GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUB: Depoziti građana ubrzali rast na oko 8 posto godišnje

HUB: Depoziti građana ubrzali rast na oko 8 posto godišnje
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2021 / 11:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Unatoč recesiji izazvanoj pandemijom, depoziti građana kod banaka ubrzali rast na oko osam posto godišnje, stoji u kratkom pregledu koji su uz Svjetski dan štednje, 31. listopada, priredili iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

Sredstva građana koja se čuvaju na raznim vrstama računa i depoziti kod banaka u porastu su tijekom cijelog razdoblja krize izvazvane pandemijom. U prošloj godini stopa rasta štednje se kretala između četiri i šest posto uz vidljivo ubrzanje prema kraju godine. Ovogodišnji gospodarski oporavak uzrokovao je daljnje ubrzanje rasta te je stopa rasta depozita građana u ljetnim mjesecima dosegnula oko osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestili su iz HUB-a.

To je, smatraju, potvrda ključne uloge banaka u očuvanju financijske stabilnosti i sigurnosti štednje hrvatskih građana.

"Poznato je da je primarna uloga banaka upravljanje tuđim novcem, odnosno novcem građana i poduzeća koji svoju štednju ulažu. Uz to, hrvatske banke su mjerama pomoći i pružanjem podrške klijentima moratorijima i reprogramima kredita sudjelovale u lakšem premoštenju prošlogodišnje krize i stvaranju preduvjeta za snažan gospodarski oporavak kojem svjedočimo ove godine", naglasili su iz HUB-a.

Izvijestili su i da se ukupni depoziti građana kod banaka kreću se oko razine od 60 posto BDP-a, značajno iznad razina iz ranijih godina.

U Hrvatskoj oko 6.600 bankomata; tri od četiri platne transakcije obavljene mobitelom

Pri tome se, dodali su, sve veći dio ugovaranja poslova između potrošača i banaka te obavljanja platnih transakcija odvija uz pomoć modernih tehnologija elektronskim putem. Obavljanje platnog prometa putem mobilnih telefona postao je standard u današnje vrijeme. Prije sedam godina tek je svaka deseta elektronski zadana transakcija obavljena na taj način, dok su se sredinom ove godine tim kanalom odvijale tri od četiri platne transakcije potrošača.

Polovinom 2021. u Hrvatskoj je bilo instalirano oko 6.600 bankomata. S više od 160 bankomata na 100 tisuća stanovnika Hrvatska ima najrazvijeniju nacionalnu bankomatsku mrežu u srednjoj i istočnoj Europi, a broj EFT POS uređaja je prešao brojku od 100 tisuća.

"Potrošači i dalje, u sve većoj mjeri, prepoznaju banke kao partnere koji u isto vrijeme jamče sigurnost i najbolji omjer kvalitete i cijene usluge. Hrvatske banke imaju omjer kapitala koji je veći od 25 posto i prema tom kriteriju nalaze se među ponajbolje kapitaliziranima u svijetu. To je jamstvo sigurnosti štednje građana kao i sposobnosti banaka da kroz pružanje usluga i ponudu kredita podupru daljnji gospodarski oporavak, investicije i otvaranje novih radnih mjesta", zaključili su iz Hrvatske udruge banaka.

Tagovi: Svjetski dan štednje, Hrvatska udruga banaka, štednja
PROČITAJ I OVO
OTP grupa kupuje još jednu banku u Albaniji
AKVIZICIJE
OTP grupa kupuje još jednu banku u Albaniji
ZAGREB - Nakon ulaska na albansko tržište prije više od tri godine, OTP grupa sprema novu akviziciju u toj zemlji. Preuzimanjem Alpha banke Albania, albansko poslovanje OTP grupe na pravom je putu postati peta najveća banka prema ukupnoj aktivi te druga u kreditima klijentima.
Zaba: Od 1. siječnja niže promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građana
KREDITI
Zaba: Od 1. siječnja niže promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građana
ZAGREB - Slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS) od 1. siječnja 2022. u Zagrebačkoj banci snižavaju se promjenjive kamate stope na postojeće kredite građanima.
ESLJP: Hrvatska povrijedila prava dioničarima Croatia banke
PRESUDA
ESLJP: Hrvatska povrijedila prava dioničarima Croatia banke
ZAGREB - Europski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio je da je Hrvatska povrijedila prava na pošteno suđenje i na mirno uživanje vlasništva bivšim dioničarima Croatia banke zbog propusta domaćih sudova da preispitaju vladinu odluku o povlačenju i poništaju dionica.
The Banker: Intesa Sanpaolo dobila nagradu za banku godine u Italiji
NAGRADE
The Banker: Intesa Sanpaolo dobila nagradu za banku godine u Italiji
ZAGREB - Intesa Sanpaolo (matična banka PBZ-a) ponovno je "Banka godine u Italiji" (Bank of the Year in Italy) prema The Bankeru, uglednoj publikaciji Financial Times Grupe.
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
PRIZNANJA
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
SPLIT – Prema izboru najprestižnijeg financijskog magazina The Banker OTP banka d.d. je najbolja banka 2021. u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE