GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj

HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2021 / 16:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.

Naime, Udruga Franak danas je izvijestila da je Sud EU-a donio presudu u španjolskom predmetu C-268/19 kojom je trebao odgovoriti na pitanje ima li potrošač koji je konvertirao ugovornu odredbu pravo utvrđivati ništetnost te odredbe, ako u trenutku konverzije nije znao da će ta ugovorna odredba koja se konvertira odnosno mijenja kasnije biti utvrđena ništetnom.

Po presudi, tumače iz Udruge, potrošači s konverzijama imaju pravo na obeštećenje, a očekuju da će Sud EU-a jednako stajalište zauzeti i u hrvatskom predmetu. Iz "Franka" su ocijenili i da presuda ima neprocjenjivu vrijednost za sve potrošače koji su u Hrvatskoj konvertirali švicarski franak u euro.

Kako su iz HUB-a naveli u svom očitovanju u povodu te presude, uloga Suda EU-a je tumačiti pojedine odredbe europskog prava vezane uz konkretan slučaj u kojem je Sudu upućen zahtjev te dati mišljenje temeljem kojeg će nacionalni sud donijeti odluku u pojedinačnom postupku.

Ustvrdili su da je "slučaj Franak" jedinstven u Uniji jer je u Hrvatskoj doneseno zakonsko rješenje s retroaktivnim učinkom, koje je jasno definiralo sve uvjete konverzije, način obeštećenja potrošača i uspostave istog položaja korisnika kredita u "švicarcima" s korisnicima kredita u eurima, a povrh toga je bilo obavezno za banke i utemeljeno na načelu slobodnog i informiranog pristanka potrošača.

Banke su u cijelosti postupile u skladu s navedenim zakonskim rješenjem i samostalno podnijele troškove konverzije u iznosu od 7,5 milijardi kuna, što je također jedinstven slučaj u EU-u, napomenuli su iz HUB-a.

"Shodno tome, presuda Suda EU-a C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj"; istaknuli su.

Napisali su i da su za hrvatske okolnosti relevantne odluke Suda EU-a u kojima je taj sud više puta potvrdio da se direktiva 93/13 o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima ne primjenjuje na ugovorne odredbe koje su odraz prisilnih normi nacionalnog zakonodavstva te da predviđena sankcija iz te direktive o pravima potrošača nije poništenje cijelog ugovora, već uspostava ravnoteže između ugovornih strana i održavanje ugovora na snazi.

"Upravo u skladu s tim stajalištem Suda EU-a, Vrhovni sud je u oglednom postupku potvrdio da su svi sporazumi sklopljeni temeljem zakona u RH valjani i da je na taj način uspostavljena ravnoteža i korisnici kredita u švicarskim francima u cijelosti obeštećeni, čime je ujedno ostvaren i cilje direktive 93/13 za održavanjem ugovora na snazi“, zaključili su iz Hrvatske udruge banaka.

Tagovi: Sud EU, Hrvatska udruga banaka, Udruga Franak
PROČITAJ I OVO
Dionice NLB-a pale nakon isteka prava na dividendu
PAD
Dionice NLB-a pale nakon isteka prava na dividendu
ANALIZA - U petak je isteklo pravo na dividendu NLB-a. Cijena dionice NLB-a smanjila se za 1,2%, na 64,6 eura po dionici.
HSBC prodao Cerberusu svoju maloprodaju u Francuskoj
PRODAJA
HSBC prodao Cerberusu svoju maloprodaju u Francuskoj
PARIZ - Druga po veličini europska banka, britanska HSBC, prodaje maloprodaju My Money Group u Francuskoj, iza koje stoji američka tvrtka za privatni kapital Cerberus, izvještava Reuters.
Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna
ANALIZA - Uz stagnaciju na mjesečnoj razini ukupni krediti stanovništvu krajem travnja dosegnuli su 137,5 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem travnja 2020.
Slovenske banke s rastom neto dobiti od čak 91,3% u prva četiri mjeseca
UZLET
Slovenske banke s rastom neto dobiti od čak 91,3% u prva četiri mjeseca
LJUBLJANA - U prva četiri mjeseca ove godine banke u Sloveniji ostvarile su 178 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 85% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Erste dogovorio financiranje prvog privatnog vjetroparka u S. Makedoniji
DOGOVOR
Erste dogovorio financiranje prvog privatnog vjetroparka u S. Makedoniji
SKOPJE - Austrijska Erste Group priopćila je u petak da je dogovorila i strukturirala paket financiranja od 51 milijun eura za izgradnju prvog privatnog projekta vjetroelektrane Bogoslovec u Sjevernoj Makedoniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE