GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUB upozorava građane zbog učestalih krađa podataka

HUB upozorava građane zbog učestalih krađa podataka
PHISHING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2023 / 15:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorila je u petak da su posljednjih nekoliko dana aktivne "phishing" kampanje koje ciljaju klijente hrvatskih banaka radi ostvarivanja financijske koristi i krađe podataka.

- Banke bilježe povećani broj zlonamjernih pokušaja prijevara svojih klijenata u kojima kriminalci nastoje putem elektroničke pošte i drugih kanala komunikacije vjerodostojno imitirati banke, istaknuto je u HUB-ovom priopćenju.

Pokušaji prijevara najčešće se odvijaju putem lažne elektroničke pošte, SMS poruka i lažnih internetskih stranica, a sve je popraćeno zlonamjernim, sofisticiranim i vjerodostojnim korištenjem vizualnog identiteta banaka, kao i korištenjem adrese pošiljatelja koja izgleda legitimno.

Cilj kriminalaca je preuzimanje tajnih podataka klijenata banke poput korisničkog imena i zaporke, broja tokena i njegove jednokratne zaporke za prijavu na digitalne usluge banke, odnosno preuzimanje tajnih podataka kartica CVC/CVV broja, kako bi ostvarili neovlašteni pristup bankarskim aplikacijama potencijalne žrtve te pribavili protupravnu imovinsku korist, upozorili su iz HUB-a.

U lažnim porukama najčešće se navodi da je zbog neobičnih aktivnosti na platnoj kartici ili bankovnom računu, bankovna kartica ili račun blokiran, odnosno da je zbog sigurnosnih razloga potrebna izmjena zaporke.

Najčešće se nudi i poveznica za provedbu navedenih radnji koja umjesto na službene servise banaka vodi na zlonamjerne prijevarne servise koji vrlo često izgledaju uvjerljivo, ali se na takvim stranicama od potencijalnih žrtava prijevare traži upisivanje osjetljivih podataka.

U cilju zaštite od prijevare, istaknuli su iz HUB-a, važno je znati da banke od svojih klijenata putem elektroničke pošte i SMS poruka nikada neće tražiti PIN bilo koje kartice ili autentifikacijskog uređaja (npr. tokena), CVV/CVC kreditne kartice, unos aktivacijskih kodova za mobilno bankarstvo na internetske stranice, presliku osobnih dokumenata, instalaciju nekog alata poslanog putem e-mail poruke ili SMS-a te datum, vrijeme i iznos transakcije ili pristupni kod za prijavu na internetsko bankarstvo.

Važno je pažljivo provjeriti točnost pravopisa i gramatike te usporediti adresu pošiljatelja s prethodnim stvarnim porukama iz banke, a u slučaju sumnje na prijevaru odmah o tome obavijestiti svoju banku i policiju, apelirali su iz HUB-a, uz napomenu da su na internetskoj stranici HUB-a dostupne detaljnije informacije o najčešćim prijevarama na internetu i savjeti za zaštitu.

O učestalosti lažnih (phishing) poruka upozorenje je objavila i Porezna uprava.

Zaprimljen je veliki broj prijava o lažnim porukama u kojima se od poreznih obveznika traži uplata poreza ili se obavještavaju da im je odobren povrat, istaknuto je objavi na mrežnoj stranici Porezne uprave, u kojoj se navodi da lažni e-mailovi pristižu s različitih adresa i domena, pa se porezni obveznici pozivaju da dodatno provjeravaju adrese i sadržaj poruka.

- Molimo da se navedeni e-mailovi brišu te da se s oprezom postupa sa sumnjivim porukama, osobito onima s dozom hitnosti, apelirali su.

Za izbjegavanje budućih neugodnosti i/ili mogućih kompromitacija iz Porezne su građanima savjetovali da izbjegavaju ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima te promjenu svih postojećih lozinki novima te korištenje drugačije jače lozinke za svaki pojedini internetski servis.

Također, građanima su poručili da uvijek budu na oprezu kome šalju povjerljive poruke i/ili podatke, kao i da budu oprezni pri otvaranju privitaka od nepoznatog pošiljatelja.

Tagovi: Hrvatska udruga banaka, Tamara Perko, phishing
PROČITAJ I OVO
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
PODJELA RIZIKA
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće novi instrument podjele rizika za hrvatske banke, a Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), članica Grupe Intesa Sanpaolo, prva će se uključiti u instrument.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE