GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intesa Sanpaolo u Sloveniji prošle godine s rekordnom dobiti

Intesa Sanpaolo u Sloveniji prošle godine s rekordnom dobiti
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2024 / 17:08
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenska podružnica Intese Sanpaolo, koja je dio talijanske grupe Intesa Sanpaolo, završila je 2023. godinu s rekordnom neto dobiti od 71,5 milijuna eura.

Banka je rasla po obujmu kreditiranja, broju novih klijenata i profitabilnosti te se potvrdila kao jedna od vodećih banaka u Sloveniji", objavila je danas banka.

Dobit prije oporezivanja dosegla je 87,9 milijuna eura, a dobit prije i poslije oporezivanja porasla je za oko 338 posto u odnosu na prethodnu godinu. Poslovni i financijski prihodi porasli su za nešto više od 87 posto na 154,2 milijuna eura, dok je bilančna suma porasla za osam posto na 3,99 milijardi eura.

Bruto krediti nebankarskom sektoru lani su porasli za 1,2 posto na 2,47 milijardi eura, a tržišni udio bio je devet posto. Krediti stanovništvu porasli su za 2,9 posto, a krediti pravnim osobama za 0,2 posto.

Depoziti nebankarskog sektora porasli su za 6,7 posto na 3,42 milijarde eura i dosegnuli tržišni udjel od 8,3 posto. Depoziti stanovništva porasli su za 2,6 posto, a depoziti poduzeća za 14,7 posto.

“Kvaliteta kreditnog portfelja ostaje stabilna na visokoj razini zahvaljujući opreznoj politici kreditiranja, dok je udio loših kredita na znatno nižoj razini od prosjeka bankovnog sustava”, navode. Banka je povećavala svoju kapitalnu poziciju kako bi potaknula rast i dugoročno podržala slovensko gospodarstvo, dodali su.

Izvršni direktor Intese Sanpaolo banke Luigi Fuzio ocijenio je da je 2023. bila najbolja u povijesti bankarstva po poslovnim rezultatima. "Banka je svoj vrhunac u pogledu profitabilnosti dosegla značajnim rastom, koji je potaknut rastom volumena kredita i tržišnih udjela depozita klijenata", rekao je.

„Ponosni smo što smo u lipnju dosegnuli vrhunac u području kreditiranja pravnih osoba s 10% tržišnog udjela. Kreditiranje stanovništva blago je poraslo u odnosu na prethodnu godinu, što je osiguralo stabilan tržišni udjel uz blago poboljšanje troškova rizika”, opisao je.

U budućnosti očekuju postupni oporavak slovenskog gospodarstva i porast osobne potrošnje, što bi se trebalo pozitivno odraziti i na kreditnu aktivnost banke, kako u stambenim tako iu potrošačkim kreditima, uz vjerojatno smanjenje inflacije, navela je banka.

Tagovi: Intesa Sanpaolo, intesa
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
KUKAVIČKI
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
BEČ - Austrijska Raiffeisen banka priopćila je u utorak da zamjenjuje oglase za posao koji sadrže "obmanjujuće riječi" koje impliciraju da banka širi svoje poslovanje u Rusiji.
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
PAD
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
NEW YORK - Dobit Bank of America pala je u utorak jer je zajmodavac zaradio manje od plaćanja kamata klijentima.
Ulaganje stanovništva u trezorske zapise smanjilo ukupne depozite
SPOJENE POSUDE
Ulaganje stanovništva u trezorske zapise smanjilo ukupne depozite
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju veljače 56,1 mlrd. eura.
Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
SKOK
Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
NEW YORK - Dobit Goldman Sachsa (GS) porasla je 28% u prvom tromjesečju kako su prihodi od investicijskog bankarstva porasli, dajući izvršnom direktoru Davidu Solomonu potreban zamah početkom 2024.
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
POTRAŽNJA
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
BERLIN - Potražnja za potrošačkim kreditima u Njemačkoj lani je smanjena za 7,3 posto na godišnjoj razini, objavilo je ovoga tjedna udruženje banaka BFACH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE