GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Javna ponuda dionica NLB-a: Prodano 59% dionica za 609 milijuna eura

Javna ponuda dionica NLB-a: Prodano 59% dionica za 609 milijuna eura
IPO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2018 / 15:53
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenija je u postupku inicijalne prodaje dionica (IPO) prodala 59 posto dionica Nove Ljubljanske banke (NLB) po cijeni 51,50 eura za dionicu, čime će država dobiti oko 609 milijuna eura, objavili su u petak najveća slovenska banka i Slovenski državni holding (SDH) koji upravlja portfeljom državne imovine.

Slovenija je 26. listopada započela postupkom kojim do kraja ove godine treba prodati najmanje 50 posto NLB-a i tada je objavljen raspon cijene od 51,5 do 66 eura za dionicu.

Knjiga narudžbi bila je otvorena do 8. studenoga, a danas je objavljena konačna prodajna cijena od 51,50 eura za dionicu.

Kako je objavljeno, prodajom 59 posto dionica NLB-a u državni će proračun nakon provedenih transakcija priteći nešto manje od 609 milijuna eura.

Cijela transakcija prodaje bit će završena idućeg tjedna, kada kupci doznače novac nakon izvršene alokacije dionica, a predviđeno je da se od srijede, 14. studenoga počne trgovati dionicama NLB-a na Ljubljanskoj i Londonskoj burzi.

Većinu dionica u postupku IPO-u su upisali institucionalni ulagači, a mali dioničari su, po neslužbenim podacima, kupili dionica u vrijednosti između 30 i 40 milijuna eura.

Najveći pojedinačni vlasnik NLB-a i nakon prodaje ostaje država sa 40,9 posto dionica, a slijede fond Brandes Investment Partners (7,6 posto) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa 6,3 postotnim udjelom.

Slovenija se nakon dokapitalizacije državne banke u jeku bankarske krize u toj zemlji obvezala Europskoj komisiji da će privatizirati tri četvrtine banke, a zadržati 25 posto plus "zlatnu dionicu", kako i da se pomoć banci ne bi sankcionirala kao nedopuštena subvencija.

Dogovorom prijašnje vlade Mire Cerara i Europske komisije iz ove godine Slovenija se obvezala da će do kraja godine prodati najmanje polovicu udjela u najjačoj slovenskoj banci, a slijedećoj godine i dodatne dionice kako bi državi u konačnici ostalo 25 posto plus jedna dionica, čime bi i dalje imala utjecaj i strateški važan udio.

Kako se procjenjuje, preostale raspoložive dionice NLB-a, osim 25-postotnog udjela koji bi ostao u državnom vlasništvu, bit će prodane nakon šestomjesečnog moratorija, a očekuje se da će biti prodane u paketu putem burze, vjerojatno već unaprijed poznatim kupcima.

Privatizacija NLB-a, koja je bila suočena s velikim lobističkim i političkim otporima, predstavljala je velik problem prijašnjoj vladi pa je tadašnji premijer odgađao početak privatizacije sve do kraja svog mandata.

Da privatizacija najmanje 50 posto dionica do kraja ove godine nije uspjela, NLB bi bio suočen s mogućnošću strožih sankcija u poslovanju, možda i prodajom poslovnica i banaka-kćeri u drugim zemljama, te ograničenja u leasing poslovima i poslovima faktoringa.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, Londonska burza, Ljubljanska borza, Brandes Investment Partners, EBRD
PROČITAJ I OVO
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
PRIZNANJA
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
SPLIT – Prema izboru najprestižnijeg financijskog magazina The Banker OTP banka d.d. je najbolja banka 2021. u Hrvatskoj.
HUB: Osjetan oporavak kreditiranja stanovništva
OPORAVAK
HUB: Osjetan oporavak kreditiranja stanovništva
ZAGREB - Rast ukupnih kredita stanovništvu u listopadu iznosio je 4,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pri čemu su stambeni krediti porasli za 10,6 posto, istaknuto je u novim HUB Pregledima, naslovljenima "Osjetan oporavak kreditiranja stanovništva uz povijesno najniže kamatne stope".
HPB: Vrhovni sud dopušta reviziju na presudu u slučaju Puharić
REVIZIJA
HPB: Vrhovni sud dopušta reviziju na presudu u slučaju Puharić
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) izvijestila je u srijedu da je Vrhovni sud donio rješenje kojim dopušta banci podnošenje revizije na presudu u slučaju Jušte Puharića, kao i da je Općinski građanski sud donio rješenje kojim se odgađa prijenos novčanih sredstava tužitelju.
Dobit banaka u prvih devet mjeseci 59,3 posto veća nego lani
SNAŽAN RAST
Dobit banaka u prvih devet mjeseci 59,3 posto veća nego lani
ZAGREB - Dobit kreditnih institucija u Hrvatskoj u prvih devet ovogodišnjih mjeseci dosegnula je 4 milijarde kuna, što je za 1,5 milijarde ili 59,3 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije, podaci su Hrvatske narodne banke (HNB) objavljeni u ponedjeljak.
VTB bank očekuje negativan utjecaj viših kamatnih stopa na dobit
OČEKIVANJA
VTB bank očekuje negativan utjecaj viših kamatnih stopa na dobit
MOSKVA - Ruska banka VTB očekuje da bi oštar rast ključnih kamatnih stopa mogao negativno utjecati na njezinu neto dobit u 2022. godini, rekao je u ponedjeljak izvršni direktor Andrej Kostin.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE