GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intesa Sanpaolo značajno povećala prihode na kraju 2019.

Intesa Sanpaolo značajno povećala prihode na kraju 2019.
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2020 / 17:23
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Intesa Sanpaolo izvijestila je o značajnom rastu prihoda u posljednjem tromjesečju 2019. zahvaljujući osjetno većim prihodima od naknada i provizija i dobrim rezultatima u poslovanju s osiguranjem i upravljanjem.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca Intesini operativni prihodi porasli su 9,4 posto, na 4,57 milijardi eura.

Neto prihodi od naknada i provizija porasli su gotovo osam posto, na 2,17 milijardi eura. Neto kamatni prihodi zadržali su se na razini istog razdoblja godine ranije i iznosili su 1,747 milijardi eura.

Banka je uspjela sačuvati stabilnost kamatnih prihoda unatoč izazovima za bankarski sektor u okruženju negativnih kamatnih stopa i posljedično slabijoj profitabilnosti, primjećuje Reuters.

Neto dobit smanjena je 16 posto, na 872 milijuna eura.

Prihodi od osiguravateljskog poslovanja izrazitije su pak poboljšani, dosegnuvši 308 milijuna eura, što je za 29,4 posto više nego u četvrtom kvartalu godine ranije, pokazuje poslovno izvješće za 2019. godinu, objavljeno u utorak.

Nakon višegodišnjeg agresivnog čišćenja bilance, otpis problematičnih zajmova u zadnjem je kvartalu bio više-manje na razini onog iz istog razdoblja godine ranije. Udio loših i nenaplativih zajmova u ukupnima je iznosio 7,6 posto kao i krajem trećeg tromjesečja.

U cijeloj 2019. Intesa je povećala neto dobit za 3,3 posto, na 4,18 milijardi eura. Prihodi su porasli 1,5 posto, na 18,08 milijardi eura. Operativni troškovi smanjeni su 2,1 posto, na 9,29 milijardi eura.

Neto prihodi od naknada i provizija zadržali su se na razini prethodne godine i iznosili su 7,96 milijardi eura. Neto kamatni prihodi pali su za 3,7 posto, na sedam milijardi eura.

Prihodi od osiguravateljskog poslovanja uvećani su 9,2 posto, na 1,18 milijardi eura.

Krajem godine stopa adekvatnosti kapitala iznosila je 14,1 posto i među najvišima je u talijanskom bankarskom sektoru, podsjeća Reuters.

U Intesi, najvećoj talijanskoj banci po broju filijala, očekuju daljnji rast neto dobiti u 2020. godini, navodi se u izvješću. Najavili su i da će u isplatu dividende usmjeriti 80 posto prošlogodišnje dobiti ili 19,2 eurocenta po dionici, nasuprot 19,7 eurocenti isplaćenih u godini ranije.

Tagovi: Intesa Sanpaolo, Privredna banka Zagreb, privatno bankarstvo
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE