GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUB: Vjerujemo da neće biti dodatne potrebe za moratorijima

HUB: Vjerujemo da neće biti dodatne potrebe za moratorijima
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2021 / 08:49
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - S početkom turističke sezone, kada poduzeća iz područja turizma i prometa počnu ostvarivati prihode, u Hrvatskoj udruzi banaka vjeruju da će se povećati i njihova kreditna sposobnost te da neće biti dodatne potrebe za moratorijima.

Pozivajući se na posljednje smjernice EBA-e, regulatornog tijela EU za bankarstvo, o produljenju roka moratorija na devet mjeseci, Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, podsjetio je da on istječe 31. ožujka ove godine, što znači da moratorij može trajati do kraja godine.

- Vjerujem da bi to trebalo biti dovoljno, pod uvjetom da se sve počne vraćati u normalu u idućih nekoliko mjeseci - rekao je Adrović prilikom predstavljanja publikacija HUB-a "Nastavak smanjenja dobiti banaka uz rast kredita". No, bitno bolju sliku o tome u kakvom su stanju poduzeća te što se dogodilo u gospodarstvu, dodao je, imat će krajem lipnja. Hoće li se moratoriji produljivati, očito je, ovisit će i daljnjim uputama EBA-e, ali ono što je prilično izgledno jest da će rasti udjel loših kredita, kao i rezervacije banaka za ispravke vrijednosti.

U odnosu na vrhunac krize tijekom prošlog ljeta, iznos kredita za koje su građani i poduzeća zatražili moratoriji znatno se smanjio do kraja godine, premda i dalje čini značajan dio portfelja banaka. Kako pokazuju podaci HUB-a, kod stanovništva su moratoriji smanjeni sa 1,9 na 0,7 posto BDP-a (s oko 7,6 na 2,8 milijardi kuna), a kod poduzeća sa 6,2 na 3,7 posto BDP-a (s oko 25 na 14,8 milijardi kuna). Za razliku od stanovništva, koje je uglavnom uzimalo šestomjesečni moratorij, koji je u većini slučajeva istjecao krajem godine, poduzeća su ga ipak ugovarala na dulji rok. K tome, pojasnio je Velimir Šonje, autor publikacije HUB-a, potrebe stanovništva za moratorijem ipak su bile manje, s obzirom na državne potpore kojima su se isplaćivale plaće zaposlenih.

Godina koronakrize u bankovnom sustavu, navode u HUB-u, ostat će zapamćena po tri karakteristična trenda: rastu depozita, stabilnim kamatnim stopama i rastu kredita. U siječnju ove godine depoziti stanovništva bili su sedam posto veći nego u istom mjesecu lani, a u odnosu na kraj 2019. porasli su za čak 15,6 milijardi kuna.

Očekivano, kriza je dovela do pogoršanja rezultata banaka, dobit im je lani više nego prepolovljena (pad od 53,3 posto). Neto kamatni prihod im je smanjen 5,7 posto, a oni od naknada i provizija za 10,5 posto. Na pad prihoda banke su odgovorile boljim troškovnim upravljanjem, ali "troškovi su rigidniji od prihoda i ne mogu se smanjivati istim tempom". Unatoč tome, hrvatske banke i dalje su "među najbolje kapitaliziranim bankama na svijetu". Stopa ukupnoga kapitala od 24,9 posto i ulazak u bankovnu uniju usporedo s ulaskom u ERM II, ističu u HUB-u, "jamče stabilnost, prolazak kroz krizu bez potresa i spremnost banaka da ponudom novih kredita odgovore na pojačanu potražnju koja se očekuje u predstojećoj fazi izlaska iz krize".

Tagovi: Hrvatska udruga banaka, solemnizacija, moratorij, moratorij na otplatu kredita, Zdenko Adrović, stambeni krediti
PROČITAJ I OVO
Ivan Vlaho imenovan novim predsjednikom Uprave Zagrebačke banke
KARIJERE
Ivan Vlaho imenovan novim predsjednikom Uprave Zagrebačke banke
ZAGREB - Nadzorni odbor Zagrebačke banke na svojoj sjednici održanoj 12. travnja 2021. donio je odluku o imenovanju Ivana Vlahe novim predsjednikom Uprave Zagrebačke banke na mandatno razdoblje do isteka tekućeg mandata Uprave Banke, odnosno 7. veljače 2023.
Dobrotvorni fond Intese Sanpaolo pokrenuo projekt Slow Food na djelu
PROJEKTI
Dobrotvorni fond Intese Sanpaolo pokrenuo projekt Slow Food na djelu

ZAGREB - Nakon što je krajem 2020. godine dobrotvorni fond Intese Sanpaolo (matične banke PBZ-a) odobrio prvi projekt koji će voditi s nevladinom organizacijom SOS Dječje selo Hrvatska kroz Program jačanja obitelji, (Family Strengthening Program-FSP), sa zadovoljstvom objavljujemo nastavak ove uspješne suradnje s Intesa Sanpaolo dobrotvornim fondom.

Poljske banke strahuju od ishoda spora o kreditima u francima
STRAHOVANJA
Poljske banke strahuju od ishoda spora o kreditima u francima
VARŠAVA - Dok su druge europske zemlje nekako sredile problem kredita vezanih uz švicarski franak, Poljsku tek čeka konačna odluka: koje kamate će važiti? To bi mogao biti težak udarac čitavom poljskom gospodarstvu.
Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani
RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani
LJUBLJANA - U prva dva mjeseca banke u Sloveniji ostvarile su 47,7 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 22,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Dobit prije oporezivanja porasla je za 3,3 posto, na 53,3 milijuna eura.
NLB će isplatiti dividende u ratama
DIVIDENDA
NLB će isplatiti dividende u ratama
LJUBLJANA - Dioničari Nove ljubljanske banke (NLB) odlučit će na skupštini sredinom lipnja o prijedlogu uprave i nadzornog odbora da banka ove godine isplati gotovo 25 milijuna eura dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE