GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima

Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2024 / 08:46
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine tako je zabilježen rast za 4,7% ili gotovo 2 mlrd. eura. U odnosu na ožujak ukupni krediti zabilježili su rast za 0,7% ili 325,4 mil. eura.

Promatrano po institucionalnim sektorima, krediti općoj državi (udjel od gotovo 14% u ukupnim kreditima) na mjesečnoj su razini zabilježili pad za 3,0% ili 187,7 mil. eura. Na godišnjoj razini pad je iznosio 11,9% ili 829 mil. eura. Glavnina kredita opće države odnosi na kredite središnjoj državi (86,8%), koji su na kraju travnja iznosili 5,3 mlrd. eura (-3,0% mjesečno i -11,7% godišnje). Pri tome se većina kredita središnjoj državi odnosila na dugoročne kredite (s dospijećem višim od 5 godina).

Krediti kućanstvima iznosili su 22,6 mlrd. eura ili 51,4% ukupnih kredita. Na godišnjoj razini ostvaren je rast za 11,3% ili 2,3 mlrd. eura, dok je na mjesečnoj razini ostvareno povećanje za 1,2% ili 259,8 mil. eura. Promatrano prema strukturi kredita, na stambene kredite odnosilo se 11,2 mlrd. eura (ili 49,5% ukupnih kredita plasiranih sektoru kućanstava). Dok je na godišnjoj razini rast iznosio 11,2%, u odnosu na ožujak promatrani krediti porasli su za 0,8% ili 86,4 mil. eura. Prema Anketi o kreditnoj aktivnosti banaka, potražnja kućanstava za stambenim kreditima nastavila se smanjivati u razdoblju siječanj-ožujak 2024., što je vjerojatno posljedica i viših kamatnih stopa. Ipak, podaci sugeriraju da su stambeni krediti tijekom prva četiri mjeseca bilježili solidan rast u odnosu na ista razdoblja prethodne godine, što je posljedica nešto skromnije potražnje prošle godine uslijed iščekivanja provedbe posljednjeg kruga programa državnog subvencioniranja stambenih kredita.

Druga najveća sastavnica kredita stanovništvu, gotovinski nenamjenski krediti, činila je u travnju 37,4% ukupnih kredita plasiranih kućanstvima (najviše od veljače 2022.). U odnosu na travanj 2023. godine zabilježen je rast za 13,5% ili milijardu eura. Postepeno ubrzanje mjesečnog rasta promatranih kredita bilježeno je od početka godine. Na godišnjoj razini, već je u studenom 2023. rast gotovinskih nenamjenskih kredita premašio rast stambenih kredita. Ostvareni rast zaposlenosti i plaća kod stanovništva povećava potencijal zaduživanja u odnosu na prihode. Značajna povećanja plaća u javnom sektoru ostvarena su u drugom tromjesečju, a u nastavku godine će nastaviti održavati solidnu potražnju za potrošačkim kreditima. U odnosu na kraj 2023., gotovinski nenamjenski krediti porasli su za 5,5% ili 439,6 mil. eura.

Krediti nefinancijskim društvima, s iznosom od 14,8 mlrd. eura, činili su na kraju travnja 33,8% ukupnih kredita, a porasli su na osnovi stanja za 3,8% (+0,5 mlrd. eura) u odnosu na travanj prošle godine te za 1,9% (+273,3 mil. eura) u odnosu na ožujak. Drugo je to zaredom ubrzanje godišnje stope rasta. Godišnji rast ubrzao je kod kredita za investicije (s 7,7% na 8,8%) i kod kredita za obrtna sredstva (s 5,7% na 6,0%), dok su ostali krediti nastavili bilježiti pad četvrti mjesec zaredom (-5,3%). U siječnju je zabilježeno prvo smanjenje ove kategorije na godišnjoj razini od kolovoza 2020. Ostali krediti nefinancijskim društvima odnose se uglavnom na prekoračenja po transakcijskim računima, kredite za financiranje izvoza, faktoring i sindicirane kredite. Prema posljednjim podacima Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka, nastavlja jačati potražnja poduzeća za kreditima, osobito uslijed potrebe za financiranjem zaliha, obrtnog kapitala, ali i investicija. Kod kreditiranja investicija potražnju vjerojatno potiče i optimizam zasnovan na rastu cijena outputa (potrošačke cijene)

Tagovi: krediti stanovništvu, krediti poduzećima, stambeni krediti, gotovinski krediti
PROČITAJ I OVO
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
IMENOVANJA
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
HONG KONG - HSBC je u srijedu objavio da je imenovao Georgesa Elhederyja glavnim izvršnim direktorom grupe, počevši od 2. rujna.
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
KRITIKE
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
BERLIN - Deutsche Bank netočno je objavila odgođenu poreznu imovinu u svom financijskom izvješću za 2019. koja nije udovoljavala međunarodnim računovodstvenim standardima, priopćio je njemački regulator BaFin u utorak.
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Krajem lipnja ove godine okončan je postupak prelaska građana s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja, a sukladno Memorandumu o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu kojeg su 22. srpnja 2022. godine potpisali Vlada RH, Hrvatska narodna banka i 13 banaka koje su u to vrijeme odobravale prešutno prihvaćena prekoračenja.
Morgan Stanley s većom, Bank of America s manjom kvartalnom dobiti
REZULTATI
Morgan Stanley s većom, Bank of America s manjom kvartalnom dobiti
NEW YORK - Američka investicijska banka Morgan Stanley u drugom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 3,08 milijardi dolara (2,83 milijarde eura), što je 40 posto više nego u istom razdoblju lani.
ECB: Potražnja kućanstava za kreditima pokazuje znakove oporavka
KREDITI
ECB: Potražnja kućanstava za kreditima pokazuje znakove oporavka
FRANKFURT - Potražnja građana u eurozoni za kreditima oporavila se u drugom tromjesečju, uz oštriju konkurenciju banaka pred snižavanje kamatnih stopa i poboljšane izglede za tržište nekretnina, pokazalo je u utorak istraživanje Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE