem od gotovo 27 milijuna kuna u 2019. godini, neto dobit iznosi 138,8 milijuna kuna, čime je potvrđen položaj HPB kao profitabilnog poduzeća iz portfelja trgovačkih društava u većinskom vlasništvu RH", ističe se u izvješću.

Po podacima iz izvješća, imovina HPB-a krajem prošle godine iznosila je 23,8 milijardi kuna, što je porast za 12,6 posto.

Ukupni porast bruto kredita stanovništvu iznosi približno 1,3 milijarde kuna u odnosu na kraj 2018. godine, pri čemu iz HPB-a izdvajaju rast stambenih kredita za 39,7 posto, kao rezultat snažne participacije u APN programu subvencioniranih stambenih kredita.

Ističu i kako je porast bruto kredita u segmentu velikih poduzeća i javnog sektora, za 450 milijuna kuna, i u segmentu srednjih i malih poduzeća, za 524 milijuna kuna, "rezultat skupa strukturiranih aktivnosti koje Banka dosljedno provodi tijekom 2019. godine".

Uprava HPB-a u komentaru kao bitan proces pokrenut u zadnjem kvartalu 2019. godine izdvaja poboljšanje sustava upravljanja rizicima i kapitalom, što će biti prioritet i u 2020. godini.

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, neto dobit grupe HPB u prošloj godini iznosi 142 milijuna kuna, što je oko devet posto manje nego 2018. godine.

Rezultat grupe se najvećim dijelom odnosi na rezultat matičnog društva, dok je HPB-Stambena štedionica ostvarila neto dobit u iznosu od 4,8 milijuna kuna do pripajanja, Jadranska banka je do pripajanja ostvarila neto gubitak od 3,3 milijuna kuna, HPB Invest neto dobit nešto veću od milijun kuna, a HPB-nekretnine neto dobit u iznosu 692 tisuće kuna. Grupa i dalje ostvaruje odlične rezultate u okruženju niskih kamatnih stopa, ističe Uprava HPB-a.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, HPB Stambena štedionica, Jadranska banka
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE