GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jedan dobitnik i mnoštvo gubitnika u priči oko Credit Suissea

Jedan dobitnik i mnoštvo gubitnika u priči oko Credit Suissea
POST FESTUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2023 / 08:22
Autor: SEEbiz / Bloomberg
LONDON - UBS Group AG izlazi kao rijetki pobjednik u krizi Credit Suisse Group AG nakon povijesnog dogovora uz posredovanje vlade koji sadrži niz financijskih amortizera.

Nakon vikenda bjesomučnih razgovora o pronalaženju rješenja prije otvaranja tržišta u Aziji, tvrtka je sklopila dogovor o kupnji svog manjeg rivala za oko 3,3 milijarde dolara u dioničkom ugovoru koji uključuje opsežna jamstva i odredbe o likvidnosti. Evo nekih od velikih dobitnika i gubitnika koji će izaći iz dogovora.

Dobitnik: Ralph Hamers

Glavni izvršni direktor UBS-a vidjet će da će imovina banke uložena u upravljanje bogatstvom i imovinom porasti na oko 5 trilijuna dolara i dobiti posebno izuzeće da zadrži profitabilnu švicarsku jedinicu Credit Suisse za koju su mnogi analitičari rekli da vrijedi više od tri puta više od onoga što je UBS platio za cijelu tvrtku.

Ralph Hamers, bivši izvršni direktor ING Groep NV, i njegov tim imat će dosta posla dok budu razmatrali koje tvrtke i ljude zadržati, promijeniti ili odbaciti. No, imat će 56 milijardi franaka takozvane loše volje za pokrivanje eventualnih otpisa, kao i 9 milijardi franaka jamstava švicarske vlade za preuzimanje određenih gubitaka. A tvrtka može pristupiti velikoj liniji likvidnosti iz središnje banke.

Iako će UBS za sada obustaviti otkup dionica, rekao je da je još uvijek predan progresivnoj dividendi.

(Mnogi) gubitnici:

Najveći dioničari Credit Suissea

Stradaju stari i novi ulagači iz Zaljeva. Investicija Saudijske nacionalne banke bila je zapanjujuća u svojoj kratkoći: zajmodavac je izgubio 1,1 milijardu franaka manje od 15 tjedana nakon što je završio kupnju svog udjela u posljednjem povećanju kapitala Credit Suisse. Firma je mislila da kupuje po niskoj cijeni kada je prije samo nekoliko mjeseci postala najveći dioničar švicarske banke. Predsjednik Saudijske narodne banke ovaj je tjedan pridonio raspirivanju panike kada je isključio mogućnost povećanja udjela u Credit Suisse.

Bol Qatar Investment Authorityja pojavio se tijekom mnogo duljeg razdoblja, budući da je prvo uložio u posljednjoj financijskoj krizi, ali je vjerojatno izgubio još veći iznos. Osim što je bio drugi najveći vlasnik banke, u prošlosti je posjedovao AT1 obveznice tvrtke koje su u ugovoru bile nulte, iako nije jasno drži li QIA taj dug. Dioničari neće ni glasati o ovom dogovoru nakon što je Švicarska promijenila svoja pravila kako bi požurila spajanje.

Ulrich Koerner

Očekuje se da će glavni izvršni direktor Credit Suissea otići, nakon što je naslijedio bankrotiranog zajmodavca kojeg nije mogao oživjeti. Ulrich Koerner, koji je tek prošlog ljeta preuzeo čelnu dužnost, već je zacrtao plan za smanjenje rizika nakon bujice skandala i gubitaka kako bi se više usredotočio na upravljanje imovinom. Još je hrabriji bio plan za probijanje najuspješnijih poslova investicijskog bankarstva banke. No tvrtka se nije uspjela oporaviti od krize povjerenja koja je uzrokovala izlazak milijardi dolara u listopadu. Posljednjih dana pritisak se pojačao sve dok švicarska vlada nije bila prisiljena uskočiti.

Michael Klein

Veliki plan bivšeg čelnika investicijske banke Citigroup Inc. da oživi brend First Boston i izgradi ga u moćnu savjetodavnu kuću na Wall Streetu sada izgleda u pepelu. Michael Klein, koji je bio izabran da vodi spinoff CSFB-a, već je bio u procesu prodaje svojeg savjetodavnog butika Credit Suisseu za naknadu od oko 210 milijuna dolara kada se bogatstvo banke iznenada raspalo posljednjih tjedana. Iako se predsjednik UBS-a Colm Kelleher nije izravno obratio CSFB-u na tiskovnoj konferenciji kasno u nedjelju, dao je do znanja da je tvrtka zadovoljna vlastitom investicijskom bankom i da planira značajno smanjiti Credit Suisse's, kao i rizik.

Imatelji obveznica AT1

Ulagači u obveznice obično su bolje zaštićeni od gubitaka od dioničara, ali ne u ovom slučaju. Švicarski regulator nametnut će gubitke na visokorizičnom dugu od 17 milijardi dolara poznatom kao obveznice dodatnog reda 1 koji čine dio tampona duga i vlasničkog kapitala namijenjenog sprječavanju poreznih obveznika da snose račun za propast banke. Ukupni otpis označio je dosad najveći gubitak za 275 milijardi dolara vrijedno europsko AT1 tržište. Dioničari, koji su obično prvi na udaru u scenariju otpisa, dobili su barem malu naknadu.

Švicarski regulatori

Finma je postala prvi regulator koji je promatrao spašavanje banke koja se smatra sistemski važnom nakon financijske krize. Švicarska vlada morala je uskočiti i dati milijarde franaka u jamstvima UBS-u, a središnja banka je bila prisiljena osigurati opsežne potpore likvidnosti kako bi olakšala spašavanje, dovodeći porezne obveznike u opasnost 15 godina nakon što su spasili UBS. Švicarska ministrica financija Karin Keller-Sutter priznala je da je to jedini način da se stabiliziraju međunarodna financijska tržišta.

Tagovi: UBS banka, Ralph Hamers, bankarska kriza, Credit Suisse, Švicarska
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE