GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Joachim Nagel nominiran za novog šefa Bundesbanka

Joachim Nagel nominiran za novog šefa Bundesbanka
NOMINACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2021 / 14:15
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Nova njemačka vlada nominirala je ekonomista i člana socijaldemokratske stranke Joachima Nagela, za novog šefa njemačke središnje banke Bundesbank, izjavio je u ponedjeljak ministar financija Christian Lindner.

Nagel bi 1. siječnja trebao naslijediti Jensa Weidmanna, koji je prije pet godina dao ostavku nakon desetljeća bezuspješnog kontriranja agresivnoj politici poticaja Europske središnje banke (ECB) koja uključuje kamatne stope ispod nule i masovne kupnje državnih obveznica.

Nagel je bio u izvršnom odboru Bundesbanke od 2010. do 2016., zatim je bio član uprave državne razvojne banke KfW te trenutno radi u Banci za međunarodna poravnanja (BIS), također poznatu kao središnju banku središnjih banaka.

Ovaj 55-godišnjak će u napetom trenutku preuzeti odgovornost za najveću nacionalnu središnju banku eurozone. Inflacija je više nego dvostruko veća od ECB-ovih ciljanih dva posto, a oporbe unutar Upravnog vijeća ECB-a imaju izrazito različite poglede na njezin vjerojatni razvoj.

"S obzirom na inflacijske rizike, raste važnost monetarne politike orijentirane na stabilnost. Nagel je iskusna osoba, koja osigurava kontinuitet u Bundesbanci", napisao je Lindner na Twitteru.

Iako godinama nije javno iznosio stavove o monetarnoj politici, govori koje je održao kao član uprave Bundesbanka pokazuju da se Nagel pridržavao oštrog stava njemačke središnje banke o inflaciji te naglašavao tržišnu disciplinu za banke i vlade.

"Nagelu se može vjerovati da će nastaviti tradiciju njemačke Bundesbanke u raspravama s ECB-om. On ima opsežna znanja vezana uz monetarnu politiku i financije, što je ključno za današnje složene odluke monetarne politike", rekao je stručnjak na institutu za ekonomska istraživanja ZEW Friedrich Heinemann.

Dolaskom na čelo njemačke središnje banke, Nagel bi se pridružio Isabel Schnabel kao član izvršnog odbora ECB-a.

Njemačka je često bila u sukobu s ECB-om, a banka je u više navrata bila na udaru vladinih dužnosnika, medija i akademika zbog politike za koju su tvrdili da pomaže slabijim gospodarstvima na račun običnih Nijemaca.

Njihove kritike, međutim, često su bile ignorirane u ECB-u pa su Nijemci odgovorili odlascima, kako iz Bundesbanke tako i iz odbora ECB-a.

Nagelovo imenovanje bi trebalo biti odobreno do kraja tjedna.

Tagovi: Joachim Nagel, Bundesbank
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE