GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUB: Depoziti građana ubrzali rast na oko 8 posto godišnje

HUB: Depoziti građana ubrzali rast na oko 8 posto godišnje
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2021 / 11:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Unatoč recesiji izazvanoj pandemijom, depoziti građana kod banaka ubrzali rast na oko osam posto godišnje, stoji u kratkom pregledu koji su uz Svjetski dan štednje, 31. listopada, priredili iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

Sredstva građana koja se čuvaju na raznim vrstama računa i depoziti kod banaka u porastu su tijekom cijelog razdoblja krize izvazvane pandemijom. U prošloj godini stopa rasta štednje se kretala između četiri i šest posto uz vidljivo ubrzanje prema kraju godine. Ovogodišnji gospodarski oporavak uzrokovao je daljnje ubrzanje rasta te je stopa rasta depozita građana u ljetnim mjesecima dosegnula oko osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestili su iz HUB-a.

To je, smatraju, potvrda ključne uloge banaka u očuvanju financijske stabilnosti i sigurnosti štednje hrvatskih građana.

"Poznato je da je primarna uloga banaka upravljanje tuđim novcem, odnosno novcem građana i poduzeća koji svoju štednju ulažu. Uz to, hrvatske banke su mjerama pomoći i pružanjem podrške klijentima moratorijima i reprogramima kredita sudjelovale u lakšem premoštenju prošlogodišnje krize i stvaranju preduvjeta za snažan gospodarski oporavak kojem svjedočimo ove godine", naglasili su iz HUB-a.

Izvijestili su i da se ukupni depoziti građana kod banaka kreću se oko razine od 60 posto BDP-a, značajno iznad razina iz ranijih godina.

U Hrvatskoj oko 6.600 bankomata; tri od četiri platne transakcije obavljene mobitelom

Pri tome se, dodali su, sve veći dio ugovaranja poslova između potrošača i banaka te obavljanja platnih transakcija odvija uz pomoć modernih tehnologija elektronskim putem. Obavljanje platnog prometa putem mobilnih telefona postao je standard u današnje vrijeme. Prije sedam godina tek je svaka deseta elektronski zadana transakcija obavljena na taj način, dok su se sredinom ove godine tim kanalom odvijale tri od četiri platne transakcije potrošača.

Polovinom 2021. u Hrvatskoj je bilo instalirano oko 6.600 bankomata. S više od 160 bankomata na 100 tisuća stanovnika Hrvatska ima najrazvijeniju nacionalnu bankomatsku mrežu u srednjoj i istočnoj Europi, a broj EFT POS uređaja je prešao brojku od 100 tisuća.

"Potrošači i dalje, u sve većoj mjeri, prepoznaju banke kao partnere koji u isto vrijeme jamče sigurnost i najbolji omjer kvalitete i cijene usluge. Hrvatske banke imaju omjer kapitala koji je veći od 25 posto i prema tom kriteriju nalaze se među ponajbolje kapitaliziranima u svijetu. To je jamstvo sigurnosti štednje građana kao i sposobnosti banaka da kroz pružanje usluga i ponudu kredita podupru daljnji gospodarski oporavak, investicije i otvaranje novih radnih mjesta", zaključili su iz Hrvatske udruge banaka.

Tagovi: Svjetski dan štednje, Hrvatska udruga banaka, štednja
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE