GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatske banke uskoro na stres testu

Hrvatske banke uskoro na stres testu
UVOĐENJE EURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 08:10
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Od 19 mjera koje treba provesti u sklopu uvođenja eura, Hrvatska je dosad u potpunosti realizirala njih šest, tri su provedeno djelomično, a preostalih deset mjera bi se trebalo provesti za trajanja hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, odnosno do kraja prvog polugodišta, izvijestio je o tome ministar financija Zdravko Marić.

Hrvatska se na tih 19 mjera, iz šest različitih područja, obvezala u sklopu postupka uvođenja eura, odnosno ulaska u Europski tečajni mehanizam II (ERM II). Ministar je naveo da su među provedenim mjerama, primjerice zakon o kreditnim institucijama, pravilnik o registru stvarnih vlasnika, izmjene i dopune zakona o ustanovama, o obvezama i pravima državnih dužnosnika.

Hrvatskoj još preostaje usvojiti, primjerice, zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, koji je u proceduri, ali i objava natječaja za prodaju dionica, odnosno udjela u 90-ak društava u državnom vlasništvu.

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke izvijestio je o tome da traje provjera kvalitete hrvatskih banaka, što je preduvjet za odluku Europske središnje banke (ECB) o bliskoj suradnji, odnosno ulazak Hrvatske u bankovnu uniju.

Dosad je napravljen test otpornosti pet hrvatskih banaka, po izboru ECB-a, na pogoršane uvjete poslovanja (stres test), u tijeku je i provjera kvalitete aktive banaka, koja će biti uskoro završena, a rezultati bi se trebali znati u svibnju.

Ako nalazi ECB-a budu zadovoljavajući, to bi značilo da Hrvatska s ulaskom u tečajni mehanizam može ući i u bankovnu uniju. To će onda značiti da su hrvatske banke u zajedničkom sustavu nadzora banaka i zajedničkom sustav rehabilitacije banaka, a u budućnosti se centralizira i osiguranje depozita.

Tagovi: uvođenje eura, hrvatske banke, Zdravko Marić, Europska središnja banka, Boris Vujčić
PROČITAJ I OVO
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE