GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intesa Sanpaolo će manjinskim dioničarima isplatiti otpremninu od 830 kuna po dionici PBZ-a

Intesa Sanpaolo će manjinskim dioničarima isplatiti otpremninu od 830 kuna po dionici PBZ-a
ISTISKIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2022 / 20:09
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Talijanska Intesa grupa, vlasnik 97,47 posto dionica PBZ-a, ušla je u završnicu istiskivanja malih dioničara iz vlasništva.

Dioničarima je upućen poziv za izvanrednu skupštinu koja će se održati 25. veljače s tri točke dnevnog reda, a prva je prijenos dionica manjinskih dioničara PBZ-a na Intesu Sanpaolo Holding International sa sjedištem u Luksemburgu, "uz isplatu otpremnine". Predviđa se i smanjenje temeljnog kapitala povlačenjem vlastitih dionica.

Od svibnja prošle godine dionica PBZ-a više ne kotira na Zagrebačkoj burzi, nakon što je formalno završen postupak izvrštenja u koji je većinski vlasnik krenuo pola godine ranije. Oko 4500 malih dioničara i dalje su vlasnici 174.225 dionica PBZ-a, a njihov udjel je smanjen s 2,5 posto na 0,91 posto. Istodobno, PBZ je kroz trezorske dionice povećao svoj udjel na 1,62 posto.

"Za prenesene dionice društvo Intesa Sanpaolo će manjinskim dioničarima isplatiti otpremninu u novcu u iznosu od 830 kuna za jednu dionicu u Privrednoj banci Zagreb d.d., koja je u cijelosti otplaćena i na kojoj ne postoje upisani tereti", stoji u pozivu za skupštinu.

To je 2,5 kune niže od cijene koja je lani prema zadanoj formuli tromjesečnog ponderiranog prosjeka plaćena u otkupu prilikom povlačenja s burze. No, oni koji su zadržali dionice imali su pravo i na dividendu od 43,53 kune po dionici koju je banka u međuvremenu isplatila. Za dionice koje nisu u cijelosti otplaćene ili na njima postoje tereti, stoji u pozivu, isplata će biti umanjena za iznos koji je u pitanju. Rješavanje preostalih dioničara PBZ-a Intesu Sanpaolo stajat će oko 145 milijuna kuna.

Tagovi: Intesa Sanpaolo, Privredna banka Zagreb
PROČITAJ I OVO
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE