GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvršni direktor Revoluta uvjeren u dobivanje bankovne licence u Britaniji

Izvršni direktor Revoluta uvjeren u dobivanje bankovne licence u Britaniji
NOVI ISKORAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2024 / 07:46
Autor: SEEbiz
LONDON - Šef britanskog giganta financijske tehnologije Revolut rekao je za CNBC da je optimističan u vezi s izgledima tvrtke da dobije licencu za bankarstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu, budući da je zbog skoka broja korisnika tvrtka izvijestila o rekordnoj godišnjoj dobiti prije oporezivanja.

U ekskluzivnom intervjuu za CNBC, Nikolay Storonsky, glavni izvršni direktor i suosnivač Revoluta, rekao je da je tvrtka sigurna u dobivanje svoje licence za britansku banku, nakon što je prevladala neke ključne prepreke na svom više od tri godine dugom putu prema dobivanju odobrenja od strane regulatori.

"Nadajmo se da ćemo prije ili kasnije to dobiti", rekao je Storonsky za CNBC putem video poziva. Regulatori "još uvijek rade na tome", dodao je, ali do sada nisu izrazili nikakvu zabrinutost kod fintecha.

Storonsky je primijetio da Revolutova ogromna veličina znači da je tvrtki trebalo više vremena da dobije odobrenje za bankovnu licencu nego što bi to bio slučaj s manjim tvrtkama. Nekoliko malih financijskih institucija uspjelo je dobiti odobrenje za bankarsku licencu s nekoliko klijenata, dodao je.

“U.K. bankarske licence se odobravaju za manje tvrtke,” rekao je Storonsky.

"Oni obično odobre nekoga dvaput svake godine", a obično su to manje institucije. "Naravno, jako smo veliki, pa je potrebno dodatno vrijeme."

Revolut je licencirana institucija za elektronički novac ili EMI u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali još ne može ponuditi kreditne proizvode kao što su kreditne kartice, osobni zajmovi ili hipoteke. Licenca banke omogućila bi joj da nudi zajmove u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tvrtka se suočila s dugim odgodama svoje prijave koju je podnijela 2021.

Jedan od ključnih problema s kojima se tvrtka suočila bila je struktura njezinih dionica koja nije bila u skladu s pravilnikom Uprave za bonitetnu regulaciju, koje je regulatorno tijelo za industriju financijskih usluga koje se nalazi pod Engleskom bankom.

Revolut ima više klasa dionica, a neke od tih klasa dionica prethodno su imale pridružena povlaštena prava. Jedan od uvjeta koje je postavila Bank of England za dodjelu Revolutu njegove bankarske licence za Ujedinjeno Kraljevstvo bio je sažeti njegovih šest klasa dionica u obične dionice.

Revolut je to u međuvremenu riješio, a tvrtka je sklopila ugovor s japanskim tehnološkim investitorom SoftBank da prenese svoje udjele u tvrtki u jedinstvenu klasu, odričući se povlaštenih prava, prema osobi upoznatoj s tim pitanjem. Vijest o razrješenju s SoftBank-om prvi je Objavio Financial Times.

Fintech div u utorak je objavio financijske rezultate koji pokazuju da je dobit prije oporezivanja za cijelu godinu porasla na 438 milijuna funti (545 milijuna dolara) u 2023., što je u plusu s gubitka prije oporezivanja od 25,4 milijuna funti u 2022. Prihodi grupe porasli su za 95 % na 1,8 milijardi funti (2,2 milijarde dolara), u odnosu na 920 milijuna funti (1,1 milijarda dolara) u 2022.

Victor Stinga, glavni financijski direktor Revoluta, rekao je da je rast tvrtke proizašao iz rekordnog skoka u broju korisnika - Revolut je dodao 12 milijuna kupaca u 2023. - kao i snažnog učinka u svim svojim ključnim poslovnim linijama, uključujući naknade za kartice, devize i bogatstvo, i pretplate.

“Smatramo da je 2023. godina koju bismo nazvali prijelomnom godinom s gledišta rasta i profitabilnosti”, rekao je Stinga u ovotjednom intervjuu.

Rast prihoda potaknula su tri glavna čimbenika, rekao je Stinga, uključujući rast kupaca, snažnu izvedbu u svim ključnim linijama prihoda i značajan skok prihoda od kamata, za koji je rekao da sada čini oko 28% prihoda Revoluta.

Dodao je da je Revolut vođenje financijske discipline učinio ključnim prioritetom u 2023., držeći poklopac na operativnim troškovima i usvajajući filozofiju "budžeta temeljenog na nuli", gdje svaki novi trošak mora biti opravdan i obračunat prije nego što se smatra prihvatljivim.

To je značilo da su administrativni troškovi rasli daleko manje od prihoda, rekao je Stinga, s administrativnim troškovima koji su porasli za 49%, dok su se prihodi gotovo udvostručili na godišnjoj razini.

Tagovi: revolut, fintech, Bank of England, Storonsky
PROČITAJ I OVO
S&P: OTP grupa na vrhu ljestvice banaka s najboljim rezultatima u Europi
NA VRHU
S&P: OTP grupa na vrhu ljestvice banaka s najboljim rezultatima u Europi
SPLIT - S&P Global Market Intelligence ovog srpnja objavio je svoju inauguralnu ljestvicu europskih banaka s najboljim rezultatima, proglasivši OTP grupu kao najuspješniju europsku bankarsku grupu u 2023. godini.
Revolut napokon dobio licencu za bankarstvo u Velikoj Britaniji
LICENCE
Revolut napokon dobio licencu za bankarstvo u Velikoj Britaniji
LONDON - Britanski fintech startup Revolut priopćio je u četvrtak da je dobio bankarsku licencu s ograničenjima od Uprave za bonitetnu regulaciju Ujedinjenog Kraljevstva, čime je prekinuto trogodišnje čekanje.
Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu
POTEZI
Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu
ZAGREB - Američka digitalna banka Mercury nedavno je Hrvatsku uvrstila na listu zabranjenih zemalja, što je stvorilo probleme hrvatskim startupovima i tehnološkim tvrtkama koji su koristili njihove usluge za poslovanje na tržištu SAD-a.
UniCredit nadmašio predviđanja dobiti, kupio belgijsku digitalnu banku
DOBRE BROJKE
UniCredit nadmašio predviđanja dobiti, kupio belgijsku digitalnu banku
MILANO - Talijanska banka UniCredit u srijedu je objavila dobit u drugom tromjesečju bolju od očekivane i rekla da kupuje belgijsku digitalnu banku s vlastitom IT platformom temeljenom na oblaku za 370 milijuna eura (401 milijun dolara).
BNP Paribas nadmašio očekivanja zahvaljujući prihodima od trgovanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
BNP Paribas nadmašio očekivanja zahvaljujući prihodima od trgovanja
PARIZ - Francuska BNP Paribas objavila je u srijedu tromjesečnu dobit bolju od očekivane nakon što su prihodi investicijskog bankarstva skočili zbog porasta trgovanja dionicama, neutralizirajući oštar pad neto prihoda od kamata u francuskom maloprodajnom poslovanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE