GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intesa Sanpaolo razmatra nove akvizicije u Švicarskoj

Intesa Sanpaolo razmatra nove akvizicije u Švicarskoj
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2021 / 19:19
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Intesa Sanpaolo mogla bi razmotriti dodatne akvizicije malih privatnih banaka u Švicarskoj, izjavio je u ponedjeljak izvršni direktor talijanske banke Carlo Messina, otklonivši ipak mogućnost značajnog širenja u inozemstvu u idućim godinama.

Intesa bi u veljači iduće godine trebala predstaviti novi poslovni plan nakon što je u 2020. kupila srednje veliku talijansku banku UBI i time stekla kontrolu nad više od petine tržišta u matičnoj Italiji, navodi Reuters.

Messina je za Bloomberg TV izjavio kako bi Intesi bilo lako povećati dobit još jednom domaćom akvizicijom, ali da je njezin tržišni udio takav da joj ne dopušta daljnje širenje.

Prilike za akvizicije u inozemstvu rijetko se pak ukazuju jer je poslovanje s građanima zbog digitalizacije bankarskih usluga postalo nepotrebno osim ako se ogranci ne koriste za prodaju proizvoda u segmentu osiguranja i za upravljanje bogatstvom, dodao je čelnik Intese.

"Teoretski bi, dakle, banci bile zanimljive ciljane kompanije u segmentu privatnog bankarstva i upravljanja imovinom (izvan Italije), ali cijene tih meta toliko su visoke da zasad onemogućuju stvaranje vrijednosti za dioničare", rekao je Messina.

Prostor za akvizicije vidi ipak u Švicarskoj, gdje je Intesin ogranak za privatno bankarstvo Fideuram prošle godine kupio privatnu banku REYL &Cie nakon preuzimanja Banque Morvala 2017. godine.

"Švicarska je zemlja u kojoj planiramo rasti kroz selektivne akvizicije malih meta. To će biti ekvivalentno zapošljavanju privatnih bankara, dakle, malo i selektivno", poručio je Messina.

Poslovni model usmjeren upravljanju bogatstvom i osiguranju omogućio je Intesi da s negativnim kamatnim stopama nosi bolje od mnogih konkurenata, primjećuje Reuters.

Intesa je također u dobrom položaju da iskoristi oporavak kamatnih stopa i njezin neto kamatni prihod porast će za 1,2 milijarde eura ako Euribor poraste s minus 0,5 posto na nulu, dodao je Messina.

Tagovi: Intesa Sanpaolo, Carlo Messina
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE