GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I dionice regionalnih banaka pod pritiskom

I dionice regionalnih banaka pod pritiskom
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2023 / 13:09
Autor: SEEbiz / Intercapital
ANALIZA - Pad dionica europskih i američkih banaka od početka ožujka prelio se u nekoj mjeri i na regiju.

U razdoblju, od 1. ožujka najveća slovenska i regionalna banka NLB izgubila je 5,7 posto vrijednosti, a slijede je najveća hrvatska banka Zagrebačka banka koja je izgubila 1,7 posto vrijednosti te najveća rumunjska banka Banca Transilvania, koja je izgubila 0,9% svoje vrijednosti. S druge strane, HPB bilježi blagi rast, od 0,9 posto. Ovdje treba istaknuti nekoliko stvari. Prije svega, povećanje vrijednosti (HPB) i zadržavanje vrijednosti (ZABA) svakako mogu zahvaliti njihovim solidnim poslovnim rezultatima u 2022. godini, pišu analitičari Intercapitala.

No, valja istaknuti i razne druge faktore. Za HPB, njihov rast i trenutna pozicija šeste najveće banke u Hrvatskoj, zahvaljujući prošlogodišnjem spajanju i preuzimanju Sberbankove podružnice u Hrvatskoj (preimenovane u Novu hrvatsku banku), što je značajno povećalo neto dobit Društva od negativnog goodwilla. U međuvremenu, ZABA je nedavno objavila stvarno visoku dividendu, s DY prije objave od 16,3%. Kako se bliži ex-dividend datum (12. travnja 2023.), činilo bi se prilično glupo sada prodati dionice.

Zato je relevantno pogledati većinske vlasnike ZABA-e, Unicredit, i njihove dioničke performanse, jer to više govori o tome što bi se očekivalo u trenutnoj situaciji. Od 1. ožujka cijena dionice Unicredita pala je 17 posto. Slična situacija je i s Intesom Sanpaolo, vlasnicom druge najveće hrvatske banke PBZ. Od 1. ožujka Intesa Sanpaolo bilježi pad od 12,4 posto.

Sve u svemu, nedavne vijesti imale su prilično snažan učinak na većinu dionica u SAD-u i Europi. Kako se kriza dalje razvija, dionice kompanija uključenih u bankarski sektor i dalje će biti nestabilne. Priroda bankarskog poslovanja ima širok učinak na cijelo gospodarstvo jer izravno utječe na građane putem depozita. Iako su u određenoj mjeri osigurani državnim mehanizmima zaštite, očekivanja daljnjeg razvoja imat će tu ključnu ulogu.

Tagovi: Zagrebačka banka, UniCredit, Privredna banka Zagreb, Hrvatska poštanska banka, Banca Transilvania, dividenda
PROČITAJ I OVO
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
TEŽAK PAD
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
LONDON - Što nije u redu s bankama, zapitao se i britanski tjednik The Economist.
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
ODLJEV
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
WASHINGTON - Regulatori su ponovno uvjeravali javnost da je bankarski sustav siguran, budući da su svježi podaci pokazali da su klijenti nedavno povukli gotovo 100 milijardi dolara depozita.
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
RASPRODAJA
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
FRANKFURT - Dionice Deutsche Banka skliznule su u petak, dok su troškovi osiguranja od neplaćanja naglo porasli, jer se njemački zajmodavac našao na meti panične rasprodaje zbog briga oko stabilnosti europskog bankarskog sektora.
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
RAST
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
ZAGREB – Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate Erste&Steiermärkische Bank d.d. bez ovisnih društava, neto dobit u 2022. godini iznosila je 977,0 milijuna kuna, 15,3% više u odnosu na 847,0 milijuna kuna u 2021.
Europska središnja banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju
PRITISCI
Europska središnja banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju
FRANKFURT - Europska središnja banka vrši pritisak na austrijsku Raiffeisen banku da zatvori svoje visokoprofitabilne operacije u Rusiji, potvrdilo je Reutersu pet obaviještenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE