GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUB: Razmatra se moratorij na otplatu kredita zbog koronavirusa

HUB: Razmatra se moratorij na otplatu kredita zbog koronavirusa
POHVALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2020 / 15:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović izvijestio je u utorak da se intenzivno radi na mjerama za olakšanje poslovanja tvrtki pogođenih koronavirusom, a razmatra se i moguće uvođenje moratorija na otplatu kredita tvrtkama i građanima, uz formiranje državne garantne sheme.

Predstavnici HUB-a sutra će održati sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem, a u kontaktu su i s mnogim drugim bankarskim udrugama, poput onih u Italiji i Sloveniji.

Adrović tako izdvaja prijedlog talijanskih banaka tamošnjoj vladi o stvaranju državne garantne sheme za banke koje će produljivati ili odgađati naplatu kredita tvrtkama i stanovništvu koji su pogođeni zbog smanjenja ili prestanka poslovanja uslijed epidemije koronavirusa. Adrović kaže da će HUB nešto slično predložiti i hrvatskoj Vladi, a da tek treba vidjeti što ona o tome misli.

"Dakle, suština se sastoji u tome da bi banke bile u situaciji odgoditi na jedno vrijeme, od šest do 12 mjeseci, otplatu takvih kredita, a da ne moraju formirati nove rezervacije jer bi takav plasman bio pokrivren državnom garancijom", pojašnjava Adrović.

Napominje da je HUB u kontaktu s HNB-om i da s njima razgovaraju o mogućim mjerama, a osim predlaganja produljenja rokova otplate postojećih kredita bez formiranja novih rezervacija, prestanka otplate glavnice uz plaćanje kamata na kredite tvrtki u problemima, između ostalog predlaže se i suspenzija najrigidnijih mjera, tako da ako dužnik 60-ak dana ne otplaćuje kredit ne bude degradiran.

Po uzoru na Sloveniju, Adrović predlaže i da HBOR kao domaća razvojna banka formira posebne kreditne linije koje bi posebice izvozu, ali i turističkom sektoru, omogućile da lakše prebrode nelikvidnost koja će se dogoditi zbog pada turističkog i svakog drugog prometa uslijed posljedica koronavirusa.

Adrović napominje da oko 14 posto hrvatskog izvoza otpada na Italiju, a od tog izvoza 65 posto ide u pokrajine pogođene koronavirusom. Slične brojke se odnose i na uvoz iz Italije, napominje Adrović.

Upozorava i na jačanje eura naprema kuni, napominjući da je HNB jučer intervenirao prodajom 387 milijuna eura bankama, uspjevši tako na neki način obuzdati njegov tečaj. "No možemo očekivati da će i u idućih nekoliko tjedana sasvim sigurno biti veliki pritisak na tečaj kuna-euro", ocjenuje Adrović.

Ističe i da se na svjetskim burzama dogodila "implozija", pri čemu svi najvažniji indeksi uglavnom bilježe streloviti pad i još se ne zna gdje je tome kraj. "Ali kriza je tu s nama", kaže Adrović.

Napominje i da su posljedice koronavirusa, direktno ili indirektno, poremetile opskrbni lanac svjetskog gospodarstva. Više tu nije riječ samo o proizvodnji rezervnih dijelova za autoindustriju, napominje Adrović, već i o tome da indijske kompanije, koje su najveći svjetski proizvođač lijekova, najviše aktivnih supstanci uvoze iz Kine, pa je i u tom segmentu došlo do poremećaja opskrbe.

"Imati ćemo problema na razini svijeta u mnogim dijelovima, posebice u opskrbi tzv. generičkim lijekovima", upozorava Adrović.

Tagovi: Hrvatska udruga banaka, Zdenko Adrović, Zdravko Marić, Hrvatska narodna banka, koronavirus
PROČITAJ I OVO
HPB odobrila 510 kredita u jesenskom krugu APN programa
KREDITI
HPB odobrila 510 kredita u jesenskom krugu APN programa
ZAGREB - U jesenskom krugu programa subvencioniranog stambenog kreditiranja za koji su 19. listopada završile prijave u APN, Hrvatska poštanska banka odobrila je 510 kredita, izvijestili su iz HPB-a.
HNB: Od 29. listopada počinje s radom NKSInst platni sustav
NAJAVE
HNB: Od 29. listopada počinje s radom NKSInst platni sustav
ZAGREB - Od 29. listopada u Hrvatskoj s radom počinje platni sustav NKSInst, koji će bankama koje u njemu sudjeluju omogućiti međubankovna instant plaćanja u kunama, pri čemu se trajanje transakcije mjeri sekundama, priopćila je u četvrtak Hrvatska narodna banka (HNB).
Vujčić: Ne brinite za banke
GUVERNER
Vujčić: Ne brinite za banke
ROVINJ - Guverner Hrvatske narodne banke je na konferenciji "Izazov promjene" u Rovinju poručio kako je domaći bankovni sustav vrlo dobro kapitaliziran te sposoban podnijeti i puno veće iznose loših kredita od trenutnih.
EIB i Erste: 30 miliona evra za oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji
KREDITI
EIB i Erste: 30 miliona evra za oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji
BEOGRAD - Evropska investiciona banka (EIB) i Erste Banka ugovorile su kreditnu liniju od 30 miliona evra kako bi se omogućio snažan oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji, kao odgovor na pad ekonomske aktivnosti izazvane virusom korona.
UBS: Najbolji kvartal u proteklom desetljeću
SJAJNE BROJKE
UBS: Najbolji kvartal u proteklom desetljeću
ŽENEVA - Najveći svjetski upravitelj imovinom, švicarski UBS, u trećem je kvartalu ostvario neto dobit od 2,1 milijarde dolara, čak 99 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE