GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Imovina bankovnog sustava porasla za rekordnih 50,6 milijardi kuna

Imovina bankovnog sustava porasla za rekordnih 50,6 milijardi kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2023 / 19:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U prva tri tromjesečja 2022. godine imovina bankovnog sustava porasla je za rekordnih 50,6 milijardi kuna ili za 10,1 posto u odnosu na kraj 2021., a nastavljeno je i poboljšanje kvalitete kredita, konstatirano je u utorak na sjednici Savjeta Hrvatske narodne banke (HNB).

Pretežiti izvor financiranja rasta imovine za 50,6 milijardi kuna bili su primljeni depoziti na transakcijskim računima kućanstava i nefinancijskih društava, koji u znatnoj mjeri odražavaju učinke uspješne turističke sezone i pripremu građana za uvođenje nove valute.

Glavnina povećanja imovine usmjerena je u kredite, osobito kredite nefinancijskim društvima iz djelatnosti opskrbe energijom, a nastavio se i rast novčanih sredstava.

Nova kreditna aktivnost i nastavak trenda smanjenja neprihodujućih kredita (NPL-ova) rezultirali su daljnjim poboljšanjem kvalitete kredita, odnosno smanjenjem udjela NPL-ova, sa 4,3 na 3,3 posto. No, porast kredita u fazi 2 upućuje na povećani rizik u prihodujućem dijelu portfelja banaka, navode iz središnje banke.

Stopa ukupnoga kapitala smanjila se za gotovo dva postotna boda, na 24 posto, što je posljedica smanjenja regulatornoga kapitala, ponajviše pod utjecajem nerealiziranoga gubitka na osnovi vrednovanja obveznica po fer vrijednosti, a potom i porasta ukupne izloženosti rizicima. Unatoč tome, pokazatelji kapitaliziranosti na visokim su razinama, konstatirao je Savjet HNB-a.

Prihodi ostvareni ukidanjem umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke ključan su izvor povećanja dobiti i profitabilnosti poslovanja, dok je na porast dobiti manje utjecalo povećanje neto prihoda proizašlo iz porasta naknada i provizija, uz istodobni nastavak smanjenja kamatnih prihoda.

Savjet HNB-a dao je suglasnost Nadzornom odboru Imex banke da Ozren Dragčević obavlja funkciju predsjednika uprave te banke te je dao suglasnost Nadzornom odboru Karlovačke banke da Stjepan Oreški obavlja funkciju člana uprave te banke, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, imovina banaka, Imex banka, Ozren Dragčević, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom
PROCEDURA
OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom

LJUBLJANA - Mađarska bankarska grupa OTP uspješno je završila preuzimanje Nove KBM i tako postala službeni vlasnik mariborske grupe, a slijedi proces integracije Nove KBM sa SKB bankom, koji bi trebao trajati godinu i pol.

Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
NAPORI
Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
LJUBLJANA - Banka Slovenije je pojačala svoje aktivnosti na području financijskog opismenjavanja. "Unatoč svim dosadašnjim naporima, financijska pismenost je relativno niska, ali smo također utvrdili da smo kao društvo uspješniji ako ljudi razumiju gospodarsko okruženje i financijski sustav", sažeo je razloge Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. za ovo za STA.
Blagi rast dobiti i prihoda Intese Sanpaolo u 2022.
SOLIDNO
Blagi rast dobiti i prihoda Intese Sanpaolo u 2022.
MILANO . Intesa Sanpaolo je prošle godine ostvarila neto dobit od 4,35 milijardi eura, što je četiri posto više nego u 2021.
Sberbank pokreće svoju DeFi platformu
POTEZI
Sberbank pokreće svoju DeFi platformu
ZAGREB - Najveća ruska banka, Sberbank, radi na pokretanju svoje platforme za decentralizirano financiranje (DeFi), pripremajući se za testiranje proizvoda za nekoliko mjeseci.
Zaba pojednostavila kreditiranje malih poduzetnika
KREDITI
Zaba pojednostavila kreditiranje malih poduzetnika
ZAGREB – Zagrebačka banka uvela je za male poduzetnike predodobrene kredite uz brzu i jednostavnu realizaciju. Personalizirana ponuda, manje dokumentacije i brže odobrenje neke su od prednosti za mala poduzeća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE