GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa

HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2024 / 13:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.

Navodi se kako će se u prvom scenariju "prolaska kroz ušicu igle" gospodarstvo europodručja polako odmicati od ruba recesije uz smirivanje inflacije oko inflacijskog cilja od dva posto.

To bi, smatraju analitičari HUB-a, približno do kraja 2024. moglo dovesti do smanjenja kamatne stope na prekonoćne depozite za 0,5 postotnih bodova, što znači njihov pad s četiri posto na 3,5 posto.

Nadalje, kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja ESB-a past će za 35 baznih bodova više zbog primjene novog operativnog okvira za vođenje monetarne politike od rujna 2024. U tom scenariju, predviđa se, zasad se neće otvarati pitanja odgovornosti ESB-a zbog pretjerano restriktivne monetarne politike u prethodnom ciklusu povećanja kamatnih stopa.

U drugom scenariju nastavit će se "ljuljanje" gospodarstva europodručja, posebno Njemačke, na rubu recesije.

"ESB će konstantno revidirati svoje inflacijske prognoze prema dolje, a pritisak na smanjenje kamatnih stopa bit će izraženiji. U tom slučaju, smanjenje kamatne stope na prekonoćne depozite do tri posto oko kraja ove godine neće predstavljati iznenađenje", kaže se u analizi HUB-a.

Dualni mandat ESB-a mogao bi, navodi se, doprinijeti ujednačavanju mehanizma monetarne transmisije. Prethodni ciklus rasta kamatnih stopa, stoji u analizi, potvrdio je koliko je transmisijski mehanizam fragmentiran duž nacionalnih granica, a to se u protekle dvije godine najbržega rasta temeljnih kamatnih stopa u povijesti europodručja vidjelo kroz veoma različite nacionalne brzine prijenosa promjena kamatnih stopa na depozite i kredite.

Hrvatska je imala jedan od najnižih koeficijenata prijenosa u europodručju za gotovo sve vrste kamatnih stopa, osim za prinose državnih obveznica. Ta je pojava prvi puta prikazana u HUB Analizi broj 76 iz travnja 2023., a sada je potvrđena analizom kamatnih stopa do početka 2024. kada su kamatne stope tržišta depozita i kredita već pokazale tendenciju stabilizacije na kraju ciklusa rasta.

"Sada vrlo vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa. Postavlja se pitanje hoće li spor kamatni prijenos značiti inerciju kamatnih stopa u Hrvatskoj jednom kada ESB započne smanjivati kamatne stope? Nema razloga za očekivanje da bi se brzina kamatnog prijenosa mogla odjednom promijeniti. Odgovor je stoga vjerojatno potvrdan; spor prijenos će se nastaviti. Tome može pogodovati i snažna potražnja za kreditima u Hrvatskoj, koja je povezana sa znatno bržim gospodarskim rastom nego u europodručju koji će se po svemu sudeći nastaviti", zaključuje se u Analizi HUB-a.

Tagovi: hub, kamate, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Udruženje njemačkih banaka: Europski prosperitet ne može se uzeti zdravo za gotovo
UPOZORENJE
Udruženje njemačkih banaka: Europski prosperitet ne može se uzeti zdravo za gotovo
BERLIN - Prema novom istraživanju, više Nijemaca osjeća pozitivno stanje svojih financija u usporedbi s prošlom godinom.
Slovenski Cset stekao 9,44% glasačkih prava u Slatinskoj banci
INVESTICIJE
Slovenski Cset stekao 9,44% glasačkih prava u Slatinskoj banci
ZAGREB - Slatinska banka izvijestila je Zagrebačku burzu da je slovenski Cset potkraj svibnja stekao 9,44% glasačkih prava u ovoj banci.
Hrvati vole trošiti, zato su skloniji potrošačkim kreditima
POTROŠNJA
Hrvati vole trošiti, zato su skloniji potrošačkim kreditima
ZAGREB - Velika novost za sve koji se koriste popularnim "minusima" na tekućem računu. Tridesetog lipnja istječe rok nakon kojeg se ukidaju prešutna prekoračenja.
Yellen: Europske banke u Rusiji suočavaju se s iznimno visokim rizikom
JASNA PORUKA
Yellen: Europske banke u Rusiji suočavaju se s iznimno visokim rizikom
NEW YORK - Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je za Reuters da se europske banke suočavaju s rastućim rizicima koji posluju u Rusiji i da SAD razmatra jačanje svojih sekundarnih sankcija bankama za koje se utvrdi da su pomagale transakcije za ruske ratne napore.
Tko je najizgledniji kupac Addika?
OZBILJNA UTAKMICA
Tko je najizgledniji kupac Addika?
BEČ - Priča oko preuzimanja Addiko banke u proteklih je desetak dana dobila nove zaplete.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE